Zarrab için umut? Trump, savcı olarak Giuliani’nin ortağını atayabilir!

22 Ekim 2017
Zarrab için umut? Trump, savcı olarak Giuliani’nin ortağını atayabilir!

Amerikan basınındaki haberlere göre Başkan Trump, New York’ta boş bulunan savcılıklar için en az iki aday ile şahsen görüştü: New York Güney bölgesi savcılığı için Geoffrey Berman, Erdoğan'la görüşen Giuliani'nin hukuk bürosunun ortağı!

Berman, Sarraf'ın hukuki ekibine dahil ettiği iki isimden biri olan ve Trump'a yakınlığı ile bilinen Rudy Giuliani’nin hukuk müşavirlik bürosu Greenberg Traurig’de ‘ortak’ olarak bulunuyor. Eski New York Belediye Başkanı Rudolph W. Giuliani, diğer isim, George W. Bush döneminde Başsavcılık yapan Michael B. Mukasey ile birlikte Türkiye'ye gelerek, CB Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. İkilinin Sarraf'ı temsilen davaya karıştığı, Manhattan Savcısı Joon H. Kim'in yazdığı dilekçeyle ortaya çıkmıştı. Kim, ikilinin davaya konu olan suçlar için uygun bir uzlaşma araştırdıklarına dair duyumlar aldıklarını söylemiş, Giuliani ve Mukasey'in Erdoğan'la görüşmesinin de bu plan dahilinde gerçekleşmiş olabileceği iddia edilimişti..

ABD yönetimi bir yandan İran'a uygulanan ambargoyu ihlal eden 6 türk bankasına ceza kesmeye hazırlanırken, öte yandan bu ihlalin en önemli dişlisi olan Rıza Zarrab'ı kurtarma girişimleri içinde.. Bu da akıllara iki farklı ABD'yi getiriyor. Hakkında açılan soruşturmalarla azledilme ihtimali ile karşı karşıya olan Trump'la Erdoğan adeta 'kader ortakları'

**..

WashingtonHattı'ıdan İlhan Tanır'ın derlediği habere göre, Trump’ın görüştüğü savcı adayları arasinda Reza Zarrab davasina bakan New York Güney Bölgesi savcılığı da var. New York Güney Bölgesi savcılığının tabi bir başka önemi daha var: o da Başkan Trump’ın da emlak imparatorluğunun merkezinin burada olması. Ondan dolayı bu bölge savcılığının Trump’ın finans durumları üzerinde doğrudan etkisi var. Trump’ın iş ilişkileri soruşturmaları da bu savcılık tarafından yapılıyor. Nitekim önceki savcı Preet Bharara’nın da işten kovulma nedenlerinden biri olarak, kendisinin Trump’ın telefonuna çıkmaması olarak gösterilmişti.

Peki Trump’ın ‘bizzat’ mülakat yaptığı savcılık adayları nereden? The Mother Jones tarafından Bharara’nın eski koltuğunun en önde görünen adayı olarak Geoffrey Berman gösterilmiş. Berman aynı zamanda New York’un eski belediye başkanı ve Trump’a yakınlığı ile bilinen, ayrıca Reza Zarrab’ın avukatlığını 2017’nin mart ayından itibaren üslenen Rudy Giuliani’nin hukuk müşavirlik bürosu olan Greenberg Traurig’de ‘ortak’ olarak bulunuyor.

Giuliani, Zarrab’ın avukatlığı dışında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de Şubat ayının sonunda Ankara’da görüşmesi ile biliniyor. Hatta Giuliani’nin Erdoğan ile iki görüşme yaptığı ve ilkinin daha da erken olduğu iddiaları olsa da bunlar henüz teyitlenebilmiş değil.

AKP hükümeti aynı zamanda yeni savcı adayı Berman’ın da ortak olduğu Greenberg Taurig’in de lobici müşterisi. AKP hükümetinin Greenberg Taurig’e bu yıl içinde 1.7 milyon dolar para ödediği yine Mother Jones tarafından haberleştiriliyor.

Başkanların Bölge Savcıları ile mülakat görülmüş değil

Amerikan gözlemcilere göre görüşmeler, bir başkan için alışılmışın dışında ve ABD savcıları başkandan bağımsız çalıştıkları için, eleştirmenler endişeli. Obama yönetiminin eski Adalet Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Perşembe günü Obama’nın iki dönem boyunca asla bir Amerikan savcı adayıyla görüşmediğini söyledi.

Axios’dan Alayna Treene’nin haberine göre, yine bir Beyaz Saray yetkilisinin Politico’ya söylediği Beyaz Saray’ın savunması ise şu şekilde:

‘Bunlar, Başkan’ın aday gösterdiği ve Senato’nun anayasanın ikinci maddesine göre onayladığı kişiler. Biz, Senato Demokratları’nın başkanın bu anayasal gücünü azaltmak istedikleri biliyoruz fakat o ve ondan önceki ve sonraki diğer başkanlar icracı pozisyonlardaki adaylarla görüşebilmeliler

Mart ayında görevden alınan eski Güney bölgesi savcısı Preet Bharara, Çarşamba günü konuyla ilgili şu twiti attı: ‘Trump’ın savcılık pozisyonu adayları ile görüşmesi ne normal ne de uygun bir davranış; özellikle de Manhattan’da.’

Ve bu görüşmeler, Trump için bir ilk değil. Politico, Senato yargıç belgelerinin, Trump’ın bu yılın başlarında Columbia bölgesi adayı  Jessie Liu ile buluşmasını ortaya çıkardığını yazdı. Bu buluşma özellikle Demokratlar’ın, daha sonra onaylanan bu isim hakkındaki şüpheleri arttırdı.

Senatör Richard Blumenthal için ise, ‘Trump’ın, kendisi ve yönetimi hakkında iddianame hazırlayabilecek savcı adayıyla görüşmesi, siyasi müdahale tokadı gibi görünüyor.’

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…