Irak güvenlik güçleri, Kerkük'e operasyon başlattı

16 Ekim 2017
Irak güvenlik güçleri, Kerkük'e operasyon başlattı

Pentagon: Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız --Irak Ordusu, Haşdi Şabi ile birlikte Kerkük'e operasyon başlattı. Kerkük Valisi herkesi sokağa çağırdı.

Irak Kürdistanı Güvenlik Ajansı, Iraklı güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezindeki askeri üs ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçtiğini açıkladı.

Güvenlik Ajansı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu'dan topyekün harekete geçtiği ifade edildi.

'GENİŞ BİR ALANDA DENETİM ELE GEÇİRİLDİ'

Açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge'nin kontrolündeki "K1 Askeri Üs" ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi.

Irak devlet televizyonu, Irak güçlerinin Kerkük bölgesindeki 'geniş alanları herhangi bir çatışma olmadan kontol altına aldığını' bildirdi.

Devlet televizyonu ayrıca, Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin güvenlik güçlerine, halk ve Peşmerge ile işbirliği içinde Kerkük'te güvenliği tesis etme emri verdiğini bildirdi.

AZLEDİLEN VALİ HALKI SOKAĞA ÇAĞIRDI: 

Irak Merkezi Hükümeti tarafından azledilen Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Erbil merkezili Rudaw televziyonundan kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı. "Mesud Barzani'den emir beklediklerini" vurguladı.

Petrol zengini Kerkük kentini savunmak için silah alan bazı sivilleri ziyaret eden Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Peşmerge'nin eyaleti savunmaya hazır olduğunu söyledi.

Peşmerge komutanı Başkan Yardımcısı Kosrat Rasul ise Kerkük'e 3000 Peşmerge daha yerleştirdiğini söyledi.

Pentagon’dan Kerkük açıklaması: Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız

AA muhabirine açıklama yapan Pentagon Orta Doğu masası sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, "Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız.  IŞİD ile mücadeleden alıkoyacak ve Irak'ın istikrarının altını oyacak istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu kaydeden Galloway, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin talihsiz tek taraflı referandum kararına rağmen devam eden tansiyonu düşürmek ve uzun süredir söz konusu olan sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için en iyi seçenek diyalogdur" dedi.

ABD'nin  IŞİD ile mücadeleye odaklandığını ifade eden Galloway, tüm bölge aktörlerine de IŞİD ile mücadeleye odaklanması çağrısında bulundu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…