Bin kişi: Yan yanayız!

31 Mayıs 2017
Bin kişi: Yan yanayız!

Aralarında yazar, bilim insanları ve siyasetçilerin yer aldığı bin kişi bu gün Point Otel'de bir araya geldi. “Yan yanayız, bir aradayız” açıklaması yapan imzacılar barış, demokrasi için çağrı yaptı.

Toplumun farklı kesimlerinde bin kişi “Yan yanayız, bir aradayız” çağrısı yaptı. Aralarında siyasetçiler, yazarlar, oyuncular, akademisyenler ve hukukçuların da bulunduğu bin kişinin imza metni bu gün saat 11.30’da İstanbul Talimhane’deki Point Otelde açıklandı.

Yapılan çağrı metninde, “Yanyanayız, bir aradayız. Bu toprakların ortak sahibi bizler; siyasi parti, din,  cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, Kürt ,Türk, ‘Evetçi’, ‘Hayırcı’ diye bölünmek ve ayrıştırılmak istemiyoruz. Nefret dilinden, can ve mal güvenliğinden, ahlak aşınmasından, toplumsal duyarsızlıktan endişe ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Metin, “Tek partili devletle meclisin etkisizleştirilmesine karşıyız. Yüz binlerce akademisyeni gazeteciyi haksız ve hukuksuz yargılayanlara ‘hayır!’ diyoruz. Anayasa referandumun şaibeli sonuçlarını kabul etmiyoruz. Bir arada güven içinde yaşamak için acilen OHAL’in kaldırılmasını adalet ve hukuk güvenliğinin sağlanması için hesap veren Anayasa ve şeffaf devlet için kararlı adımların atılmasını istiyoruz. Tüm yurttaşları, sivil girişimleri ve siyasi partileri güç güvenliğine çağırıyoruz. İdeolojik dayatmacı, cinsiyetçi ve ayrımcı olmayan bir eğitim sisteminin barışçı bir siyasetin egemen kılınması için güçlerimizi ortaklaştırmaya çağırıyoruz” diyerek devam etti.

türk736

‘TÜRKİYE’NİN ORTAK AKLA İHTİYACI VAR’

Açıklamada, ilk söz alan Ahmet Türk, “Türkiye’nin her zaman ortak bir akla ihtiyacı oldu. Birçok insan ülkemizde güvenlikçi polştiklarla bu ülkenin yönetilmeyeceğini anladı” dedi.

Söz alan bir diğer isim Anavatan Partisi eski milletvekili ve Diyarbakır eski müftüsü Abdulbaki Erdoğmuş yaptığı konuşmada, “Yaklaşık 50 yıldır demokrasi içerisinde olduk ama geldiğimiz noktada Türkiye ne yazık ki istikamatini demokrasiden çevirdi” dedi.

İnsan Hakları Savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu konuşmasında, “Darbeleri,  tek parti dönemini yaşadık. 80 darbesine geldiğimiz zaman insanlar, farklılıklar içerisinde yaşayabilmeliyiz, demeye başladı. Ama 30 – 40 yıldır gittikçe gerildik ve son referandum öncesinde de bir kutuplaşma yaşadık ve Türkiye çok tehlikeli bir yere geldi. Bugün burada bütün topluma bir çağrı yapılıyor. Farklılıklar içerisinde olun. Yeni bir Türkiye’yi oluşturmamız lazım. Ya biz bu kutuplaştırmayı tercih ederek bir ateş çukuruna düşeceğiz ya da hakkı adaleti üstün tutarak cennet bir ülkeyi seçeceğiz” dedi.

rakel11

Toplantıda söz alan Dink, “Hep söylediğim bir söz vardır: Sana ne yapılmasını istiyorsan sen de öyle davran. Bana nasıl davranılmasını istiyorsam ben de öyle davranırım” dedi. Dink’in sonrasında söz alan CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Aideyetlerimizi, ön yargılarımızı bir kenara bırakarak bir arada yaşamak zorundayız” dedi.

Söz alan Gülriz Sururi, “Buraya geliş nedenim burası birleşmenin ilk adımıdır. Gençlerle birlikte birleşmemiz gerektiğine inanıyorum. Bizi başarıya götürecek Atatürk ilkeleriyle gençlerdir” dedi.

