Meclis'te 'Kürt düşmanlığı' tartışması

23 Eylül 2017
Meclis'te 'Kürt düşmanlığı' tartışması

TBMM, Hükümete Suriye ve Irak'a asker gönderme yetkisi veren tezkerenin süresinin uzatılmasını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. HDP adına konuşan Parti Sözcüsü Osman Baydemir, "Bu tezkere Kürt halkına düşmanlığın ilanıdır" dedi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve AK Parti'li Naci Bostancı, Baydemir'e tepki gösterdi. Baydemir, "Sözlerimin arkasındayım. Zindana da atsanız, milletvekilliğimi de düşürseniz geri adım atmayacağım" ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Görüşmenin başlangıcında TBMM Başkanı tezkereyi okutarak sözü siyasi partilerin temsilcilerine verdi. İlk sözü hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli aldı.

‘ABD’NİN VERDİĞİ SİLAHLAR TÜRKİYE KARŞI KULLANILDI’

PYD ve YPG’nin PKK’nin Suriye kolu olduğunu belirten Canikli, ABD’nin verdiği silahların Türkiye’ye karşı kullanıldığına dair bilgiler olduğunu söyledi.

IŞİD’in birçok yeri YPG’ye teslim ettiğini öne süren Canikli, “Fırat Kalkanı olmasa buralara terör örgütünün eline geçmiş olacaktı. Buralar DEAŞ’tan temizlenmiş, 150 bin kişi buralara geri dönmüştür. Fırat Kalkanı ile güney sınırımızda oluşturulmak istenen terör koridoruna, çıkarılmamak üzere bir hançer saplanmıştır” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılacak bağımsızlık referandumunu eleştiren Nurettin Canikli, “Referandum, bölgedeki çatışmaların boyutunu arttıracak, hatta küresel bir boyuta taşınacaktır. Referandum ulusal güvenliğimiz için tehdittir. Referandum bizim için yok hükmündedir. Bu maceradan vazgeçilmesini, referandumun iptal edilmesini istiyoruz. Sorunlar diyalog yoluyla, Irak anayasası içerisinde çözülmelidir” diye konuştu.

‘SİHA’LAR TERÖR ÖRGÜTLERİNİ RAHATSIZ ETTİ’

Türkiye’nin savunma sanayisinde gelişmeler yaşadığını belirten Canikli, “Silahlı İHA (insansız hava aracı) bunlardır. Bu gelişmelerin terör örgütlerini rahatsız ettiğini görüşüyoruz. İnsan hakları adı altında terörle mücadeleye engel olunmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

MHP'li AKÇAY: BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ

Nurettin Canikli’nin ardından MHP Grup Başkanvekili  Erhan Akçay, kürsüye geldi. ABD’nin YPG’ye silah yardımı yaptığını hatırlatan Akçay, “Türkiye’ye parasıyla silah vermeyen sözde müttefikler, terör örgütlerine son teknoloji silahlar vermiştir. ABD’nin PKK’ya verdiği silahlar milli güvenlik sorunu haline gelmiştir” dedi.

MHP olarak referanduma izin verilmemesini savunduklarını belirten Akçay, “25 Eylül’de yapılacak referandum emperyalistlerin Sevr rüyalarını hortlatmaktadır” dedi.

“’Bir gece ansızın gelebiliriz’ derken şaka yapmadığımızı kesin şekilde söylüyoruz” diye devam eden Akçay,  “Gay

HDP: KÜRT HALKINA DÜŞMANLIK TEZKERESİ

Akçay’dan sonra HDP Grubu adına Parti Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir söz aldı. Baydemir, konuşmasına tutuklu HDP milletvekillerinin isimlerini anarak başladı.

Baydemir, “AKP-MHP ve şer örgütlerinin yaptığı ittifak bu ülkeyi hiçbir zaman olmadığı kadar büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir. Bu tezkerelerin hiçbir aciliyeti yoktur. Niçin bu tezkere için Meclis toplanıyor. Çünkü, hükümet 3 yıldır, kutuplaştırma, çatışma ile iktidarını uzatma aracı haline getirmiştir” şeklinde konuştu.

Barıştan yana olan herkesin tezkereye hayır demesi gerektiğini savunan Baydemir, “Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyonluk Kürt halkına düşmanlığın ilanıdır. Kürt halkı, eşit halk olarak görülmedikçe Orta Doğu, emperyalistlerin hedefi olacaktır” dedi.

Referandumun Irak hükümeti ve IKBY arasındaki bir konu olduğunu ifade eden Baydemir, “Kürdistan Bölgesinde yaşayan Türkmen kardeşlerimiz, Asuri kardeşlerimiz ne derse başımız üstüne. Referandum ertelensin ya da yapılsın kimsenin Kürdistan halklarının iradesine müdahale etmeye hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

‘ŞER ÖRGÜTÜ’ VE ‘DÜŞMANLIK’ TARTIŞMASI

Konuşmanın ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Baydemir’e tepki gösterdi. Kahraman, “Bu çatı altında şer odağı yoktur. Zabıtları inceleteceğim ve özür dileteceğim” diye konuştu.

