Şırnak'taki madenler ölüm kustu

25 Ekim 2017
Şırnak'taki madenler ölüm kustu

Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, Şırnak'ta 8 kişinin hayatını kaybettiği 'kazanın' ardından bölgede incelemelerde bulundu. Kent girişine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki 1 No’lu maden ocağındaki incelemelerinin ardından Görgün, özelleştirme ve madenci ölümleri arasındaki bağlantıya dikkat çekti.

İŞLETME İHMALİ 

Alanda bulunan ocakların Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından işletildiği dönemde ciddi kazaların yaşanmadığını vurgulayan Görgün, "1998 yılından sonra ise ocaklar düzenli işletilmediği halde yaklaşık 200 işçi yaşamını yitirdi. Ama bu işçilerin ölümleri gündem olmamış" ifadesini kullandı. Evrensel Gazetesi'ne konuşan Görgün, "1998’den sonra ocakların hiçbir denetime tabi tutulmadan gelişigüzel bir şekilde yandaş işletmelere peşkeş çekildiği. Ama işçilerin ölümleri gündem oluşturmadı" dedi.

15 SAAT MADENDE ÇALIŞIYORLAR

Özelleştirilmesi ile birlikte işi bilmeyen şahıslar tarafından ocakların işletildiğini aktaran Görgün, “Şirketler düzenli bir madencilik yapmak yerine, 15 saate yakın çalıştıran işçi yaratıyorlar. Hiçbir denetim olmadığı için yeterli deneyimi olmayan bu insanlar, canlarını hiçe sayan bir madencilik yapıyorlar." dedi. İşçilerin ailelerine bakmak ve hayatlarını idame ettirmek için sigortasız ve kötü koşullarda çalıştırıldığına dikkat çekten Görgün, "Bu insanlar ölüm riskini göze alarak çalışmak zorunda bırakılıyor" diye konuştu.

YA AÇLIK YA ÖLÜM

Bölge insanının ya dışarıda açlıktan öleceğini ya da ölümü göze alıp madene gideceğini ifade eden Görgün, “ Bundan dolayı ocakların TKİ’ye devredilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Çünkü TKİ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu işi yapabilecek teknik kapasitesi var. Şirketler, gördükleri yerdeki madeni aldıkça kendiliğinden bir vadi açılmış. Halbuki o vadinin açılmaması lazım” ifadelerini kullandı.

DENETİMSİZLİK MEVCUT 

Ocaklardaki denetimin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile valilik tarafından yapılması gerektiğine işaret eden Görgün, herhangi bir yetkilinin ocakta denetim yapmadığına vurgu yaptı. Görgün, ocağın kaçak işletildiği iddiaları hakkında ise, “Ocağın kaçak olduğunu söylüyorlar. Kaçak olsa ne olacak olmazsa ne olacak? ” dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…