AİHM'e referandum iptal edilsin başvurusu!

16 Haziran 2017
AİHM'e referandum iptal edilsin başvurusu!

Aralarında Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Halkevleri ve Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı’nın da yer aldığı kuruluşlar AİHM’ye 8 bireysel dava başvurusunda bulundu.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, şaibeli referandumu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gündemine taşıdı. Başvuruya CHP’nin Avrupa’daki parti örgütü de destek verdi. Başvuru sonrası AİHM önünde Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Adalet Yürüyüşü'ne destek eylemi yapıldı. 

AİHM'nin önündeki gösteride CHP'nin yürüyüşüne de destek verildi

Aralarında Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Halkevleri ve Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı’nın da yer aldığı kuruluşlar AİHM’ye 8 bireysel dava başvurusunda bulundu.

Başvurularda Yüksek Seçim Kurulu’nun 560 sayılı itirazların reddi kararı hedef alındı. Bu karara karşı iç hukukta itiraz olasılığı bulunmamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mahkemeler önünde etkin başvuru hakkıyla ilgili 13’üncü maddesine aykırı olduğu savunuldu.

Davacılar referandumun Türk Anayasası’nın 72 maddesini doğrudan veya dolaylı biçimde etkileyecek olması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Ek Protokolü’nün serbest seçim hakkıyla ilgili 3’üncü maddesinin ihlal edildiği tezini öne sürdü.

Davacı kuruluşlar tüm bunlara ek olarak seçmenlerin ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği tezini de savundu.

AİHM’nin bu başvuruyu esastan görüp görmeyeceğine dair kararını ne zaman vereceği henüz bilinmiyor.

Başvuru sonrasında AİHM önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında “16 Nisan referandumunun meşru olmadığı” ve “eşit ve adil koşullarda gerçekleşmediği” ifade edildi.

Referandumun “cumhuriyet, laiklik, demokrasi ve adalet gibi değerleri bertaraf eden, tek adam rejimine geçiş niteliğinde olduğu” ve “halkın iradesini yansıtmadığı” görüşü dile getirildi.

AİHM’e yapılan başvuru çoğu CHP’li 200 kişilik bir grubun katılımıyla gerçekleşti. Grup AİHM’e başvuru sonrası Avrupa Konseyi binası önünde toplanarak CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanışını protesto etti, CHP’nin “Adalet Yürüyüşü”ne destek verdi.

Burada bir konuşma yapan CHP Parti Meclis üyesi Emre Çam, “Adalet sadece Maltepe’ye değil, Edirne’ye de lazım, Kandıra Kadın Cezaevine de lazım, Silivri’ye de lazım, Bakırköy Kadın Cezaevine de lazım” şeklinde konuştu.

ABC'ye özel açıklamalar yapan CHP Almanya Sözcüsü Kazım Kaya da "Mustafa Kemal'in Türkiyesi'ni gericilere teslim etmeyeceğiz diyerek, Türkiye'deki Adalet Yürüyüşü'ne destek çağrısı yaptı.

AİHM’ye başvuruda bulunan sivil toplum kuruluşları Avrupa Konseyi’nden temsicilerle de görüştü.

Işın Toymaz/ Almanya--ABC

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…