New York savcılığı Zarrab'ı doğrudan Erdoğan'a bağladı

3 Kasım 2017
New York savcılığı Zarrab'ı doğrudan Erdoğan'a bağladı

RUBIN, ERDOĞAN'I NOREAGA'YA BENZETTİ --17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet davasının kilit isimlerinden Reza Zarrab’ın da yargılandığı davanın 27 Kasım’da yapılacak duruşması öncesinde kritik bilgiler kamuoyuna yansıyor.

Ahvalnews'den Tim Lowell'ın haberine göre savcılık Zarrab’ın o dönem başbakanlık yapan Tayyip Erdoğan ile konuşmalarını iddianameye geçirdi. İddianamede Zarrab’ın Erdoğan’la 2013 yılında bir düğünde konuştuktan sonra, Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan tarafından yönetilen vakfa bağışta bulunduğunu söyledi. Böylelikle ilk defa, ABD’li savcılar Zarrab ve Erdoğan arasında bir bağlantıyı doğrudan kurmuş ve bunu iddianameye geçirmiş oldular.

‘ZARRAB’A ERDOĞAN’A BANKA SATIN ALMAK İSTEDİĞİNİ SÖYLEMİŞ’
İddianamede savcı, Zarrab’ın dönemin Başbakanı Erdoğan’a, 12 Nisan 2013’te Zafer Çağlayan’ın akrabalarının düğününde, Türkiye’de bir banka satın alma isteğini ilettiğini iddia ediyor. Savcı, Zarrab’ın Halkbank Eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’a, görüşmenin nasıl geçtiğini anlattığı telefon konuşmasını alıntılıyor: Bundan sonra ise Zarrab'ın Erdoğan ailesine yakın vakfa bağış yaptığı Savcılık mütalaasında yer alıyor. İddianamede yer alan konuşma şu şekilde:

“Başbakana gittim… Gittim, düğünde, ne yapacağımı anlattım. Tekrar gidip ‘Sayın Başbakan, eğer izin verirseniz, bana yetki verirseniz, bankayı alsam bile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) üzerinden yapacağım’ diyeceğim”

SEÇİM ÖNCESİ EKONOMİYİ CANLANDIRMAK İÇİN ALTIN HAVALESİ
Mütalada, dava kapsamında hakkında tutuklama kararı çıkarılan dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Zarrab arasındaki görüşmeler de yer alıyor.

Buna göre Çağlayan ile görüşen Zarrab, o dönem yaklaşmakta olan seçimler öncesi, Türkiye’nin ekonomik göstergelerinin düzelmesi için yardım etmeye karar verdiği yazıyor. Mütallanın ilgili bölümü şöyle:

“Mesele o kadar acildi ki, Zarrab özel uçağıyla İstanbul’dan Ankara’ya gidip Çağlayan’ı aldı; böylece dönüşte uçakta konuşabileceklerdi.Bu toplantıdan sonra Zarrab iki şey yaptı. Öncelikle asistani Abdullah Happani’yi arayıp Halkbank üzerinden para yollamasını, yollayacağı paranın herhangi bir limiti olmadığını ve altın ihracatını yükseltip ithalatı düşürmesini söyledi. Görüşmeden sonra Zarrab bağış yapmak için, Erdoğan’ın ailesiyle bağlantılı bir hayır kurumunu aradı. İkinci olarak Zarrab özel uçağının hostesini aradı ve Çağlayan’la uçaktayken kağıda yazılmış bir telefon numarasını ve Erdoğan’ın oğlunun ismini istedi. Telefon numarası hayır kurumunun genel müdürüne aitti. Zarrab 16 Temmuz 2013’te müdürü arayıp kuruma para yollayacağını söyledi.”

‘ÇAĞLAYAN VE HALKBANK YÖNETİCİLERİ İRANLILARLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE’
Davanın temelini ABD’nin İran’a yönelik yaptırımların delinmesi oluşturuyor. Mütalada bu iddia iki bölümde yer alıyor. İlk olarak Zarrab’ın Halkank’ı, Dubai’ye petrol ödemeleri yapmak için kullandığı ve ödemenin Dubai’den altın üstünden yapıldığını anlatılıyor. Ödeme işlemlerinde İran Merkez Bankası, İran Petrol Bakanlığı ve Ulusal İran Petrol Kurumu'ndan (NIOC) üst düzey yetkililer ile Zafer Çağlayan’ın da dahil olduğu Türkiye hükümetinin üst düzey yetkilileri ve Genel Müdür Süleyman Aslan’ın da dahil olduğu Halkbank yetkilileri yer alıyor.

GEZİ OLAYLARI SONRASI ARTAN ALTIN TRAFİĞİ
İran’dan altın havalesinin özellikle Gezi olayları sonrasında Erdoğan’ın popüleritesini yeniden arttırmak ve ekonomiyi canlandırmak için arttığının belirtildiği mütalaada şöyle denildi:

“Türkiye hükümeti Zarrab’a ve Halkbank’a, seçimler öncesinde Türkiye’nin ekonomi istatistiklerini manipüle edebilmek için, altın ihracatına devam etmeleri emrini verdi.

Planın iki yönü de – altın ticareti de, düzmece gıda işi de – Türkiye hükümeti yetkililerine muazzam rüşvetler ödeyerek sürdürüldü ve korundu. Bu yetkililere Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan da dahil.”

RUBIN, ERDOĞAN'I NOREAGA'YA BENZETTİ
Zarrab ve Erdoğan ilişkisinin iddianamede yer aldığını eski pentagon yetkilisi Michael Rubin de dile getirdi. Yaşananları ABD'nin uyuşturucu kaçakçılığı ile suçladığı eski Nikaragua Devlet Başkanı Manuel Noriega'nın başına gelenlere benzeten Rubin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Yeni Zarrab iddianamesinde Erdogan'in ismi defalarca geciyor. Boyle bir durum son olarak Manuel Noriega'nin başına gelmişti.” dedi.

‘ZARRAB SUÇLAMALARI KABUL EDECEK'
Geçtiğimiz günlerde Amerikan basınında çıkan haberlerde, savcının duruşmada tapeleri dinletmek istediği ortaya çıkmıştı. Ayrıca, Zarrab’ın hakkındaki suçlamaları kabul ederek ABD makamları ile işbirliği yapacağı da yine Amerikan basınında yer almıştı. (Ahvalnews, Artı Gerçek) 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…