Kadın hareketinin öncülerinden Şirin Tekeli son yolculuğuna uğurlandı

15 Haziran 2017
Kadın hareketinin öncülerinden Şirin Tekeli son yolculuğuna uğurlandı

Önceki gün aramızdan ayrılan feminist aktivist, çevirmen, akademisyen ve yazar Şirin Tekeli’nin kadavra olarak bağışladığı bedeni Çapa Tıp Fakültesi’nde son yolculuğuna uğurlandı. Tekeli’nin cenazesinin uğurlanmasında kısa bir konuşma yapan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Şirin feminizim sözünü Türkiye’de ilk kez söyleyen bir kadındı. Bizim gibi feministlerin yolunu açtı” dedi. 

Türkiye’deki feminizmin öncülerinden yazar ve akademisyen Şirin Tekeli, bir süredir tedavi gördüğü Bodrum’daki özel bir hastanede 13 Haziran’da yaşamını yitirmişti.

Aramızdan ayrışından bir süre önce bedenini kadavra olarak bağışladığı öğrenilen Tekeli için bugün öğlen Bodrum Belediyesi Konacık Cenaze İşleri Müdürlüğü önünde tören düzenlendi.

Törene, Bodrum Kadın Dayanışma (BKD) Derneği Başkanı Figan Erozan ve yaklaşık 100 kadar kadın, mor giyinip, ellerinde begonvillerle katıldı.

Kadınlar Tekeli’nin tabutunu omuzlarına alıp, alkışlar, zılgıtlar ve gözyaşları içinde cenaze aracına kadar taşıdı.

Tekeli’nin kadavra olarak bağışladığı bedeni daha sonra İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gönderilmek üzere Milas-Bodrum Havalimanı’na götürüldü.

İstanbul’a getirilen Tekeli’nin cenazesi yol arkadaşları tarafından Çapa Tıp Fakültesi bahçesinden son yolculuğuna uğurlandı.

‘Feministlerin yolunu açtı’

“Kadınların üstündeki baskılara son” yazılı pankartın yanı sıra mor giyen kadınların aynı zamanda mor femen işaretli bayraklarla Tekeli’nin cenazesinin uğurlanmasında kısa bir konuşma yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, şunları söyledi:

Erkekler de hep bu güzel kadınların arkasında yürümeyi bildiler. Şirin çoğumuzun bildiği gibi hepimizin hayatına o kadar fazla değdi ki onunla olmak hepimiz için büyük bir keyifti. Söylediği sözler bir çoğumuzun hayatında derin izler bıraktı. Şirin feminizim sözünü Türkiye’de ilk kez söyleyen bir kadındı. Bizim gibi feministlerin yolunu açtı. Şirin bizim canımız. Şirin hayatı ve ölümüyle bir mesaj oldu. Biz bu ülkeyi Şirin gibi aynı inatla kadın özgürlüğü için mücadeleyi devam edeceğiz.

Ardından Tekeli’nin cenazesi, kadınların omuzlarında “Yaşasın kadın dayanışması” sloganıyla Çapa Tıp Fakültesi Anatomi bölümüne teslim edildi.

Şirin Tekeli kimdir?

Şirin Tekeli 1944 yılında Ankara’da doğdu.

Lise öğrenimini, Ankara’nın en köklü okullarından Ankara Kız Lisesi’nde gördü. 1961-1963 yılları arasında Paris’te Fransızca öğrendi ve hukuk fakültesine başladı, ardından İsviçre’de Lozan Üniversitesi’ne geçerek siyaset bilimi anabilim dalında öğrenim gördü.

1968-1981 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Doçentlik tezi olarak hazırladığı kadınların siyasete katılımı üzerine karşılaştırmalı araştırma 1982’de Birikim Yayınları tarafından “Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat” adıyla yayımlandı.

12 Eylül darbesinin ardından 1981’de YÖK döneminin başlaması üzerine istifa ettiği üniversiteye bir daha dönmedi.

Tekeli, Türkiye’de kadın hareketinin önde gelen isimlerinden oldu. Kadınların”Medeni Kanun değişikliği için Dilekçe kampanyası-1984″, “Dayağa karşı protesto yürüyüşü-1987” ve “Kariye Şenliği”nin de aralarında bulunduğu çok sayıda etkinlikte rol aldı.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını başlattı. 1996 yılına kadar kütüphanede gönüllü olarak çalışan Tekeli, kültür etkinliklerinin düzenlenmesinde (bülten, sergiler, konferanslar vb.) faal oldu.

1988’de “Kadınlar İçin” adlı makaleler derlemesini (Alan, İstanbul), 1990’da Meryem Koray ile birlikte yazdığı “Kadınlarla İlgili Eşitlik Politikaları” kitabını (TÜSES, İstanbul) yayımladı. Aynı yıl, “Kadın Bakış Açısından Türkiye’de Kadınlar” (İletişim, İstanbul) kitabını derledi. Bu kitap, 1995 ve 2010 yıllarında yeniden basıldı, Almanca (1991) ve İngilizce (1995) baskıları da yapıldı.

1997 yılında KA-DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), Anakültür Kooperatifi ve Winpeace -Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi’nin oluşumunda kurucu olarak yer aldı.

“Üniversiteden ayrıldıktan sonra hayatımı kazanmak için sürekli çeviri yaptım” diyen Şirin Tekeli 2011 yılına kadar, Fransızca ve İngilizce’den çoğu kadınlar ve demokrasi ile ilgili 25 kitap çevirdi. Andrée Michel, Feminizm, Kadın Çevresi, 1984; Elisabeth Badinter, Biri Ötekidir, Afa, 1992; Halide Messaudi, Cezayir’de Kadın Olmak, Metis, 1996; Diane Scully (L. Aytek ile birlikte), Tecavüz, Metis, 1994; Germaine Tillion (N. Sirman ile birlikte), Harem ve Kuzenler, Metis 2006; Semih Vaner (der.), Yirmibirinci Yüzyıl Başında Türkiye, Kitapyayınevi 2009; Dejanirah Couto (der.), Harp ve Sulh Avrupa ve Osmanlılar, Kitapyayınevi, 2010 bu çalışmaları arasında yer alıyor.

Bir süredir beyin tümörü tedavisi gören Şirin Tekeli, 73 yaşında hayatını kaybetti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…