‘TEK SESE KARŞI BİR ARADAYIZ’ 

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya yaptığı konuşmada, “Zenginliklerimizle tek sese karşı bir aradayız yan yanız ve ülkemizde barış huzur içerinde yaşamak istiyoruz. Erdemli olan ne varsa biz onu yaşamak istiyoruz” dedi.

1000 imzanın bir kısmı:

Abdülbaki Erdoğmuş (ANAP eski Milletvekili), Ahmet Türk (Eski Milletvekili), Ali Nesin (Akademisyen), Ali Sirmen (Gazeteci, Yazar), Aysel Çelikel (ÇYDD Başkanı) , Ayşenur Arslan (Gazeteci, Yazar), Barış Yarkadaş (CHP İstanbul Milletvekili), Binnaz Toprak (CHP Eski Milletvekili), Celal Yıldırım (TÜSES YK Başkanı), Celalettin Can (78’liler Vakfı), Cihangir İslam (Akademisyen, Yazar), Erdal Atabek (TTB Merkez Konseyi eski Başkanı, Yazar), Erendiz Atasü (Akademisyen, Yazar), Ergun Özbudun (Akademisyen, Yazar), Ertuğrul Günay (Kültür ve Turizm eski Bakanı), Ertuğrul Yalçınbayır (Ak Parti Kurucusu, başbakan eski yardımcısı), Fatma Bostan Ünsal (Ak Parti Kurucusu), Fikri Sağlar (CHP Mersin Milletvekili), Filiz Kerestecioğlu (HDP İstanbul Milletvekili), Genco Erkal (Sanatçı), Gülriz Sururi (Sanatçı), Hakan Aygün (Gazeteci, Yazar), Hasan Cemal (Yazar) , Hasip Kaplan (HDP eski Milletvekili), Haydar Ergülen (Yazar, Şair), Hüda Kaya (HDP İstanbul Milletvekili), Hülya Gülbahar (Hukukçu), İhsan Eliaçık (Yazar), İlhan Cihaner (CHP İstanbul Milletvekili), İlhan Tekeli (Akademisyen, Yazar), Kazım Güleçyüz (Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Levent Gültekin (Yazar), Mehmet Bekaroğlu (CHP İstanbul Milletvekili), Melda Onur (CHP eski Milletvekili), Meral Danış Beştaş (HDP Adana Milletvekili), Mithat Sancar (HDP Mardin Milletvekili), Murat Belge (Akademisyen, Yazar), Musa Çam (CHP İzmir Milletvekili), Müjde Ar (Sanatçı), Nesrin Nas (ANAP eski Genel Başkanı), Nuray Mert (Gazeteci, Yazar), Orhan Alkaya (Sanatçı), Osman Baydemir (HDP Şanlıurfa Milletvekili), Ömer Faruk Gergerlioğlu (Doktor, Yazar, Mazlumder eski Genel Başkanı), Rakel Dink (Hrant Dink Vakfı YK Başkanı), Rıza Türmen (CHP eski Milletvekili, AİHM eski Yargıcı), Rojin (Sanatçı), Seline Doğan (CHP İstanbul Milletvekili), Serra Yılmaz (Sanatçı), Sezgin Tanrıkulu (CHP İstanbul Milletvekili), Şenal Sarıhan (CHP Ankara Milletvekili), Sırrı Sakık (HDP Eski Milletvekili, Ağrı Belediye Başkanı), Şevket Pamuk (Akademisyen, Yazar), Taner Akçam (Akademisyen, Yazar), Tarhan Erdem (Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı, CHP Eski Genel Sekreteri), Tarık Ziya Ekinci (Siyasetçi, Doktor, Yazar), Tilbe Saran (Sanatçı), Türkân Elçi (Öğretmen), Ümit Kıvanç (Yazar), Yasemin Çongar (Gazeteci-Yazar), Yiğit Gülöksüz (Akademisyen, Yazar), Zeynep Altıok (CHP İzmir Milletvekili), Zeynep Oral (Yazar), Ziya Halis (Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı), Zuhal Olcay (Sanatçı), Zülfü Livaneli (Sanatçı, Yazar)

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…