Halkbank Müdür Yardımcısı Atilla’nın Kefalet Talebi de Reddedildi

16 Ağustos 2017
Halkbank Müdür Yardımcısı Atilla’nın Kefalet Talebi de Reddedildi

New York’da Mart ayı sonunda Türkiye’ye gitmek isterken New York JFK havaalanında tutuklanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın da kefalet talebi reddedildi.

Bundan tam yaklaşık 1 yıl kadar önce de yine benzer bir şekilde Reza Zarrab’ın 50 milyon dolarlık kefalet yatırmak istemesine rağmen, serbest kalma talebi aynı Yargıç Richard Berman tarafından reddedilmişti.

20 Temmuz’da Hakan Atilla avukatı Victor Rocco aracılığı ile kefalet paketi sunmuşve bu pakette ‘bütün varlığını teminat olarak göstermişti.’

Mart ayı sonunda çıkarılan mahkeme yakalama kararında Atilla’nın çalıştığı Halkbank hakkında çok ağır suçlamalar ve bankanın bizzat İran ambargolarını delmek için kullanıldığı ithamlar yapıldığı görülmüştü.

7 Ağustos tarihinde ise Atilla’nın kefalet talebine karşılık New York Güney Bölgesi Savcılığı bir itiraz sunmuş ve Atilla’nın ABD’nin ulusal güvenliği açısından sakıncalı işlere bulaştığı, ABD yetkililer kendisini uyardığı halde Reza Zarrab ile birlik olup ABD karşısında çalıştığı ve kaçma ihtimalinin ciddi olduğu ileri sürülerek, Yargıç Berman’ın kefalet talebini reddetmesi istenmişti. Savcılığın itirazı 25 sayfayı bulmuştu. Bu itirazda ayrıca Atilla’yı ABD’ye bağlayan bir bağın olmadığı ve teminat gösterilen malvarlığın da Türkiye’de olduğundan, kefalet paketinin geçersiz olduğu yazılmıştı.

Yargıç Berman, Reza Zarrab’da olduğu gibi Atilla’nın kefalet talebinde de Savcılığın itirazını yerinde buldu. Zarrab’ın savcısı Preet Bharara iken Bharara 2017’nin Mart ayında görevinden alınmıştı. Onun yerine New York Güney Bölgesine vekil olarak Joon H. Kim bakıyor.

Muhabir Razi Canikligil’in mahkeme salonundan bildirdiğine göre, bu sabah Yargıç Berman Atilla’nın talebini reddetti.

Atilla’dan davanın düşmesi talebi de gelmişti

Yargıç Berman, karşılıklı kanıt ve savunmalardan sonra Eylül ayının 7’sinde Atilla’nın iddianamesinin düşürülmesi veya Zarrab’dan ayrılması için bir celse yapılmasına karar verdi.

Asıl duruşmalara 2.5 ay kaldı

Eğer 7 Eylül’de Yargıç Atilla’nın davasını düşürmez veya dosyasını ayırmaz ise, Halkbank genel müdür yardımcısı Atilla ile Zarrab’ın asıl duruşmaları Ekim ayı sonunda jüri önünde başlayacak ve Savcılığın suçlamalarının tümü ortaya çıkacak.

Washington Hatti

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…