Bilim insanları, buzul çağının sonunu getiren olayı açıkladı

5 Eylül 2017
Bilim insanları, buzul çağının sonunu getiren olayı açıkladı

Amerikan PNAS dergisinde yayınlanan araştırma, son buzul çağının yaklaşık 13 bin sene önce Antarktika bölgesinde yaşanan birkaç şiddetli yanardağ patlaması sonucunda sona erdiği ortaya koydu. Makalede söz konusu patlamaların bölgedeki buzların erimesi, ozon tabakasının incelmesi ve küresel ısınma sürecinin başlamasına yol açtığı kaydedildi.

ABD’deki Çöl Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacı Joseph McConnell, konuyla ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarını değerlendirerek, "Yaptığımız incelemeler, Antarktika’daki Takahe Yanardağının şiddetli patlamaları sonucu çok büyük miktarda klor ve diğer halojenlerin atmosfere atılmış olmasının Dünyanın güney yarımküresinde meydana gelen en hızlı iklim ısınması süreci ve sera gazlarının atmosferdeki konsantrasyonunun artmaya başladığı döneme denk geldiğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

Jeoloji uzmanlarına göre, dünya tarihindeki son buzul çağı yaklaşık 2.6 milyon sene önce başladı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde hava durumları ve buz tabakasının kalınlığının değiştiği bu süreç içerisinde küresel ısınma ve soğuma dönemlerinin birbirini takip ettiği ifade ediliyor.

Uzmanlar, en son küresel ısınma sürecinin yaklaşık 13 bin sene önce başlayıp günümüzde de devam ettiğini belirtiyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…