ABD Kongresi: Washington'daki kavgaya karışanlar soruşturulmalı

7 Haziran 2017
ABD Kongresi: Washington'daki kavgaya karışanlar soruşturulmalı

ABD Kongresi, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ay gerçekleştirdiği ABD ziyareti sırasında, Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği Konutu önünde yaşanan kavgaya karışanların sorumlu tutulması gerektiğine dair bir açıklama yayınladı.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler karar için bir araya gelerek 17 Mayıs'ta gerçekleşen ve 11 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili, "Birkaç adet Türk güvenlik görevlisi, silahsız göstericileri dövdü, tekmeledi ve boğazladı" ifadesi kullanıldı.

Olayın kınandığı kararda ayrıca "Kavgaya karışan bütün Türk güvenlik görevlileri ABD yasaları altında soruşturulmalı, haklarında gerekli işlemler yapılmalı" dendi.

Erdoğan'ın 17 Mayıs'taki ABD ziyareti sırasında, Türk Büyükelçilik Konutu önünde Erdoğan'ı, ellerinde pankart-poster ve sloganlarla protesto etmek eden gruba, korumaları ve onu karşılamaya gelenlerin saldırmaları sonucunda 11 kişi yaralanmıştı.

ABD medyasında ve yönetim birimlerinde çok yoğun tepkilere yol açan, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bir süre makam aracından izlediği, hatta saldırı emri verdiği söylenen kavgaya ilişkin tepki, ABD Temsilciler Meclisi'nin aldığı 'kınama kararı' ile somutlaştı. Temsilciler Meclisi'nde önce karar tasarısı olarak sunulan, sonra meclisten geçen tasarı dün de 'kınama kararı' olarak onandı.

Türkiye ise olaydan yeterli güvenlik önlemlerini almayan ABD makamlarını sorumlu tutmuştu.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…