Yeni müfredatta evrim yok cihat var!

19 Temmuz 2017
Yeni müfredatta evrim yok cihat var!

Evrim teorisinin çıkarıldığı yeni müfredatın detaylarını açıklayan Milli Eğitim Bakanı, müfredata ‘cihat’ kavramının girdiğini belirtti. 15 Temmuz’un da öğrencilere anlatılacağını belirten Bakan Yılmaz, “Çağın gereği, ferdin ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda müfredatı yeniledik” dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz müfredata girmesinin ardından çok tartışılan cihat kavramını “Biz doğrusunu öğreteceğiz. Cihat dinimizde var. 15 Temmuz da cihat” sözleri ile savundu. Bakan Yılmaz, ‘Evrim Teorisi’nin müfredattan çıkarılmasını ise “öğrenci seviyesinin üzerinde yer alıyor” diyerek savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından ilk ve ortaokulda 17, liselerde 24, imam hatip ortaokulu ve liselerinde ise 10 dersin müfredatı aylar süren ertelemenin ardından açıklandı. 15 Temmuz birçok dersin öğretim programına girdi.

15 TEMMUZ VE ATATÜRK
Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, darbe girişiminin üzerinden sadece 1 yıl geçmesi, yaşananlara ilişkin davaların sonuçlanmaması ve darbe girişimi hakkında henüz herhangi bir akademik çalışma yapılmamış olmasına karşın birçok derste 15 Temmuz’un anlatılması müfredatlarla kazanım olarak hedeflendi. İlkokul Türkçe dersinde, zorunlu “Millî Mücadele ve Atatürk” teması altında konu olarak Atatürk, Çanakkale, Cumhuriyet, Milli Mücadele, Sarıkamış Harekâtı’nın yanında 15 Temmuz da yer aldı. Ayrıca aynı başlık altında Kut’ül Amare, milli irade, millî kimlik konularının da yer alması dikkat çekti.

15 TEMMUZ EFSANESİ
Lise Türk Dili ve Edebiyatı’nda 15 Temmuz’un “destan” ve “efsane” başlığı altında öğrencilere sunulmasına karar verildi. 10. sınıf düzeyindeki öğrencilerden yakın çevrelerindeki “inanılan efsaneleri” sözlü kültür kaynaklarından derlemeleri istenecek. MEB ayrıca Nihal Atsız’ın “Bozkurtların Ölümü”, Cengiz Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” gibi eserlerin destan türünden etkilenerek yazıldığı bilgisinden hareketle “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri” konusunda öğrencilere yazı yazdıracak.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinde ise Demokrat Parti döneminden itibaren 15 Temmuz anlatılmaya başlanacak. 1990 sonrası Türkiye’de meydana gelen olayların değerlendirildiği ünite kapsamında “2013 gezi parkı olaylarının arkasında yer alan iç ve dış güçlerin amaç ve hedefleri ile bu olayların Türkiye’ye etkileri”, “FETÖ/ PDY’nin amaç ve hedefleri ile 17-25 Aralık 2013 ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimlerindeki rolleri” ele alınacak. Demokrat Parti Dönemi’nde Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik gelişmeleri değerlendiren ünitede öğrencilere 27 Mayıs ve 15 Temmuz darbe girişiminin benzer ve farklı yönleri ele alınarak anlatılacak.

ATATÜRKÇÜLÜK ARTIK YOK
8. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde “Atatürkçülük” ünitesini kaldıran, Atatürkçülük’ün dersteki ağırlığını yüzde 19’a kadar düşüren MEB, lisede İnkılap Tarihi dersinde 15 Temmuz’u anlatacak.

Bakanlık, öğrencilere cihatı İmam Hatip Meslek Dersleri ile Temel Dini Bilgiler derslerinde anlatmaya hazırlanıyor. Bakan İsmet Yılmaz, bu durumu, “Cihat bizim dinimizde var. Siz buna yok deseniz de yok olmuyor. Dört başı mağmur şekilde cihat kavramının evlatlarımıza verilmesi bizim bu ülkenin en büyük kazanımıdır” diyerek savundu.

CİHAT POMPALANACAK
İmam hatip öğrencilerine “Dini Merasimlerde Hitabet ve Dua” ünitesinde “Asker Uğurlama Merasimi” konusunda cihat, şehitlik ve gazilik konularına değinilmesi ve 15 Temmuz’a atıf yapılması istendi. Siyer dersi programında ise “Peygamberimizin münafıklarla mücadele metodunu yorumlar. Peygamberimizin diğer din mensuplarıyla ilişkilerinin dayandığı ilkeleri kavrar” kazanımları kapsamında cihadın önemine de değinilmesi talimatı verildi. Ortaokullarda ise Temel Dini Bilgiler dersinde “Allah Yolunda Mücadele: Cihat” konusuna dokunulmadı ve “Medeniyetimizin Esasları” konusunda da cihat yer aldı. Ortaokul ve lisede Peygamberimizin Hayatı dersinde ise cihat kavramının yer alması dikkat çekti.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir-Sen ise Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin ders programından “Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama Dersi”nin talepleri doğrultusunda çıkarıldığını duyurdu.

EVRİM BAHANESİ HAZIR
Bakan Yılmaz, ‘Evrim Teorisi’nin müfredattan çıkarılmasını ise “öğrenci seviyesinin üzerinde yer alıyor” diyerek savundu. ‘Evrim Teorisi’nin bir teori olarak açık, sade ve rahat bir şekilde anlaşılabilmesi için öğrencilerin bir felsefi altyapıya sahip olması gerektiğini belirten Yılmaz, “Biz evrim konusunda bir seviyelendirme, öğrenci gelişim düzeylerine uyumlandırma ve disiplinler arası bir yaklaşımı getirdik” diye konuştu.

EĞİTİM SEN'DEN AÇIKLAMA
MEB’in hazırladığı müfredatın son haline tepki gösteren Eğitim Sen’den yapılan açıklamada, “Tüm ülkeyi ve gelecek nesilleri yakından ilgilendiren eğitim müfredatı gibi bir konuda, müfredatın ideolojik olarak iktidara yakın çevrelerin müdahalesiyle daha da geriye götürülmesi söz konusudur. Evrim Teorisi, iktidarın özellikle 4+4+4 sonrasında hayata geçirdiği “dindar ve kindar nesil yetiştirme” projesine kurban edilmiştir. “15 Temmuz darbe girişimi”nin eğitim müfredatına girmesi hatta Felsefe dersi müfredatı içine yerleştirilerek anlatılmak istenmesinin eğitim bilimine ne katkısı olacağı tartışmalıdır” denildi.

MEB'İN KILAVUZUNU AÇIKLADILAR!
Eğitim İş Sendikası yöneticileri, MEB’in kılavuzunun “yandaş” Eğitim Bir Sen olduğunu belirterek “Yangından mal kaçırırcasına yeni müfredatı getiren Bakanlık, bu müfredatı hem şeffaf olmayan bir süreçte hazırlamış, hem de pilot uygulamaya gitmemiştir. Müfredata genel olarak bakıldığında; çağdaş-bilimsel eğitimden uzaklaşıldığı, Cumhuriyet’in değerlerinin geriletildiği görülmektedir. Türkçe dersinden ‘Atatürkçülük’ kavramının çıkarılması bile, müfredatın siyasi niyetini ortaya sermektedir. Bugüne kadar her müfredat değişikliğini ‘sadeleştirme’ olarak sunan AKP’nin, şimdiye kadar ki hiçbir değişikliğinde bunu yapamadığı da, aslında bunu hedeflemediği de açıktır” dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…