ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile Çavuşoğlu görüşmesinin ipuçları

12 Ekim 2017
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile Çavuşoğlu görüşmesinin ipuçları

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, vize krizinden beri ilk kez görüştüler. Görüşmenin açıklaması ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı ve açıklamada krizin çözüldüğüne dair herhangi bir işaret görülmüyor.

Aksine, Tillerson’ın Çavuşoğlu’na Amerikan ”diploamtik misyonlarında çalışan Türk çalışanların ve bazı Amerikan vatandaşların tutuklu kalmasından dolayı derin endişeleri ilettiği” belirtiyor ve Bakan Tillerson’ın ”Türk hükümetinin yaptığı bu suçlamalarda şeffaflığın öneminden” ve ”Türk hükümetinin bu suçlamaların arkasındaki kanıtları göstermesi ihtiyacını” Türk bakan Çavuşoğlu’na ”ilettiği” belirtiliyor.

Tilleron ile Çavuşoğlu’nun ”Amerikan endişelerini karşılamak üzere” irtibatta kalacakları belirtiliyor.

Açıklamadaki ipuçları:

  • Öncelikle açıklamanın hiçbir yerinde iki ülkenin beraber çalışacağından bahsedilmiyor. Bu tür konuşmalarda müttefik ülkelerin bölgesel konularda beraber çalıştığı gibi en azından bazı nezaket cümleleri edilmesi adetten.
  • Açıklama oldukça sert ve Bakan Tillerson’ın Çavuşoğlu’ndan beklentileri açıkça ifade ediliyor.
  • İki bakanın ”Amerikan endişelerini karşılamak üzere” irtibatta bulunacakları sonucu ise çok daha ilginç. Adeta Amerikan tarafı ‘bana yeni kanıt getireceksen konuşalım’ mesajı veriyor.
  • Krizin aşıldığı veya yakın zamanda aşılacağına dair hiçbir işaret yok.

Ilhan Tanir, Washington DC

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…