Rusya: Suriye’de ABD ile işbirliğini durdurduk, ihlal eden uçakları indireceğiz

19 Haziran 2017
Rusya: Suriye’de ABD ile işbirliğini durdurduk, ihlal eden uçakları indireceğiz

ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD karşıtı koalisyonun Suriye uçağını düşürmesi hakkında açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, 'Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu' kapsamında ABD'yle yapılan işbirliğini askıya aldığını duyurdu. Bakanlık, ABD'nin saldırıdan önce Rusya ile iletişim kanalını kullanmadığını vurguladı.

Koalisyonun, Rakka'da Suriye ordusuna ait Su-22 savaş uçağının düşürüldüğü operasyon sırasında, havada yaşanabilecek kazaların önlenmesi için Rusya'yla kurulan iletişim kanallarını kullanmadığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, memorandum kapsamında ABD'yle yürütülen işbirliğinin bugün itibarıyla askıya alındığının altını çizdi.

'ABD UÇAKLARININ TUTUMU SALDIRGANLIK EYLEMİ'

"Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, o sırada Suriye hava sahasında operasyon düzenliyordu. Ancak koalisyon güçleri, Suriye hava sahasında kazalardan kaçınmak için Katar'daki hava üssüyle Hmeymim'deki Rus üssü arasındaki mevcut iletişim kanalını kullanmadı" diyen bakanlık, ABD uçaklarının Suriye ordusuna yönelik tutumunu 'uluslararası hukukun en ciddi ihlali' ve 'saldırganlık eylemi' olarak nitelendirdi.

'RUS FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİ, FIRAT NEHRİ'NİN BATISINDA GÖRÜLEN HAVA ARAÇLARINI TAKİBE ALACAK'

Bakanlığın açıklamasında, "Fırat Nehri'nin batısında Rus hava güçlerinin operasyon alanında tespit edilecek —uçak ve insansız hava aracı (İHA) da dahil olmak üzere — uluslararası koalisyona ait olan her hava aracı, birer uçan hedef olarak Rusya'nın kara ve hava savunma sistemleri tarafından takibe alınacak" ifadelerine yer verildi.

'IŞİD'İN KONTROLÜNDEKİ BÖLGEYE DÜŞEN PİLOTUN AKIBETİ BELLİ DEĞİL'

Bakanlık, vurulan Suriye uçağındaki pilotun kendisini IŞİD'in kontrolü altındaki bir bölgeye fırlattığını ve akıbetinin belli olmadığını da kaydetti.

'ABD KOMUTANLIĞI SALDIRIYI SORUŞTURMALI'

Öte yandan bakanlık, ABD komutanlığından Suriye uçağına yapılan saldırıyı titizlikle soruşturmasını ve saldırının sonuçlarıyla alınan önlemleri sunmasını istedi.

RUSYA, NİSAN AYINDA DA MEMORANDUMU ASKIYA ALMIŞTI

Rusya, nisan ayında Suriye'deki Şayrat üssüne düzenlenen saldırının ardından Pentagon'la memorandum kapsamında yürütülen işbirliğini askıya almıştı.

İşbirliği, bir haftalık aradan sonra 14 Nisan'da yeniden başlatılmıştı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…