Cumhuriyetçi Kampanyaları, Rus Oligarklardan 7.35 Milyon Dolar Almış!

17 Ağustos 2017
Cumhuriyetçi Kampanyaları, Rus Oligarklardan 7.35 Milyon Dolar Almış!

GOP (Grand Old Party) Kongre liderlerinin parti sadakati nedeniyle Başkan Donald Trump’ın Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesi suçlamalarını reddetmediği sanılıyordu. Son ortaya çıkan bilgilere göre ise Cumhuriyetçilerin kendi başkanlarını kınamamalarının arkasındaRus Oligarklar ile olan kendi bağlantıları.

Dallas News’in haberine göre Donald Trump ve Mitch McConnell, Marco Rubio, Scott Walker, Lindsey Graham, John Kasich ve John McCain’in siyasi eylem komiteleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gözde oligarklarından ikisinin ve bir Rus devlet bankasının iş ortağı olan bir oligarktan, 7.35 milyon dolarlık katkı kabul etmiş.

2015-2016 seçim dönemi boyunca Ukrayna doğumlu milyarder Leonard ‘Len’ Blavatnik, önde gelen Cumhuriyetçi adaylara ve görevdeki senatörlere 6.35 milyon dolarlık katkıda bulunmuş.

Federal Seçim Komisyonu belgeleri ve OpenSecrets.org’a göre Mitch McConnell, Blavatnik’e ait şirketlerin adı altında, kendi GOP Senato Liderlik Fonu için 2.5 milyon dolar toplayarak, Blavatnik bağışlarını kabul eden en öndeki isim. Marco Rubio’nun şirketleri ise, Blavatnik’in iki şirketi aracılığıyla 1.5 milyon dolar almış. Blavatnik’ten yüksek bağış alan diğer kişiler ise, Wisconsin Valisi Scott Walker(1.1 milyon $), Güney Carolina Senatörü Lindsley Graham (800 bin $), Ohio Valisi John Kasich(250 bin $) ve Arizona Senatörü John McCain (200 bin $). Ocak ayında Quartz, Blavatnik’in Trump’ın Açılış Komitesi için 1 milyon $ bağışta bulunduğunu yazmıştı.

Hem Amerikan hem de İngiltere vatandaşı olan Blavatnik, İngiltere’nin en zengin isimlerinden. Anlayışlı ve cömert birisi olarak tanınıyor. 2010 yılında Oxford Üniversitesi, Blavatnik’ten 75 milyon pound kabul etmesi sebebiyle yoğun eleştiri almıştı. Fakülte, mezunlar ve uluslararası insan hakları aktivistleri, üniversitenin, saygınlığını ve prestijini Putin’in ortaklarına sattığını iddia etmişlerdi.

Şimdiye kadar farketmediği için şanslı olsalar da, Blavatnik’in Putin’e yakın oligarklarla, özellikle de Oleg Deripaska ile ilişkileri, Trump ve seçim kampanyası boyunca Blavatnik’ten para alan altı isimiçin endişe edilecek bir durum.

Oleg Deripaska, Rusya’da bulunan ve dünyanın ikinci büyük alüminyum şirketi olan RUSAL’ın kurucusu ve en büyük sahibi. Blavatnik ise RUSAL’da önemli bir hisseye sahip ve Trump seçildikten iki gün sonrasına kadar da yönetimdeydi.

Boris Yeltsin ailesinden biriyle evlendiği 2001 yılından bu yana Kremlin ile yakın ilişki içinde olan Deripaska, sahibi olduğu EN Group ile RUSAL’da % 48 çoğunluk hissesine sahip. Rus hükümetinin ise devlet bankası VTB aracılığla % 4.35’lik hissesi var. 2016 Panama Belgeleri’ne göre VTB, Putin’le bağlantılı offshore şirketlerine milyar dolarlar aktarmada aracı olduğu iddiaları sebebiyle ABD Hükümeti tarafından yaptırıma maruz kalmıştı.

Blavatnik’in RUSAL’daki iş ortağı Viktor Vekselberg, Putin ile ilişkisi olan bir diğer oligark. Blavatnik ve Vekselberg, Bahamalar’daki offshore şirketi Sual Partners aracılığla RUSAL’de % 15.8’lik ortak hisseye sahip. Vekselberg aynı zamanda Bank of Cyprus’un en büyük hissedarı. Rusya’nın ‘gübre kralı’ olarak bilinen ve Putin’e yakın Dmitry Rybolovlev ise Bank of Cyprus’da %3.3 hisseye sahip. Trump’ın Palm Beach’deki  malikanesini 54 milyon dolara satın alan kişi.

Trump ve Putin’in, yönetimde ortak bir yaklaşımları var. Uzun vadeli ilişkilerine ve aile bağlarına güveniyorlar. Yıllarca Putin ve Deripaska arasında gerginlik yaşansa da Kremlin, 2009’da Putin’in yönetiminde olduğu devlet bankası VEB aracılığıyla verdiği 4.5 milyon dolarlık krediyle, Deripaska’nın iflastan kurtarılmıştı.

Putin’in gözde bankası VEB, 2014’de Avrupa ve ABD tarafından uygulanan ve uluslararası bankalardan tecrit eden yaptırımlar sonrası, şimdi krizde.  Son on yılın en düşük seviyesinde olan Rusya’nın uluslararası döviz rezervleri, VEB başkanı Sergey Gorkov üzerinde uluslararası kurtarma sermayesi bulması yönünde büyük baskı  oluşturuyor. Gorkov, Jared Kushner ile Aralık ayında Trump Tower’da gizlice buluşan isim. Rapor edilmeyen bu buluşma sebebiyle Senato İstihbarat Komitesi, Kushner’in ifade vermesini istiyor.

Ebru Aksay / WashingtonHattı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…