‘Bu darbe askeridir ve alkışlanmaya değer’ diyen Flynn nasıl değişti?

11 Haziran 2017
‘Bu darbe askeridir ve alkışlanmaya değer’ diyen Flynn nasıl değişti?

Başta FETÖ'cü darbe girişimini desteklerken yüz seksen derece dönüş yapan Flynn, Mart 2017'de Adalet Bakanlığına yapmış olduğu gecikmiş beyanında, ‘Başta Türkiye Cumhuriyeti’ne fayda sağlayabilecek bir iş’ için, 530.000 $ aldığını belirtmişti.

Türkiye’nin Flynn’e Yaptığı Ödemeler ABD’nin IŞİD’e Karşı Operasyonlarımızı Geciktirdi mi? -Illinois 8. Bölge Temsilcisi ve Beyaz Saray İzleme Komitesi Üyesi Raja Krishnamoorthi, Washington’da yayınlanan The Hill için kaleme aldığı yazı:

Basının ve halkın dikkati büyük oranda Trump yönetiminin Rusya ile ilişkilerine odaklanmış durumda ve öğrenilecek çok şey var. Türkiye’ye ilişkin sorular her ne kadar kişisel ilişkileri büyük ölçüde ortaya çıkarıyorsa da, ulusal çıkarlarımız öncelikli olmalı. Özellikle Türkiye’nin Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile olan finansal ilişkileri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşı olduğu için, IŞİD’e karşı teklif edilen bir kampanyayı engelledi mi?

General Flynn, Erdoğan’ın amigosu olarak işe başlamadı. 15 Temmuz 2016’da kaydedilen bir videoya göre, o zaman Trump’ın başdanışman adayı olan Flynn, Türkiye’deki otoriter cumhurbaşkanına karşı başlatılan darbeyi onaylayan bir konuşma yaptı. Flynn Erdoğan’ı, ordusu yıllardır temizlenmiş ve ulus devlet anlamında, gerçek bir seküler ülke haline gelen yönetimi altındaki ülkeyi tekrar İslamcılık’a kaydırmakla suçladı. Flynn, Erdoğan’ın gerçekten Başkan Obama’ya yakın olduğunu iddia etti ve ‘Bu darbe askeridir ve alkışlanmaya değer’ dedi.

Ancak sadece birkaç ay sonra Flynn, The Hill için darbe girişimi ve hedef aldığı Türkiye’nin güçlü adamı hakkındaki tüm düşüncelerinin tersine işaret ettiği bir yazı kaleme aldı. ‘Dünyayı, Türkiye’nin perspektifinden görmeliyiz’dedi ve Erdoğan gibi ‘Pensilvanya’da yaşayan gölge İslami molla’ olarak tanımladığı Fethullah Gülen’i suçladı. Kendisinin Erdoğan yanlısı fikirlerini  ‘Gerçek dostlarımızın kim olduğunu hatırlamamız önemli’ diyerek tamamladı.

Flynn gerçek dostlarının kim olduğunu, Erdoğan hükümeti adına yapılan yarım milyon dolardan fazla ödemeyi kabul ettikten sonra öğrendi. Flynn, Mart 2017 başlarında Adalet Bakanlığı Yabancı Ajan Kayıt Birimi’ne yapmış olduğu gecikmiş beyanında, ‘Başta Türkiye Cumhuriyeti’ne fayda sağlayabilecek bir iş’ için, 530.000 $ aldığını belirtmişti.

Bu ödeme sadece Flynn’in darbeye bakışını etkilemedi. Trump yönetiminin ilk önemli dış politik kararlarından birini de etkiledi. Trump göreve gelmeden 10 gün önce Obama yönetimi, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışman adayı Flynn’i, IŞİD’in Suriye’deki başkenti Rakka’yı geri alma planıyla sundu. Plan, Kürt güçleri ile askeri işbirliğini içeriyordu. Türkiye, Erdoğan hükümeti için bir tehdit gördüğünden, Suriye Kürtleri ile çalışmayı içerdiği andan itibaren plana güçlü şekilde karşı çıktı.

McClatchy haber servisine göre Flynn Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’a, planı durdurmak için askeri operasyonu aylardır erteleyecek bir karar söyledi. McClatchy makalesinde, ne Flynn’in kararını açıklayıp açıklamadığının kaydedilmediği, ne de geçiş ekibinden birine söyleyip söylemediğininin bilinmediği belirtildi. Fakat Flynn’in durumu, Amerika’nın Kürt güçleriyle ortaklığına uzun süredir karşı koyan ve zamanında müşterisi olduğunu beyan etmediği Türkiye’nin umduklarıyla tutarlıydı.

Flynn’in Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’ndan istifa etmesinden haftalar sonra, görünüşte Rus yetkililerle yaptığı görüşmeler hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence’e yalan söylemesi üzerine Trump yönetimi, Flynn’in engellediği planı onayladı. Mayıs 2017’de Pentagon, Başkan Trump’ın sınırlı silahlı Suriye Kürtleri’ni IŞİD’e karşı savaşta yardımcı olmaları için, Türkiye’nin güçlü muhalefetine rağmen, yetkilendirdiğini açıkladı.

Flynn’in Türkiye hükümeti adına yapılan ödemeleri kabul etmesinin, onun IŞİD’i Suriye’deki güçlü kalesinden çıkarmayı amaçlayan ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ısrarla karşı olduğu askeri bir operasyonun ertelenmesi kararında etkisi oldu mu? Bu ödemelerin, Flynn’in Erdoğan’a karşı yapılan askeri darbeye bakışını kesinlikle etkilediği görülüyor. Bu etkiler Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak onun aksiyonlarına kadar uzanmış mıdır?

Beyaz Saray İzleme Komitesi Flynn’in, Erdoğan rejimini desteklemek için aldığı ödemeleri rapor etmediği ilk hatası ile ilgili bir soruşturma başlattı. Bu soruşturmanın bir parçası olarak komite, diğer şeyler arasında ödemelerin bilinip bilinmediğini ortaya çarmak için, Flynn’in işe alınma ve istifa süreçleri ile ilgili Beyaz Saray dökümanlarını talep etti. Şimdiye kadar Beyaz Saray, komite mahkemesinde sonuç verecek olan bu dökümanlar için talepleri kabul etmedi.

Trump yönetiminin Rusya ile kişisel ve finansal bağları hakkındaki sorular, basının ve halkın haklı endişelerini celbetmeye devam ediyor. Türkiye’nin Michael Flynn’e yaptığı ödeme örneği ve bunun Amerikan dış politikası ve askeri operasyonları üzerindeki bariz etkisi, bu gibi gizli çıkarların potansiyel sonuçlarını gösteriyor. ‘Yalan haber’den çok daha fazlası gibi görünüyor.

Çeviren: Ebru Aksay/WashingtonHattı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…