ABD ile vize krizine neden olan Metin Topuz kimdir?

10 Ekim 2017
ABD ile vize krizine neden olan Metin Topuz kimdir?

ABD ile vize krizine, ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un FETÖ üyeleri ile irtibatı ve yurtdışına çıkışları konusunda yardımcı olduğu iddiasıyla tutuklanması neden oldu. Peki ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz kim ve hakkındaki iddialar ne? Metin Topuz sadece FETÖ'cü polis ve savcılarla mı irtibattaydı?

İşte 1982 yılında ABD Başkonsolosluğu'na işçi statütüsüyle giren Metin Topuz'un Emniyet içerisinde iyi bilinen ama şimdi sürprizmiş gibi sunulan hikayesi;

Konsoloslukta işçilikten DEA irtibat görevliliğine

Metin Topuz 1982 yılında ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nda işçi statüsünde çalışmaya başladı. 1993 yılına kadar konsoloslukta görev yapan Topuz, aynı yıl İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı  Narkotik Şube Müdürlüğü'nün ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi olarak bilinen DEA'nın irtibat görevlisi olarak atandı. 1993- yılından 2002 yılına kadar burada görev yaptı.

Narkotik şubede bürosu vardı

Metin Topuz için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesindeki yerleşkesinde B Blok 5. katta bir oda bile ayrıldı. Yalnız değildi. Ali Arabian isimli bir kişiyle birlikte yaklaşık 10 yıl boyunca burada görev yaptı. İşi İstanbul Narkotik ekipleriyle ABD DEA görevlilerini irtibatlandırmaktı.

Narkotik şubeye dinleme cihazlarını aynı ekip kurdu

Metin Topuz ve Ali Arabian İstanbul Narkotik Büro için dinleme cihazlarının kuruluşunda da görev aldı. Mecidiyeköy'de bulunan ek hizmet binasının dokuzuncu katında Gayrettepe PTT den çekilen kablolarla dinleme yapılıyordu. O zamanki sistem konsolosluk görevlileri tarafından kurulmuştu ilk bakışta uyuşturucu operasyonları için kullanılıyor gözüküyordu ancak sistem herkesin dinlenmesine müsaade ediyordu. Aynı dönemde söz konusu binanın girişine de Amerikalılar tarafından x ray kapısı hediye edilmişti..

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tanımadığı Emniyet müdürü, amiri ve savcı yoktu

Görev yaptığı süre içerisinde Hem emniyet hem de adliyede hatırı sayılır bir çevre edindi. 2002 yılı sonrası da bu ilişkilerini sürdürdü. Daha doğrusu Türk savcı, emniyet müdürü ve savcılar bu ilişkiyi sürdürdü. 2002/2015 arası güç emniyet ve savcılıkta FETÖ'nün elindeydi. Metin Topuz'un ilişkide olduğu isimler de doğal olarak FETÖ kadrolarıydı. Emniyet müdürü ve amirleri dış misyon görevi ve vize için hep Metin Topuz ile iletişime geçti. DEA eğitimi için ABD'ye gitmek isteyenler, uzun süreli vize almak isteyenler hep Metin Topuz'u buluyordu. Topuz 2002 öncesi ilişkilerinde olduğu gibi bu isimlerle de ilişkilerini koparmadı.

FETÖ'cü polis şefleri ile ilişkisi de o yıllara dayanıyor

Metin Topuz hakındaki suçlamada FETÖ'den haklarında arama kararı olan ve tutuklanan polis şefi ve savcılarıla irtibat kurduğuve yurt dışına çıkışlarına yardımcı olduğu  iddia ediliyor. Topuz'un ilişkide olduğu isimler arasında Halen firari olan ve eski Organize suçlar şubesi ve Terörden sorumlu emniyet müdürü yardımcısı Mutlu Ekizoğlu, Fenerbahçe'ye yönelik Şike kumpasını yapan Nazmi Ardıç, 17-25 Aralık büyük yolsuzluk operasyonlarını koordine eden Yakup Saygılı ve firari FETÖ savcısı Zekeriya Öz de bulunuyor.

İşte Metin Topuz hakkındaki o soruşturma evrakı;

[Haber görseli]

[Haber görseli][Haber görseli][Haber görseli][Haber görseli][Haber görseli]

 Polis ve savcılara kıyak yurtdışı gezisi

Polis şefi ve savcıların yurtdışındaki futbol maçlarına götürülmesi ve masraflarının karşılanması da Metin Topuz ve arkadaşı Ali Arabian üzerinden yürütülüyordu.

Metin Topuz sadece ByLock'çu polis ve savcılarla görüşmüyordu

Türk vatandaşı olan Metin Topuz'un dokunulmazlığı da yoktu. Yani FETÖ'cü polislerle irtibatı olduğu gibi bütün teşkilatla ve adliyeyle de ilişkileri vardı. 

Lucky S ve Kısmetim 1 operasyonlarında da Metin Topuz vardı

Narkotik Şube de görev yapan gazetecilerin de yakından tanıdığı bir isim Metin Topuz. Lucky S ve Kısmetim 1 operasyonlarında bizzat DEA Türkiye şefi Michael Spasaro nun yanında Marmaris'e giden ekibin de içindeydi...

329 bin TL'den başlayan fiyatlarla ister yatırım yapın isterseniz Kartal'ın zirvesinde yaşayın.
 
Cumhuriyet

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…