Hasankeyf’te yıkım: Bu kez dev kaya düşürülecek, esnaf uyarıyor

28 Ağustos 2017
Hasankeyf’te yıkım: Bu kez dev kaya düşürülecek, esnaf uyarıyor

Hasankeyf’te Ilısu Barajı nedeniyle dinamitler ve iş makineleriyle başlatılan yıkım sürerken, şimdi de Hasankeyf Kalesi içerisinde bulunan büyük kaya kütlesinin düşürülmesi için çalışmalara başlandı. Antik kentteki esnaf, düşürülecek olan kayanın daha öncekilerden daha fazla yıkıma neden olacağı uyarısında bulunuyor.

 

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan tarihi kent Hasankeyf’teki tahribat sürüyor.

12 bin yıllık antik kentteki Darphane Kalesi’nin dinamitlerle patlatılması, ardından iş makineleri ile başlayan yıkım sürerken, son olarak Hasankeyf Kalesi içerisinde bulunan büyük kaya kütlesinin düşürülmesi için çalışmalara başlandığı öğrenildi.

Bunun için Rüzgar Dağcılık firması tarafından kayanın içine dinamit yerleştirilmiş durumda.

Esnaf uyarıyor: Daha fazla yıkıma neden olacak

Büyük kaya kütlesi üzerinde üç gündür dinamit yerleştirme çalışması sürerken Hasankeyf esnafı ise kayanın bayramdan önce düşürüleceği ve Hasankeyf çarşısının da tamamen kapatılacağını söyledi.

Antik kentteki yıkım dolayısıyla iş yapamaz hale gelen esnaf, düşürülecek olan kayanın daha önceki kaya düşürmelerden daha fazla yıkıma neden olacağını söylüyor.

Bunun ise sadece turizmi ve çarşı esnafını değil Kale içerisinde bulunan küçük saray ve taşınacak 7 anıt eser içerisinde bulunan El-Rızk Camisi’nin minaresi gibi birçok eserin de tahribatına neden olacağı, ayrıca birçok iş yerine zarar vereceği belirtiliyor.

Zeynel Bey Türbesi’nin alt tarafı tahrip edildi

Öte yandan geçtiğimiz günlerde tepkilere ve uyarılara rağmen zorla taşınan Zeynel Bey Türbesi etrafındaki beton bloklar da iş makineleri ile yıkılıyor.

Ayrıca taşınma esnasında türbenin üzerinde bulunan ve ‘mavi boncuklar’ olarak adlandırılan desenlerin sarsıntıdan dolayı döküldüğü, etrafındaki betonların kırılması nedeniyle de türbenin altının tahrip olduğu belirtiliyor.

Türbenin olduğu alana girmek ise yasaklanmış durumda.

Ne olmuştu?

Ilısu Barajı nedeniyle geçtiğimiz günlerde Hasankeyf Kalesi içerisinde yer alan kayalar ‘düşme tehlikesi’ olduğu ileri sürülerek Devlet Su İşleri (DSİ) Hasankeyf Kaymakamlığının emriyle Rüzgar Dağcılık Firması tarafından ‘dolgu ve güçlendirme’ projesi adı altında dinamitlerle yıkılmış, taşlar tahrip edilmişti.

Batman Valiliği ise taşların dinamitlerle değil ‘ekolojik yıkıcılar’ ile yıkıldığını savunmuştu.

Ancak taşların dinamitlerle patlatılması görüntüleri basına yansımıştı.

Antik kentteki tahribata karşı HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, dört gün boyunca kendisini kayalıklara zincirlemiş, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) ise tahribatı yapan kişiler ve sorumlular hakkında Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…