İyi Parti genel başkanı seçilen Akşener'in 'as kadro'su belli oldu

25 Ekim 2017
İyi Parti genel başkanı seçilen Akşener'in 'as kadro'su belli oldu

İYİ Parti’nin en üst karar organı olan 60 kişilik Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri seçildi. Yüzde 25 kadın kotası doğrultusunda 14 kadın üyenin bulunduğu listede Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer de eski SAT Komandosu Ali Türkşen de yer aldı.

İYİ Parti Kurucular Kurulu ilk toplantısını, Bilkent Otel’de yaptı. Divan Başkanlığı’nı ‘en yaşlı üye’ sıfatıyla Tugay Uluçevik’in yaptığı toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açıldı. Kurucular Kurulu’nun eksiksiz katıldığı toplantıda ortak imza ile Meral Akşener tek aday olarak gösterildi.

Yapılan seçimde Kurucular Kurulu’nun tamamının oyunu alan Akşener oy birliği ile İYİ Parti Genel Başkanı seçildi. Toplantının ikinci bölümünde Genel İdare Kurulu seçimi yapıldı. Ortak imza ile verilen önergeyle oya sunulan, 60 asil 25 yedek üyeden oluşan GİK listesi de, oy birliği ile onaylandı.

İÇİNDE TECRÜBELİ SİYASETÇİLERİN YER ALDIĞI ‘ÖNCÜ KADRO’ GİK’TE

Yeni parti sürecinde Meral Akşener’le birlikte yürüyen eski Bakan Koray Aydın, Bağımsız Milletvekilleri Ümit Özdağ, Nuri Okutan, İsmail Ok, Yusuf Halaçoğlu ve eski Ülkü Ocakları Başkanı Müsavat Dervişoğlu Genel İdare Kurulu üyeleri oldu.

Eski Bakanlar Aydın Tümen, Ayfer Yılmaz, Ahad Andican da Genel İdare Kurulu üyesi olarak seçildi. Bir dönem AK Parti’de siyaset yapan Ersönmez Yarbay’ın da GİK’te yer alması dikkat çekti.

ESKİ MHP MİLLETVEKİLLERİ İYİ PARTİLİ, AYTUN ÇIRAY YÖNETİMDE

Genel İdare Kurulu’nda eski MHP milletvekilleri Şefik Çirkin, Lütfü Türkkan, Durmuş Yılmaz, Şenol Bal, Ayhan Çevik, Mustafa Erdem de yer aldı.

İyi Parti kurulmadan 2 gün önce CHP’den istifa eden İzmir Milletvekili Aytun Çıray da Genel İdare Kurulu listesine girdi.

AŞIK VEYSEL’İN TORUNU, 3 BÜYÜKELÇİ YÖNETİMDE

Halk Ozanı Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer parti yönetimine giren isimler arasında oldu. Kadın Kolları Başkanı olarak 13 yıl MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanında yer alan Hediye Akdere de İYİ Parti’nin yeni süreçte aktif rol üstlenmesi beklenen kadrolar içine girdi.

GİK’e seçilen emekli büyükelçiler Ahmet Kamil Erozan ve Tugay Uluçevik, Aydın Adnan Sezgin Akşener’in diplomasi alanında yakın çalışma arkadaşları olacak.

‘ERMENİYİM ATATÜRK’ÜN ÇOCUĞUYUM’

2014 seçimlerinde MHP’den Bakırköy Belediye Meclisi adayı iken, “Kilise’ye giderim Allah’ımı bilirim. Ermeniyim. Atatürk’ün çocuğuyum” sözleriyle gündeme gelen Elmas Gırağos da GİK üyesi oldu.

RUHAT MENGİ DE YÖNETİMDE

GİK’te 15 Temmuz gazisi eski emniyet müdürü Fatih Eryılmaz, gazeteci Ruhat Mengi de yer aldı. İş dünyasının önemli isimlerinden Ahmet Ersagun Yücel de İYİ Parti’nin GİK Üyesi oldu. Ankara’nın Oyları Oluşumu’ndan Burcu Akçaru da GİK üyeleri arasında yer aldı.

MERKEZ DİSİPLİN ÜYELERİ SEÇİLDİ

Merkez Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi için de ortak imza ile önerge verildi. Yapılan oylama sonunda 11 asil ve 7 yedek üyeden oluşan Merkez Disiplin Kurulu üyeleri de, oy birliği ile seçildi. Toplantı kapanışında Meral Akşener, Kurucular Kurulu’na kısa bir teşekkür konuşması yaptı.

60 kişilik Genel İdare Kurulu üyelerinin içinden Akşener’in A Takımı olarak çalışacak 13 kişilik Başkanlık Divanı üyeleri seçilecek.

KADINA ŞİDDET UYGULAYANLARA VETO
 
Meral Akşener liderliğinde kurulan İYİ Parti’ye kadına şiddet, cinsel istismar ve terör suçlarından mahkum olanlar üye yapılmayacak. Üye iken bu suçları işleyenler de partiden çıkarılacak. Kadın kollarının kurulmayacağı partinin her kademesinde yüzde 25 kadın kotası uygulanacak.
Her parti üyesi, kurultay delegelerinin 20’de 1’inin yazılı teklifi ile Genel Başkanlığa aday olabilecek. Meclis üye sayısının 2 katı delege düşünüldüğünde genel başkanlık için bugün 60, yeni sistemde 55 delege imzasıyla aday olmak mümkün olacak.

İYİ PARTİ'NİN PROGRAMI

Parlamenter sisteme dönüş, seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adının “Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı” olarak değiştirilmesi gibi çok sayıda başlık bulunan parti programında dikkat çeken bölümler şunlar oldu:

YENİ ANAYASA YAPACAĞIZ: Adil tarafsız bağımsız, çağdaş hukuk düzenini, hukukun üstünlüğünü ve bireyin haklarını esas alan, demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü yeni bir anayasa yapacağız. Parlamenter sisteme geri dönecek, kuvvetler ayrılığı, kontrol ve denge sistemini güçlendireceğiz.

KHK İLE YÖNETİME SON VERİLECEK: Kanuni idare gereğince KHK ile yönetime derhal son vereceğiz. Toplumsal ihtiyacın zorunlu kıldığı haller ile ekonomik, doğal afet, salgın hastalık, durumlarının haricinde KHK çıkarma yoluna gitmeyeceğiz.

BARAJ YÜZDE 5 İLE SINIRLANACAK: Yeni Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu yapılacak. Sandık güvenliği sağlanacak, sandığa giren oy devletin onuru olarak korunacak. Dış Türkler seçmen sayısına göre seçim bölgeleri oluşturulacak. Milletvekili seçiminde kontenjan oranı yüzde 5 ile sınırlanacak. Milletvekili adayları üyelerin oyları ile doğrudan seçilecek. Kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlık kaldırılacak. Genel seçim barajı yüzde 5’e düşürülecek.

BARAJSIZ 100 TÜRKİYE MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK: Anayasa değişikliği ile partiler arasında aldıkları oy oranlarına göre, baraj şartı aranmaksızın, nisbi olarak paylaştırılacak şekilde 100 kişilik Türkiye Milletvekilliği ihdas edilecek.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…