Baydemir’in “Kürt düşmanlığı” ifadesi üzerine AK Parti adına Naci Bostancı söz aldı. Bostancı, “Bu ülkede Kürt düşmanı PKK’dır. Sürekli hakları birbirine kışkırtarak kan dökmektedir. PKK’lılar bu sürede en çok kimleri öldürdü, kendisine baş eğmeyen Kürtleri öldürdü. Bir kez olsun bunu kınadınız mı? Sizin sahip çıktığınız Kürtler, size destek veren Kürtlerdir” dedi.

Bunun üzerine Osman Baydemir, yeniden söz istedi. İsmail Kahraman, zabıtları oturum bitmeden inceleyeceğini ondan sonra karar vereceğini söyledi. İsmail Kahraman, sert bir üslupla "Töhmet altında bırakan beyanatlarınız var. Zabıtları inceleyeceğim. Şu anda tespit ettim. Bir tanesi 'AK Parti, MHP ve diğer şer odaklarıyla yapılan ittifak'. Burada şer odağı yok. Burada bölme, böldürme üzerine konuşulamaz. Hürriyet alabildiğine konuşma hakkı değildir. Çok ciddi ifadeleriniz var. Zaptı inceleyeceğim sonra sizden savunma isteyeceğim, özür dileteceğim" dedi. Kahraman, Baydemir'in itirazına ise izin vermedi. 

HDP’li Filiz Keretecioğlu söz istedi ve Kahraman’ı eleştirdi. Siz oturumu böyle mi yöneteceksiniz? Sataşma olmasına rağmen hatibe nasıl söz vermezsiniz? Nasıl bir hatibe size özür dileteceğim dersiniz?” ifadelerini kullandı.

CHP: ‘ARKA BAHÇE OLMASI GEREKEN YERE ULUSLARARASI TEZGAHÇILAR SOKTUNUZ’

CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz konuştu. IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin AK Parti mitingine katıldığını hatırlatan Yılmaz, “Bir yandan sınırda tatbikat yapıyorsunuz, diğer taraftan Habur’dan TIR’lar vızır vızır geçiyor. Barzani’nin Ankara’daki ofisi hala duruyor. Siz bunu ciddiye alıyor musunuz, bizi mi oyalıyorsunuz? Dış politikada yapmayacağınız hiçbir şeyi söylemeyeceksiniz. Eğer bunu yaparsanız kredibilitenizi azaltırsınız” dedi.

Orta Doğu’da Türkiye’ye karşı nefret olduğunu söyleyen Yılmaz, “Çünkü, arka bahçe olması gereken yere, uluslararası tezgahçıları soktunuz” diye konuştu.

“Biz Barzani üzerinden AKP’nin yaptığı gibi Kürtlerle ilişki kurmak istemiyoruz” diye konuşan Öztürk, “Biz bir savaş için değil caydırıcılık için, Türkiye’nin bekası için, herkesin iyiliği için bu referandumun durdurulmasını istiyor, bu tezkereye de bu çerçevede destek veriyoruz” dedi.

AKP: REFERANDUM TAMAMEN İPTAL EDİLMELİ

AKP adına İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır konuştu. Irak’ın kritik bir noktada olduğunu söyleyen Bozkır, “IKBY bu referandumu yaparsa Irak anayasasına aykırı hareket etmiş olacaktır. Türkiye, Irak ile ilişkilere ve toprak bütünlüğüne her zaman önem vermiştir. Kerkük’te maalesef Irak bayrağının yanına Kürdistan bayrağının asılması kararı alınmıştır. Bu son derece yanlış olmuştur” dedi.

BAYDEMİR: SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM

Osman Baydemir, yeniden kürsüye gelerek açıklama yaptı. Orta Doğu’da söz sahibi olmak isteyen devletlerin Kürt düşmanlığı yapmaması gerektiğini belirten Baydemir, “Musul’u tekbir kurşun atamadan IŞİD’e veren vali, bugün Haşdi Vatani güçlerinin başında ve o güçlere Türkiye eğitim veriyor. Bir dönem Başbakan Yardımcılığı yapmış olan kişi, ‘Vallahi de, billahi de o silahlar Türkmelere gitmiyor’ demişti. Bu şer odaklarıyla ittifak yapıldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“Sözlerimin arkasındayım. Zindana da atsanız, milletvekilliğimi de düşürseniz geri adım atmayacağım” diyen Baydemir, konuşmasını 'Biji azadi' diyerek tamamladı. Baydemir, yerine geçerken Meclis Başkanı İsmail Kahraman, "Böyle meydan okumayın. Kendinizi bir başka yerde mi sanıyorsunuz. O kadar uzun boylu değil" dedi.

Baydemir’in konuşmasından sonra oturuma ara verildi.

Meclis Başkanlığı’na dün sunulan tezkerede bağımsızlık referandumu, “etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişim” olarak nitelendirildi, “Bütün bu gelişmeler çerçevesinde; terör ile Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması, milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir” denildi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…