Baykal'dan IKBY yorumu: Dileklerini anlamak gerek, 'asarız keseriz'le çare olmaz

28 Eylül 2017
Baykal'dan IKBY yorumu: Dileklerini anlamak gerek, 'asarız keseriz'le çare olmaz

CHP'Lİ ÖZTÜRK YILMAZ HÜKÜMETİ ASKERİ HAREKATA DAVET ETMİŞTİ --CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsız bir devlet olması dileklerini anlamak gerektiğini vurgularken askeri harekatın bir çözüm olmayacağını belirtti. Baykal, bölgede diyalogu geliştirmenin herkesin faydasına olacağını da belirtti.

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz,  "Hükümetin Barzani'ye, 'Bu sevdadan vazgeç' deyip 24 saat süre vermesi lazım. Eğer bu süre içinde geri atım atmıyor ve hala hükümetten ve Türkiye'den giden sesleri ayağının altına alıp çiğniyorsa o zaman askeri, siyasi ve ekonomik tedbirler içeren bir paket hazırlanması lazım. '24 saat süre verilmesi lazım' dedik, eğer uymazsa ne yapılaması gerektiği Milli Güvenlik Kurulunda değerlendirilecektir. Ama bazı hususlar var; anladığı dilden konuşmak diye bir kavram vardır diplomaside. O anladığı dilden konuşmak gerekir."derken, Baykal asarız keseriz'le çare olmaz dedi..

Baykal, bir nikah törenine katılmak için geldiği İzmir'de, IKBY referandumuna ilişkin olarak şunları söyledi:

"Olayın temelini bilmek lazım. Türkiye geçmişte çekiç güç olayıyla karşı karşıya kaldı. Orta Doğu'da siyasi parçalanmayı gerçekleştirmek için uluslararası güçler, Irak'ın merkezi güçlerinin 38. paralelin kuzeyine ulaşmasını engellediler. Irak parçalanmaya başladı, daha sonra 1 Mart tezkeresiyle yaşanan dönem var. Şimdi yeni bir aşamadayız. Bütün bunların hepsinin mantığı tektir. Sırada bölgenin dinamikleri, büyük güçlerin planları, hesapları doğrultusunda yeni siyasi şekillenmeye doğru taşınmak isteniyor. Her aşamada bunu gördük. Yaşanan olaylar da budur. Olayları değerlendirirken hiçbir şekilde hataya yer yoktur, olmamalıdır.

'BÖLGEYİ SARSMADAN ÇÖZÜM BULUNABİLİR'

Bölgede yaşayan toplumların kendi özlemlerinin de olduğunu vurgulayan Baykal, "Dilekleri var. Yaşama geçirmek istiyorlar. Özlemlerin ötesinde arka plan var. Bunu anlamak lazım. Büyük başka plan var. O plana alet olmadan, bölgenin dengesini göz önünde bulundurarak bölge ülkeleriyle uyumlu ve işbirliği içinde yaklaşmaktan başka çare yoktur. Ne askeri yöntemle asarız, keseriz çare olur, ne de sürece teslim olmakla. 'Bana da bir şeyler düşer' deyip beklenmemelidir. Yapılması gereken bölgedeki yaşayan toplumların kendi aralarında ciddi bir diyalog ve anlayışı, iş birliğini geliştirmektir. Nüfus yapısını değiştirmekten vazgeçmektedir. İş birliğinin temel şartı, bazı bölgelerdeki nüfusu oldu bittilerle büyük devletlerin desteklerinden güç alıp, etnik temizlemekten uzak durulması lazım. Bu konuda anlayış birliğine girdikten sonra herkesin özlemleri, istekleri, benzer talepleriyle uyum içinde bölgeyi sarsmadan çözüm bulunabilir."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…