A. Selvi: 'İstanbul ve Anadolu'da yeni istifalar yolda'

30 Ekim 2017
A. Selvi: 'İstanbul ve Anadolu'da yeni istifalar yolda'

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, istifası istenen belediye başkanlarıyla ilgili "Büyükşehirler için sürecin tamamlandığı, başta İstanbul'dan bazı ilçeler ile olmak üzere Anadolu'dan istifaların olacağı söyleniyor" ifadelerini kullandı.

Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Büyükşehirler için o sürecin tamamlandığı, başta İstanbul'dan bazı ilçeler ile olmak üzere Anadolu'dan istifaların olacağı söyleniyor. Türk siyasetinde ilk kez böyle bir olay yaşanıyor? Erdoğan neden bu yolu tercih etti?

(İstifa eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı) Melih Gökçek'in, 'Liderim Recep Tayyip Erdoğan'ın emrine uyarak belediye başkanlığını bırakıyorum' diye açıklama yapmasından 25 dakika sonra Erdoğan, Konya'da meydandakilere, '2019 seçimlerini almaya var mısınız?' diye soruyordu.

İşin püf noktası da burası.

1- Erdoğan 2019 seçimlerini kazanmak için operasyon yapıyor.

2- 2019 seçimlerinde ilk kez 50 artı 1'le seçim kazanılacağı için, adımlarını ona göre atıyor.

Erdoğan şimdi evin içini düzenliyor. AK Parti'yi 2019 seçimlerine hazırlıyor. AK Parti'deki değişimi gerçekleştirdikten sonra söylem ve politikalardaki değişime yönelecek."

MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?

"Bu arada AK Parti'deki gelişme sadece belediye başkanlarıyla sınırlı değil. Meclis cephesinde de hareketlilik başladı. 

Meclis Başkanlığı için başvurular 12 Kasım'da başlayacak. 5 günlük başvuru süresinin sonunda Meclis Başkanlığı seçimine gidilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 1 Ekim'de Meclis'in açılış törenleri ve akşamki resepsiyonda TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a gösterdiği ilgi, yeni dönemde de İsmail Kahraman ile devam edilecek değerlendirmelerine neden olmuştu. Bu yorumlar hâlâ geçerli. İlk başlarda bu işe kesin gözüyle bakan Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın bu süre zarfında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından işaret gelmeyince tedirgin olduğu söyleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MYK ve MKYK toplantılarında Meclis Başkanlığı konusunda bir isim zikretmemiş ama Meclis başkanvekillikleri, grup başkanvekilliği ve idare amirlikleri için başvuruların alınması talimatını vermiş.

Bu arada ibre hâlâ Kahraman'ı gösteriyor. Ancak bir bakanla bir grup başkanvekilinin ismi de geçmiyor değil. Bu arada anayasa hocası AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu da Meclis Başkanlığı'na adaylık için kararlı. Burhan Hoca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükten sonra kararını netleştirmeyi planlıyor."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…