Almanya Dışişleri Bakanı: Erdoğan nedeniyle eşim tehdit edildi

22 Ağustos 2017
Almanya Dışişleri Bakanı: Erdoğan nedeniyle eşim tehdit edildi

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, kendisine “Haddini bil” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaşadığı tartışma nedeniyle eşinin tehdit aldığını açıkladı. Gabriel, Erdoğan’ın tavrının bazılarını ‘motive ettiğini’ söyledi. Gabriel, ayrıca “Erdoğan’ın Türkiye’yi demokratik olmayan bir devlete dönüştürdüğünü” ve “kendi darbesini yaptığını” ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasındaki tartışmayla bağlantılı olarak ailesinin tehdit edildiğini ifade etti.

DW Türkçe’deki habere göre Gabriel, “Erdoğan’ın tarzı, belli ki bazılarını eşimi sıkıntıya sokmak, rahatsız etmek yönünde motive ediyor” diyerek, “bunun kötü bir sonuç” olduğunu kaydetti.

Gabriel, “Bir devletin zirvesi, kişilere yönelik böyle bir tavır sergilemeye başlarsa, bizzat kişileri rahatsız etme hakkını kendinde görenler de maalesef çıkabiliyor” dedi.

Erdoğan’ın “Türkiye’yi demokratik olmayan bir devlete dönüştürdüğünü” belirten Gabriel, “Bir yıl önceki darbe girişimi kötüydü. Ama şimdi Erdoğan kendi darbesini yapıyor” diye de ekledi.

Almanya Dışişleri Bakanı diğer yandan, “Erdoğan ile aynı tarafta yer almayanlarla gelecekte daha sıkı bir işbirliği yapılması gerektiğini” söyledi.

“Türkiye’nin yarısından fazlasının demokrasiden yana olduğunu ve Erdoğan’ı desteklemediğini” belirten Gabriel, “İnanıyorum ki Türkiye’de de birçok insan Avrupa ve Almanya’nın, Türkiye’de demokrasiyi desteklemesini ve öylece seyirci kalmamasını istiyor” diye konuştu.

Tehditler

Gabriel’in ailesine yönelik tehditlere daha önce de Rheinpfalz gazetesi yer vermişti.

Bakanın, Pazartesi günü seçim kampanyası kapsamında bulunduğu Ludwigshafen’da yaptığı açıklamada, kendisinin Erdoğan ile yaşadığı tartışma bağlamında eşinin tehdit edildiğini aktardığı belirtilmişti.

Ne olmuştu?

Erdoğan Almanya’da yaşayan Türkiyelilere genel seçimlerde, “Türkiye’ye yönelik düşmanca tutum içindeki partilere oy vermeme” çağrısı yapmış, Gabriel buna tepki göstererek, “Bu, ülkemizin egemenliğine yönelik eşi benzeri görülmemiş bir müdahaledir” ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan da Gabriel’in açıklamasına, ” Sen kimsin ki Türkiye’nin Cumhurbaşkanına konuşuyorsun, sen Türkiye’nin Dışişleri Bakanı ile konuş. Haddini bil. Kalkıp bize ders vermeye kalkıyor. Senin siyasetteki geçmişin ne, kaç yaşındasın?” karşılığını vermişti.

Almanya Dışişleri Bakanı sözkonusu tartışma sonrası bir açıklama yapmamıştı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…