'Kılıçdaroğlu: Türkiye İdlib’i Esad'a teslim edecek

10 Ekim 2017
'Kılıçdaroğlu: Türkiye İdlib’i Esad'a teslim edecek

Amaa ''TSK oraya gitmeli, bir çatışmasızlık bölgesi yaratmalı. Bazılarının Akdeniz'e ulaşmak için ileride Türkiye'yi zarar sokacak amaçlarına engel olacak davranışları anlıyoruz” Yani Suriyeli Kürtlere engel olunmalı demek istiyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İdlib operasyonuyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve hükümetin dış politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu “Türkiye İdlib'i temizledikten sonra devirmeye çalıştığı Esad'a teslim edecektir. İdlib’ten gelecek her şehit haberinin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu partisinin meclis grup toplantısında konuştu. Gündeminde, İdlib operasyonu, ABD ile yaşanan vize krizi ve İstinaf Mahkemesi İstanbul Bölge Adliye 2. Ceza Dairesi'nin, MİT TIR'ları davası kapsamında tutuklu bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun mahkûmiyet kararını bozması vardı.  Kemal Kılıçdaroğlu, "Devlet sırrı diyorlar değil mi, devlet sırrı ne demektir? Derin devletin bildiği, kimsenin duymaması gereken sırdır. Eğer o sır hukuka aykırıysa ve açıklanırsa devlet ona sahip çıkmaz. Çünkü devlet, hukuk devleti kimliğinin dışına çıkamaz. Adana Cumhuriyet Savcılığı'ndan bir belge okuyacağım sizlere. Şu şu plakalı TIR'larda mühimmat vardır. Gizli ibaresi, başka bir şey, hiçbir şey yok üzerinde. Enis Berberoğlu neden tutuklu? Serbest bırakılmasını, artık parlamentodaki görevinin başına dönmesini istiyoruz” diye konuştu.

“ABD’NİN UYGULAMASI YANLIŞTIR”

CHP lideri Kılıçdaroğlu, ABD ile yaşanan vize kriziyle ilgili şunları söyledi:
“Dış politikadaki atışmaları basın üzerinden yapmak, arka kapı diplomasisini tamamen kapatmak kimseye yarar getirmez. Amerika'da Zarraf davası var, Halk Bankası Genel Mümdür Yardımcısı orada tutuklu. Şimdi rehin alma politikası ile sorun çözülmeye çalışılıyor. Erdoğan o kadar habersiz ki, önemini o kadar az kavramış ki, emin olun okuduğum zaman kulaklarıma inanamadım. Vize krizi dolayısıyla şöyle diyor; ‘Karar üzüntü verici. Büyükelçinin kararı üzüntücü verici.’ Bir büyükelçi böyle bir karar alabilir mi? Alınan bir karar var ve çok ağır üzüntü verici ve topu sadece büyükelçinin omuzlarına yıkıyorsunuz. Başka bir şey yok. Erdoğan Amerika'ya gittiği zaman havuz medyasında bayram havası vardı, manşetlerde ‘Hiç olmadığı kadar yakınız’ cümleleri vardı. Amerika'nın yaptığı uygulama yanlıştır, asla doğru değildir, asla desteklemiyoruz. Binlerce öğrenci gidecek Amerika'ya. Bütün bunların tamamı kesiliyor. Cezalandırılan hükümet değil, 80 milyon oluyor.”

“İDLİB OPERASYONUNU DESTEKLİYORUZ” 

Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında İdlib operasyonuna değinerek, “TSK, İdlib'e gidiyor. Türkiye kendi sınırlarını güvence altına almak zorundadır. Biz askerin İdlib'e gidişine destek veriyoruz. TSK oraya gitmeli, bir çatışmasızlık bölgesi yaratmalı. Bazılarının Akdeniz'e ulaşmak için ileride Türkiye'yi zarar sokacak amaçlarına engel olacak davranışları anlıyoruz” dedi.  

Hükümetin Suriye politikasını eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Astana'dan sonra Esed, oldu tekrar Esad. Rusya ve İran kimden yana tavır almıştı? Esad. Şimdi Türkiye kimden yana tavır alıyor? Esad'dan yana. Bu nasıl oldu da 180 derece döndü. Adamın burnunu böyle sürterler. İdlib'e gidilecek. İdlib'de kim var? ‘Rusya İdlib'in dışında, Türkiye içinde güvenliği koruyacak’ diyor. Cehennemde biz olacağız. Kime karşı güvenliği sağlayacağız. Heyet Tahrir el Şam'la çatışacağız. Çekirdeğini El Nusra oluşturuyor. El Nusra'yı Erdoğan terör örgütü olarak görüyor mu? Hayır görmüyor. İdlib’ten gelecek her ölüm haberinin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

İDLİB İÇİN ALTI MADDE

Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasının devamında İdlib için altı madde okudu.

"Bir: Türkiye halkı AK Parti'nin yanlış Suriye politikasının bedelini çok ağır ve kanlı bir şekilde ödemeye devam etmektedir. İdlib'den gelecek her şehidin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır.

İki: İdlib'deki cihatçıların karadan temizliği Türkiye'ye havale edilmiştir. Görünen odur ki Türkiye İdlib'i temizledikten sonra devirmeye çalıştığı Esad'a teslim edecektir.

Üç: İdlib'deki temilziğin maliyeti çok yüksek olacaktır. Nusra Cephesi direneceğini açıklamıştır.

Dört: Rusya'nın izlediği strateji sonucunda Erdoğan'ın Suriye yönetimini devirmek amacıyla beslediği büyüttüğü cihatçı örgütlerle şimdi Türk Silahlı Kuvvetleri çatışacaktır.

Beş: İdlib'deki yüzbinlerce sivil çatışmalardan kaçmak için Türkiye'ye yönelebilir.

Altı. İdlib'de varlık gösteren cihatçı terörist örgütlerin Türkiye'ye sızmaları ve saldırı yapmaları endişe vericidir."

“PARAYI SANKİ CEBİNDEN VERİYOR”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ampute Futbol Milli Takımı'nın Avrupa Şampiyonu olmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a yönelik "Ulan saha onların mı, bizim verdiğimiz paralarla yaptılar" sözleriyle ilgili de değerlendirmede bulundu. Kılıçdaroğlu, "Bakan arıyor Erdoğan'ı, 'Beşiktaş'a da teşekkür edelim' diyor. Çıkıp demez mi; 'Parasını biz verdik, ne teşekkürü', sanki cebinden ödüyor. Cebinden ödese neyse, vergilerden ödüyor" ifadesini kullandı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…