ABD, 6 Türk bankasını kara listeye aldı!

22 Ekim 2017
ABD, 6 Türk bankasını kara listeye aldı!

ABD’nin, 6 Türk bankasına yüksek tutarda ceza kesme hazırlığında olduğu öne sürüldü. Bankalardan birinin Sarraf davasında adı açıkça belirtilen Halkbank olduğu tahmin ediliyor.

ABD ile yaşanan vize krizinin sancıları hâlâ devam ederken, ABD’nin Türkiye’ye ekonomi cephesinden de bir hamle hazırlığında olduğu öğrenildi. Gazete Habertürk’ten Sefer Yüksel’in haberine göre geçen yıllarda Sudan, Kuzey Kore, İran ve Küba gibi ülkelere uygulanan yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle aralarında Fransız BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generali ve HSBC gibi devlerin de bulunduğu birçok Avrupa bankasına milyarlarca dolar ceza yağdıran ABD’nin şimdi de benzer bir cezayı Türk bankalarına fatura etmeye hazırlandığı belirtiliyor.

Üst düzey bankacılık kaynaklarından alınan bilgilere göre, ABD, önümüzdeki günlerde, Avrupalı bankalara kesilen cezalara benzer gerekçelerle İran’a olan ticari ambargoyu ihlal ettikleri iddiasıyla 6 tane Türk bankasına ceza tebliğ edecek.

Tutar yüksek

ABD’nin yaptığının bir nevi haraç almak olduğunu belirten üst düzey bankacılar, bunun geçmiş dönemde Avrupa bankalarına da yapıldığını, Avrupalıların da bu durumu ‘haraç almak’ olarak yorumladığını ifade etti.

Altı Türk bankasına kesilecek tutarın oldukça yüksek olduğu bilgisi verilirken, en yüksek cezanın konuşulduğu banka için tutarın 5 milyar doların üzerinde olduğu, diğer bankalar için ise cezanın bu tutarın altında olduğu konuşuluyor. Bankacılar, ABD’nin her bankaya keseceği cezanın tutarının farklı olacağını, tutarın bankaların aracılık ettiği işlemlerin hacmine göre değişiklik göstereceğini kaydediyor.

ABD geçen yıllarda Sudan, İran, Kuzey Kore ve Küba gibi ülkelere uygulanan yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Avrupalı bankalara 50 milyar dolar ceza kesmişti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…