Ruslar Twitter ve Facebook ile Amerikan seçimlerini vurmuş

1 Ekim 2017
Ruslar Twitter ve Facebook ile Amerikan seçimlerini vurmuş

Washington Post, Rus operatörler tarafından alınan 3000 Facebook reklamının, Afrikalı Amerikan halkların gruplarını desteklediğini yazdı. Bu reklamlar, polisin siyahlara ateş açması sonrası şiddetli protestolara sahne olan Ferguson ve Baltimore gibi spesifik konumdaki kullanıcıların yaşadığı şehirleri hedef alıyordu.Aynı zamanda diğer bölgelerdeki oy verenler üzerinde de aynı grupların artan politik tehdit oldukları fikrini empoze etmeyi amaçlıyordu.

The Washington Post’dan Elizabeth Dwoskin, Adam Entous ve Karoun Demirjian’ın ortak haberine göre Twitter Perşembe günü, Facebook üzerinden binlerce politik reklam gönderen aynı Rus operatörlere ait olan 201 hesabı kapattığını duyurdu. Fakat problemin şirketin biliyor göründüğünden daha geniş olduğunu söyleyen milletvekilleri için olay bir hayal kırıklığı.

Şirket ayrıca, RT haber sitesinden (Twitter’ın Kremlin’e bağladığı), 2016’da kendi platformunda 274.100 $’lık reklam harcaması yapan üç hesap bulduğunu da söyledi.

Açıklamalara rağmen Senatör Mark R. Warner şirketin, Rus operatörlerin dezenformasyonu yaymak ve Amerikan toplumunu bölmek için platformu kullanmasını durdurmak için yeterli çalışma yapıp yapmadığını sordu.

Warner, Twitter’ın Senato İstihbarat Komitesi’ne Perşembe günü gizli oturumla yaptığı sunumun, ‘büyük hayal kırıklığı’ ve ‘neredeyse her seviyede yetersiz’ olduğunu söyledi. Twitter ayrıca Beyaz Saray İstihbarat Komitesi personeline de öğleden sonra bir sunum yaptı.

‘Şirket, bu meselenin ne kadar ciddi olduğu ve demokratik kurumlara verdiği tehlike ile ilgili büyük bir anlama yoksunluğu gösterdi.’

Şirket ve kongre müfettişleri arasındaki toplantı, Rus operatörlerin Facebook, Twitter, Google ve diğer platformları, Birleşik Devletler’deki çatlağı genişletmek ve 2016 kampanyası boyunca dezenformasyonu yaymak için nasıl kullandıklarına dair hükümet soruşturmasının bir parçasıydı. Bu şirketler büyük reklam işlerini etkileyebilecek yeni düzenlemelerle yüz yüzeler.

Rus operatörler Facebook reklamlarını, Amerika’nın etnik ve dini ayrılıklarını istismar etmek için kullandı

Washington Post, bu hafta Rus operatörler tarafından alınan 3000 Facebook reklamının, Black Lives Matter gibi Afrikalı Amerikan halkların gruplarını desteklediğini yazdı. Bu reklamlar, polisin siyahlara ateş açması sonrası şiddetli protestolara sahne olan Ferguson, Mo. ve Baltimore gibi spesifik konumdaki kullanıcıların yaşadığı şehirleri hedef alıyordu. Bu arada reklamlar, diğer bölgelerdeki oy verenler üzerinde de aynı grupların artan politik tehdit oldukları fikrini empoze etmeyi amaçlıyordu.

Diğer reklamlar ise Müslümanlar’ın Hillary Clinton’ın başkanlığını desteklediklerini yaymş ve Müslümanlar’dan korkan Facebook kullanıcılarını hedef almıştı.

Facebook, Google ve Twitter, 1 Kasım’daki Senato İstihbarat Komitesi’den önce kamuoyuna açık bir duruşmaya çağrıldılar.

Son bir ayda indirilen Twitter hesapları 470 hesap ve sayfayla bağlantılıydı ve Facebook’un söylediğine göre, Rusya bağlantılı bir trol çiftliği, İnternet Araştırma Ajansı’nda gelmişti. Twitter, Facebook üzerindeki grupların 22’sinin Twitter hesaplarıyla uyuştuğunu söyledi. Twitter daha sonra bu 22 hesapla bağlantılı 179 hesap daha buldu.

Fakat milletvekilleri ve analistler Twitter’ı, daha geniş bir iç soruşturma yapmak yerine, sadece Facebook’tan aldığı verileri kabul edip incelemekle eleştiriyor. Twitter da, kullanıcılarının Rusya’nın seçimlere müdahalesi konusunda geniş bir soruşturma yürütüp yürütmediği konusunda yorum yapmayı reddetti. Sadece soruşturmanın devam ettiğini ve daha sonra paylaşmak için daha fazla bilgiye sahip olmayı beklediklerini yazdı.

Facebook reklamları, ABD seçim yasalarını ihlal mi etti?

Twitter, kongre soruşturmasında işbirliği içinde olduğunu belirtirken, Sunlight Vakfı yöneticisi Alexander B. Howard, Rus istihbarat operatörlerinin yıllardır Twitter’da olduklarına ve platformu, mesajlarını yaymak için kullandıklarına dair çok sayıda delil olduğunu söyledi.

Rusya soruşturmasının hedefi olan Silikon Vadisi şirketleri kolluk kuvvetlerinin ve istihbarat yetkililerinin, kötü aktörleri yakalamalarına yardımcı olabilecek bilgileri kendileriyle paylaşmamasından şikayetçi.

Facebook en büyük incelemeye maruz kalan şirket. Önümüzdeki günlerde Kongre’ye 3000 politik reklamı, ödeme bilgilerini ve bu reklamların kimi hedef aldığına dair verileri sunacağını söyledi. Facebook’daki yalan haberlerin seçimleri etkilediğini reddeden şirket başkanı Mark Zuckerberg Çarşamba günü, sosyal medyadan, yalan haberlerin Amerikan seçimlerini etkilemiş olmasının oldukça çılgın olduğunu söyleyerek özür dilemişti.

Dünyanın en geniş online reklam şirketi Google’dan da, kongreye bilgi sağlaması ve Kongre’den önce ifade vermesi istendi. Şirket, işbirliği yapacağını ve Rusya destekli bir kampanyaya dair bir delil görmediğini söylerken, konuyla ilgili yorum yapması taleplerine ise cevap vermedi.

Sosyal medya platformları arasında pek çok açıdan sömürüye en açık olanı Twitter. Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kullanıcıların % 5’i bot hesap. Fakat dışarıdan uzmanlar bu oranın çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

Twitter’da fake hesap açmak kolay ve analistlere göre bu, şirketin Rusya müdahalesinin derecesini anlamasını zorlaştırdı. Dış Güvenlik Araştırma Enstitüsü’nde Clint Watts’a göre, platformlarında kimlerin olduğuna dair fikirleri yok ve eğer Facebook verileri olmasaydı Rus hesapları olduğunu bile bilmeyeceklerdi.

Ebru Aksay /WashingtonHAttı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…