AKP'den 2019 için Çiller sürprizi: 'Başkan yardımcısı adayı'

6 Eylül 2017
AKP'den 2019 için Çiller sürprizi: 'Başkan yardımcısı adayı'

AK Parti, 2019’daki seçimlerde yüzde 51’e ulaşmak amacıyla partiye oy vermeyen kitlenin tercihlerini araştırmak için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha geniş bir yelpazeyi kucaklamak amacıyla yardımcılarını farklı kesimlerden belirleyeceği iddia ediliyor. Kulislerde Eski Başbakan Tansu Çiller’in de ismi konuşuluyor.

28 Şubat darbesi ile yıkılan,'Bin operasyon yaptık' diyen Mehmet Ağar'ın içişleri bakanı olduğu, Çiller örgütü diye bilinen KGB (Kamu Güvenliği Teşkilatı) gibi illegal örgütlenmelerle, Kürtlere karşı 'kirli savaşın', siyasi cinayetlerin, faili meçhullerin başbakanı olarak bilinen, Refahyol hükümeti döneminden bu yana milli görüş tabanına da yakın olan Çiller, şimdi yeniden sahneye sürülüyor. 

MİT'in 17 Kasım 1996'da hazırladığı "Çiller Örgütü" Raporu Kaynak Yayınları tarafından basılmıştı. Rapora göre Tansu Çiller, Özer Çiller, Fethullah Gülen, Mehmet Ağar, Mehmet Eymür, Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı aynı örgütün üyesiydi... Bknz https://demokratikcerkeshareketi.org/node/196

Siyasete nokta koyduğu dönemden sonrada Recep Tayyip Erdoğan ile her zaman yakın ilişki içerisinde olduğu ve zaman zaman fikir alışverişi her davetine katıldığı biliniyor...Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen resepsiyona katılan Çiller çiftini, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Emine Erdoğan kapıda karşılamıştı. Çiller Yenikapı'da düzenlenen Demokrasi Mitingi'ne de katılarak destek vermişti.

En son olarak 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü'nde düzenlenen anma törenine katılan Çiller, Şehitler Makamı açılışında protokol alanında en ön sırada yer almış ardından Ankara'da TBMM bahçesindeki törende de Erdoğan’ın yanında kendini göstermişti…

Yani Çiller Erdoğan’a hiç uzak durmadı..Referandumda “EVET” oyu verdi!. Şimdi diğer müttefik, Bahçeli ile birlikte başkan yardımcılığına aday gösterilecek..Necmettin Erbakan-Tansu Çiller birlikteliğinden Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi arifesinde Recep Tayyip Erdoğan-Tansu Çiller birlikteliğine..

Böyle bir hamle ile Akşener’in kurmaya çalıştığı partinin direncini ve merkez sağdaki etkisini kırmayı planlıyorlar.

2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde belli ki, eski ve yeni çeteler ittifakın zorunluğuna inanıyorlar..

**

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, AK Parti'de art arda yapılan MYK ve MKYK toplantılarında, 2019 seçimlerine ilişkin rotayı belirlemek için yapılmasına karar verilen yeni araştırmanın konusu, bu kez parti tabanını değil, muhaliflerin talep ve tercihlerini öğrenmek olarak belirlendi. Bunun en önemli nedeninin, yüzde 51'e ulaşmak için kimlerden destek alınabileceğini saptamak olduğu belirtiliyor. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geniş bir yelpazeyi kucaklamak için sürpriz isimlerden başkan yardımcısı belirleyeceği iddia ediliyor.

AK Parti kulislerinde, güncel ekonomi ve dış politika sorunları kadar, 2019'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler de konuşuluyor. Bu seçimlerde ilk kez partiler yüzde 50 barajıyla yarışacağı için cumhurbaşkanı adaylarının yarışı, partilerin yarışından daha büyük önem taşıyacak. Bu nedenle son yapılan araştırmalarda oyu yüzde 46-48 bandında çıkan AK Parti'de, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmaması için kafa yoruluyor.

'ÇİLLER'İN CUMHURBAŞKANLIĞI PROGRAMLARINA SIKÇA DAVET EDİLMESİ İŞARET'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, MHP'den ayrılarak yeni parti kurma çalışmalarına hız veren Meral Akşener faktörünü de hesaba katarak, seçim sürecinde başkan yardımcılarını farklı kesimlerden belirleyeceği ve böylece daha geniş bir yelpazeyi kucaklamayı planladığı iddia ediliyor.

Kulislerde, başkan yardımcısı aday adayı olarak eski başbakan Tansu Çiller, MHP Lideri Devlet Bahçeli gibi siyasilerin isimleri dillendiriliyor. Çiller'in son dönemlerde, Cumhurbaşkanlığı'nın programlarına sıkça davet edilmesi de bunun habercisi olarak yorumlanıyor. Ancak bu senaryonun en büyük eksiğinin, kritik dönemlerde parti için büyük önem taşıyan Kürt oylarının tamamen kaybedilmesi olacağı yorumu yapılıyor.

AR-GE'YE TALİMAT

Bu nedenle seçime giderken, kimlerle ittifak yapılacağı ve dışarıdan kimlerin desteğinin alınacağının önemine vurgu yapılıyor. AK Parti AR-GE Başkanlığı'na, partiye oy vermeyen kitlenin tercih ve taleplerinin belirlenmesi için araştırma yapmaları konusunda talimat verildi. Bu talimatın nedeninin, ‘destek verecek yeni kitle arayışı' olduğu belirtiliyor. Genç seçmen oylarındaki azalmanın önüne geçmek için yerelde ‘genç başkan ve genç parti yöneticisi' belirleme çabasının da aynı nedenden kaynaklandığı ifade ediliyor.

2. PARTİ ÇIKMA OLASILIĞI

AK Parti kulislerinde kafa yorulan ikinci konu ise 2019 seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı'nın kazanılmasına karşın, partinin ikinci çıkma olasılığı. Bu az bir olasılık olarak görülse de yok sayılamıyor. Cumhurbaşkanının partisinin, parlamentoda ikinci çıkması, uygulamada ciddi sıkıntı yaratacak. Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinden, bütçesine kadar birçok konuda önüne engel konulabilecek ve hareket kabiliyeti azalacak.

'YALOVA SENDROMU'

AK Parti'de, iki yıl içinde doğru strateji izlenmezse, 2014'teki Yalova belediye seçimleri ile Balıkesir belediye seçimlerindeki ittifaklarla karşılaşılabileceği konuşuluyor. O dönemde Yalova seçimleri tekrar edildiğinde muhalif partiler tek cephe oluşturarak Yalova'yı, AK Parti'den almıştı. Benzer durum Balıkesir'de de yaşanmış, bu kez ittifak, MHP'li aday üzerinde yapılmıştı. Parti kulislerinde bu olay, ‘Yalova sendromu' olarak anlatılıyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…