ABD Kongre’sinin Helsinki Komisyonundan Erdoğan’a Çağrı: OHAL’i kaldırın

19 Ekim 2017
ABD Kongre’sinin Helsinki Komisyonundan Erdoğan’a Çağrı: OHAL’i kaldırın

ABD Senato’sunun Helsinki Komisyonu Başkanı ve üyelerinden AKP'li CB Erdoğan’a Sert Mektup.. Dört senatör ve 6 milletvekili tarafından imzalanan mektupta 2016 yılında Başkanlık seçiminde aday olan Marco Rubio da bulunuyor.

ABD’nin Helsinki Komisyonu (Avrupa’da Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu) Başkanı Senatör Roger F. Wicker ve üyeleri tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben bir mektup kaleme alındı.

ABD Kongre Komitesi: OHAL ABD ilişkilerine de zarar veriyor

Sert ifadeleri ile dikkat çeken 16 Ekim 2017 tarihli mektupta, Türk hükumetin süregelen eylemlerinin Türkiye’deki insan hakları ile demokratik prensiplere zarar vermesinden endişe duyulduğu ifade edildi. Uzatılan OHAL’in Türkiye’nin demokratik kurumlarına ve iki ülkenin uzun dönemli stratejik işbirliğinin dayanıklılığına zarar verdiği belirtilen mektupta, 15 aydır devam eden OHAL’in geçen yıl meydana gelen darbe girişiminde halk tarafından savunulan demokratik kurumlara, başta yargı olmak üzere, farklı bir tehdit oluşturduğu ileri sürüldü. Ayrıca, OHAL’in kanıta dayalı olmadan geniş çaplı tasfiyeleri kolaylaştırarak sayısız masum hayatı alt-üst ettiği ve Türkiye’deki hukukun üstünlüğüne olan ulusal ve uluslararası güvenin altını oyduğu belirtildi.

Amerikalı Papaz serbest bırakılmalı

Şubat ayında, 70’den fazla ABD Kongre ve Temsilciler Meclisi üyesinin, temelsiz terör suçlamaları nedeniyle yaklaşık 1 yıldır mahkemeye çıkarılmadan tutuklu bulunan ABD’li rahip Andrew Branson’un serbest bırakılması için çağrıda bulunduğunun hatırlatıldığı mektupta, Türk hükumetinin yapılan çağrılara kulak asmaya yanaşmamasından ve Rahip Brunson’a hükumeti devirme iddiasıyla ilave 4 suçlama yöneltilmesinden endişe edildiği de dile getirildi. Mektupta Branson’a yönelik suçlamaların asılsız olduğu ileri sürülerek kendisinin serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Hapsedilen Amerikan vatandaşlarının durumu

Başarısız darbe girişiminden itibaren Türk makamlarının bir dizi çifte vatandaşlık sahibi ABD’liyi ve ABD konsolosluklarında uzun süredir görev yapan 2 Türk çalışanı terör suçlamasıyla tutukladığının ifade edildiği mektupta, ABD vatandaşı NASA çalışanı Serkan Gölge’nin de içinde bulunduğu bazı kişilerin savcıların ikinci derece kanıt sunmasına rağmen bir yıldan fazla süredir tutuklu olduğuna ve ABD konsolosluk yardımlarının reddedildiğine dikkat çekildi.

İnsan Hakları Savunucuları

Mektupta değinilen diğer bir konuda tutuklu olan insan hakları savunucularıydı. Uluslararası Af Örgütü Direktörü İdil Eser ve yöneticisi Taner Kılıç ile birlikte diğer aktivistlerin tutukluluğa değinilen mektupta, OHAL süresince terörizm suçlamalarının, insan hakları savunucularının faaliyetlerini baskılamak için manipüle edildiği iddia edildi.

Mektubun sonunda, bahse konu davaların zamanında, şeffaf ve adil bir şekilde karara bağlanması, OHAL’in kaldırılması ve Türkiye’nin yargı süreci ve yargı bağımsızlığının uluslararası standartlarına taahhütlerini yerine getirmesi çağrısında bulunuldu.

Mektubun orijinal İngilizce versiyonunun tamamını burada okuyabilirsiniz.  

WHattı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…