NATO’dan Türkiye’ye tehdit gibi S-400 uyarısı

27 Ekim 2017
NATO’dan Türkiye’ye tehdit gibi S-400 uyarısı

NATO Askeri Komitesi Başkanı General Petr Pavel, üye ülkelerin savunma ile ilgili kendi kararlarını vermekte özgür olduğunu ancak, Türkiye’nin S-400 satın alma planının, Ankara’yı NATO müttefikleri ile entegre hava savunma sisteminin bir parçası olmaktan çıkaracağını belirtti. 

Türkiye, Eylül ayında Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alacağını duyurdu. Her ne kadar nihai imzalar atılmamış olsa da NATO bu anlaşmadan duyduğu rahatsızlığı açık bir biçimde ortaya koydu. NATO Askeri Komitesi Başkanı General Petr Pavel, NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alması halinde “muhtemel sonuçları” konusunda uyarıda bulundu. Pavel, üye ülkelerin savunma ile ilgili kendi kararlarını vermekte özgür olduğunu ancak, Türkiye’nin S-400 satın alma planının, Ankara’yı NATO müttefikleri ile entegre hava savunma sisteminin bir parçası olmaktan çıkaracağını belirtti. Pavel aynı zamanda, bu durumun Türkiye’nin diğer bazı teknik sınırlamalarla karşılaşmasının da önünü açacağının altını da çizdi.

“Egemenlik ilkesi aynı zamanda istenilen savunma sisteminin elde edilmesini de içerir, aynı şekilde uluslar kendi kararları üzerinde egemendir ve bu kararın sonuçlarına katlanma konusunda da yine bu ilke geçerlidir.”

Defense Writers Group tarafından ağırlanan bir grup gazeteciye konuşan Pavel, müttefikler arasında böylesi bir tartışmanın ve kaygıların yanı sıra muhtemel zorlukları dile getirmenin adil olduğunu da ifade etti.Ankara henüz nihai anlaşmaya imza atmamış olsa da Pavel’ın altını çizdiği en önemli husus güvenlik oldu. Pavel, NATO füze savunma sistemlerinin S-400’ler ile entegre olmamasına rağmen, varlığının dahi müttefik ülkelere yerleştirilen unsurlara karşı bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Rusya tarafından sağlanacak S-400 füze savunma sisteminin bir ABD uçağını düşürme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

Pavel, Türkiye’nin, ABD ve İngiltere de dahil, NATO müttefiki ülkelerin hava savunma sistemlerinde hayati bir rol oynayacak olan F-35 Ortak Muharip Uçağı Programı’ için daimi bir merkez üs ve müttefik bir ülke olduğunu hatırlattı.

Bazı uzmanlar, Türkiye’nin S-400 sistemini aktive etmesi durumunda, gelecekte operasyonel etkisi olabilecek radara yakalanmayan jet teknolojisi konusunda bilgi elde edebileceği kaygısını dile getiriyor.

WHattı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…