HDP'den CHP'ye, 'Hayır değil demokrasi cephesi' önerisi

9 Haziran 2017
HDP'den CHP'ye, 'Hayır değil demokrasi cephesi' önerisi

'Hayır ziyaretleri' çerçevesinde CHP-HDP heyetleri görüştü. HDP, "Evet-hayır" yerine "Demokrasi Bloku" önerisi getirdi.

 Referandum sonrası yüzde 49 hayır cephesini diri tutmak ve güçlendirmek için başlayan temaslarda sona gelindi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaret ettiği HDP’den, “hayır bloğu” değil “demokrasi bloğuna ihtiyacımız var” önerisi geldi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN KEMALBAY’A TEBRİK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandumda oluşan “hayır bloğu” çerçevesinde daha önce Saadet Partisi, Demokrat Parti, Vatan Partisi genel merkezlerini ziyaret etti, ayrıca MHP’li muhaliflerden Meral Akşener ile bir araya geldi. Hayır cephesinin önemli bileşenlerinden HDP’ye yapılan ziyaret için partinin olağanüstü kongresinin tamamlanması beklendi. Kılıçdaroğlu’nun HDP ziyareti aynı zamanda yeni Eş Genel Başkan Serpil Kemalbay’a da tebrik ziyareti oldu.

HAYIR YERİNE ‘DEMOKRASİ CEPHESİ’

Görüşmede daha önceki ziyaretlerde olduğu gibi 2019 seçimleri ve ortak aday konusu ele alınmadı. Temel gündem referandumda oluşan cephenin güçlendirilmesi oldu. HDP’liler bu yan yana duruş ve diyaloğun “evet bloğu” ya da “hayır bloğu” olarak değil “demokrasi bloğu” olarak düşünülmesi gerektiğini, parti olarak buna her türlü katkıyı sunacaklarını söyledi. HDP’liler ayrıca “teklik” vurgusu yerine “birlik” vurgusunun ön plana çıkarılması önerisinde bulundu. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da bu yaklaşımı olumlu bulduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun görüşme sonrası yaptığı açıklamada da “demokrasi” vurgusu yapması dikkat çekti.

TUTUKLU VEKİLLER VE KAYYIM KONUŞULDU

CHP ile HDP heyetleri arasındaki buluşmada dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından tutuklanan eş başkanlar ve milletvekillerinin durumu ile DBP’li belediyelere kayyım atanması da gündeme getirildi. Tutuklama ve kayyım atamalara gösterilen gerekçeler içinde ‘şiddet’ ya da ‘şiddete aracılık’ gibi somut hiçbir bulgu içermediğini belirten HDP heyeti, CHP’yi de kirli propagandaya dönüşen davalarda söz konusu dosyaları incelemeye çağırdı.

KILIÇDAROĞLU MHP’Lİ MUHALİFLERLE GÖRÜŞECEK

Kılıçdaroğlu’nun “hayır bloğu” temasları bundan sonra MHP’li muhaliflerle devam edecek. MHP’den ihraç edilen Ümit Özdağ, Sinan Oğan ve Yusuf Halaçoğlu ile de Akşener görüşmesinde olduğu gibi bir iftar buluşması gerçekleştirilmesi bekleniyor. CHP’nin programında ayrıca Haziran Hareketi de bulunuyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bu çerçevede ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile de görüşmesi bekleniyor.

HEDEF İLKELER BİRLİKTELİĞİ

İlk tur görüşmeleri Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyetler gerçekleştirdi. Bu temasların tamamlanmasının ardından iade-i ziyaretler bekleniyor. Sonrasında ziyaret edilen parti, kurum ve grupların seçtiği temsilciler üzerinden bir ‘temas grubu’ oluşturulacak. Bu çalışmada hedef demokrasi, barış, adalet gibi ortak değerler üzerinden bir arada duruşu sağlayacak ilkeler belirleyip bunun üzerinden ortaklaşmak olacak.

Nergis Demirkaya / Duvar

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…