'YSK, AKP'ye bağlanıyor'

22 Kasım 2017
'YSK, AKP'ye bağlanıyor'

'AKP'nin kanun teklifi kabul edilirse, müşahit sayısına kota getirilecek ve partilerin başkana itiraz hakkı bulunmayacak'

AKP, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) teşkilat yapısını belirleyen kanun teklifinde yaptığı değişiklikleri TBMM'ye sundu. Değişiklikler arasında en dikkat çeken bölümler ise  seçim güvenliğine ilişkin maddeler oldu. 

CHP’nin YSK temsilcisi Yakupoğlu, “Bu düzenleme ile tüm sandıkların başkanı yandaş sendika üyesi olabilir ve buna itiraz hakkı da bulunmuyor” dedi.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre,  Adalet Bakanlığı bünyesinde bulunan kurulun, teklif yasalaşırsa kendisine özel bütçesi ve kadrosu olacak.

KURA KALKIYOR, İTİRAZ YOK

Düzenlemenin kabul edilmesi durumunda bundan böyle seçimlerde sandık kurulu başkanları kura ile belirlenemeyecek. Kurul başkanlarının da memur olması şartı yürürlüğe girecek. 

Eskiden seçim günü belirlenebilen ve büyük oranda sınırı bulunmayan müşahitlerin isimleri bundan böyle belirlenen tarihe kadar ilçe seçim kurullarına bildirilmek zorunda olacak.  

Müşahit olmak isteyenler, YSK tarafından hazırlanacak formu doldurmak zorunda olacak ve vesikalık fotoğrafı ile bu formu ilçe seçim kuruluna teslim edecek.

Böylece her partinin istediği kadar müşahit belirleme ve seçim saatine kadar müşahit bulma hakkı ortadan kalkmış olacak.

'SEÇİM GÜVENLİĞİ KALMAYACAK'

 YSK’nin yapısında yapılan kritik değişiklikleri CHP’nin YSK temsilcisi Hadimi Yakupoğlu  “14 maddeden oluşan kanun teklifi ile YSK’nin Adalet Bakanlığı’na bağlılığı azalacak. Ancak seçim güvenliği büyük oranda ortadan kalkacak. Bu düzenleme ile tüm sandıkların başkanı yandaş sendika üyesi olabilir ve buna itiraz hakkı da bulunmuyor. Müşahitlere kota koyarak seçimlerin siyasi partilerce denetlenmesinin de önüne geçilmek isteniyor.”dedi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…