Bharara’dan çok sarsıcı Trump, Zarrab, Erdogan, Flynn iddiaları

20 Ekim 2017
Bharara’dan çok sarsıcı Trump, Zarrab, Erdogan, Flynn iddiaları

New York Güney Bölgesi eski savcısı Preet Bharara, kendi radio, podcast programı olan ”Stay Tuned with Preet’ nin 19 ekim tarihindeki versiyonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Reza Zarrab davası hakkında çok ilginç iddialar ve hatta suçlamalarda bulundu.

Ilhan Tanir, Washington DC --Bharara, 23 gün görevde kaldıktan sonra kovulan Trump’ın ilk Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Mike Flynn ile Erdoğan, Zarrab ve Trump arasında ‘‘ilginç bilgiler yumağı” bulunduğunu söyledi.

Geçen hafta Washington Post’un önemli yazarı David Ignatius tarafından Erdoğan’ın 2016 yılında ABD Başkan Yardımcısı Biden ile görüşmesinde Reza Zarrab davası ile ilgili görüşmeleri anlatılmış, o görüşmede Erdoğan’ın Preet Bharara’nn kovulmasını talep ettiği basına yansımıştı. Bu iddialar 2 haftadır Ankara tarafından yalanlanmadı.

Bharara, radyo programında bir dinleyicisinden gelen soruya cevap verirken şunları söyledi: ”Bir yabancı ülkenin lideri (Erdoğan), ABD Başkan yardımcısı ile görüşerek neden bir yerel savcının kovulmasını istesin? Nedeni benim eski ofisimde (New York Güney Bölgesi Savcılığı) süren bir dava. İran vatandaşı ve Türk oturumlu, altın taciri bu kişi aynı zamanda Erdoğan’ın ve Erdoğan’ın birçok yolsuz yandaşının (crony) da ortağı. Zarrab’ın ciddi para karşılığı İran ambargolarını ihlal ettiğini iddia ediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan çok açık bir şekilde bu davadan mutsuz olduğunu ve bu davanın yok olmasını istediğini belli etti. Muhtemelen kendi ülkesinde yaptığı şekilde bu ülkede de (ABD) bu işlerin halledilmesini istiyor. Ignatius’un o görüşme (Erdoğan & Biden, Eylül 2016) hakkında yazdıklarının doğru olduğuna inanıyorum çünkü zamanında ben de duydum. Soruya cevaba gelersek, herhangi birinin Erdoğan’ın talebini izleyerek beni kovduğunu inanmama neden olacak bir durum yok. Veya doğru olup, olmadığını kesin olarak bilmiyorum.

İlk olarak, (olmuşsa, bu) verimsiz ve gereksiz bir yol olur çünkü Joon Kim (Savcı vekili) ve diğer kariyerdeki savcılar bu davayı devam ettirirler.

Ama bu bilgiler, Trump’ın giderek artarak otoriterleşmiş Erdoğan ile kurduğu ilişki düşünüldüğünde bazı sorular ortaya çıkarıyor. Ayrıca birçok gazete tarafından haberleştirilen şimdi kovulmuş eski Ulusal Güvenlik Başdanışmanı General Flynn’in Türk hükümeti ile ilişkileri düşünüldüğünde bizim haklı davamızın (Zarrab) düşürülmesi ve yerel savcının kovulması için bu türlü konuşmaların büyük ihtimal yapıldığı tahmin edilebilir.

Bu görüşmelerin ne tür sonuçlar doğurduğunu bilmiyorum. Gerçeği bilmiyorum.

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan, kovulan general Flynn, sanık Zarrab ve Trump Beyaz Saray’ı arasında olan oldukça ilginç bilgiler yumağı var.

Erdoğan hakkında bir konu daha. Erdoğan, beni kamuoyu önünde Türkiye’yi ziyaret etmekle ve oradaki darbeye dahlim olmakla suçladı. ben hayatımda hiçbir zaman bir darbeye dahlim olmadı. Bildiğim kadarıyla hiçbir zaman Türkiye’ye ayak da basmadım. Türkiye’ye en yakın zamanım Şükran günümde bir hindiyi (turkey) dolma yapmaktır.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…