Türkiye’den geçmeyen katil yok

27 Mayıs 2017
Türkiye’den geçmeyen katil yok

Manchester’ı kana bulayan İŞİD’linin saldırıdan 4 gün önce İstanbul’dan İngiltere’ye geldiği ortaya çıktı. Son iki yılda St. Petersburg’tan Paris’e kadar intihar saldırısı yapan IŞİD’lilerin hepsinin yolu Türkiye’de kesişiyor.

İngiltere’nin Manchester kentini kana bulayan Libya asıllı Salman Abedi’nin saldırıdan 4 gün önce İstanbul’dan İngiltere’ye geçtiğinin ortaya çıkması üzerine, gözler bir kez daha Türkiye üzerndeni Avrupa’ya giden teröristlere çevrildi.

Alman istihbaratı, Manchester’daki Ariana Grande konserinde 22 kişiyi öldüren ve yüzü aşkın insanı yaralayan 22 yaşındaki Libya asıllı Salman Abedi’nin, saldırıdan 4 gün önce Türkiye’den İngiltere’ye geçtiğini öne sürdü.

Financial Times’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye hükümetinin Abedi hakkında İngiliz yetkililere Çarşamba sabahı bir dosya gönderdiğini söyledi. AFP’ye konuşan başka bir Türk yetkili ise “Abedi’nin İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan transit geçtiğini söyleyebilirim” dedi.

Son iki yılda Stockholm’den Brüksel’e kadar yapılan katliamların ortak özelliği, intihar saldırganlarının tümünün Türkiye üzeri Avrupa’ya gitmiş olması.

Erdoğan rejiminin, demokratik Kürt hareketine karşı aktif olarak desteklediği IŞİD çetelerinin Avrupa’da yaptığı çoğu saldırının arkasında Türk istihbaratının izi çıkıyor. Bunun ötesinde CB Erdoğan, bazen nerdeyse eşzamanlı açıklamalarla, politik veya diplamatik olmayan, açık seçik bir dille Avrupa'yı ve batıyı tehdit eden açıklamalar yapıyor.

Bu tehditlerden sonuncusu 22 mart 2017'de Londra’da parlamento binası önünde meydana gelen ve 4 kişinin öldüğü, yaklaşık 20 kişinin yaralandığı IŞİD saldırısıyla zamandaştı..

"Buradan bize parmak sallayan Avrupalılara sesleniyorum. Türkiye; itilecek, kakılacak, onuruyla oynanacak, bakanları kapılardan kovulacak, vatandaşları yerlerde sürüklenecek bir ülke değildir" diyen Erdoğan yaşananların dünyanın her yerinde yakından takip edildiğini dile getirip, "Siz böyle davranmaya devam ederseniz yarın dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir Avrupalı, hiçbir Batılı güvenle huzurla sokağa adım atamaz. Bu tehlikeli yolu açarsanız en büyük zararı siz görürsünüz.'' bu sözler dünya medyasının manşetlerinde yer almıştı.

Saldırının ardından Reuters, Erdoğan'ın bu sözlerini yorumsuz olarak twitter hesabından paylaştı.

İşte  Türkiye’den giden IŞİD’lilerin düzenlediği bazı saldırılar:

MART 2016, BRÜKSEL

Bunun en bariz örneği Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel’i “Terör gelir sizi de vurur” sözleri üzerinden üç gün geçtikten sonra, 22 Mart 2016 tarihinde IŞİD, Brüksel’de büyük çaplı saldırılar düzenledi. 33 kişinin ölümü, 250 kişinin yaralanması ile sonuçlanan katliamın faillerinden İbrahim el-Bakraoui, önce Antep’te yakalanmış, sonra da Avrupa’ya Hatay Valiliği kontrolündeki Geri Gönderme Merkezleri üzerinden Avrupa transfer edilmişti.

NİSAN 2017, STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’de bir saldırgan kullandığı kamyoneti önce insan kalabalığı üzerine, daha sonra da bir alışveriş merkezine sürdü. Beş kişinin öldüğü saldırıda 15 kişi de yaralandı. Polis, aynı gün 39 yaşındaki bir Özbek vatandaşı Rakhmat Akilov’u tutukladı. Akilov, Türkiye’de “radikalleştiği” ve 2015 yılında Suriye’den Türkiye’ye geçtiği ve uzun bir süre orada yaşadığı belirlendi.

3 ŞUBAT 2015, NICE

3 Şubat 2015, Fransa’nın Nice kentinde Musevilere ait bir kültür merkezini koruyan askerlere bıçaklı saldırı düzenleyen Mousa Coulibaly da Türkiye bağlantılıydı. Saldırıdan önce Suriye’ye gitmek için İstanbul’a geldi, sınırdışı edilerek Fransa’ya geri gönderildi.

17 AĞUSTOS 2015, BANGKOK

2015’in 17 Ağustosu’unda Bangkok’ta tapınağa yapılan saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti, 120 kişi de yaralanmıştı. Tayland polisi, tapınak saldırısının baş şüphelisi Çin pasaportu taşıyan Abdureheman Abudusataer’in Türkiye’ye kaçtığını açıkladı.

14 KASIM 2015, PARİS

Paris, 14 Kasım 2015’te tarihinin en kanlı saldırılarından birini yaşadı. Başkentte, peş peşe 7 saldırı meydana geldi. 130 kişi öldü, 352 kişi de yaralandı. Paris’i kana bulayan katliamın planlayıcısı Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud’ten başkası değildi. Abaaoud, 20 Ocak 2014’te İstanbul’a gitti. Oradan da Suriye’ye giderek DAİŞ’ten eğitim aldı. Sonra Türkiye üzeri Paris’e geldi ve tarihin en büyük katliamlarından birine imza attı.

Sadece Abaaoud değil, katliamı gerçekleştiren 9 saldırgandan üçünün (Omar Ismail Mostefai, Ahmet El Muhammed ve Abdelhamid Abaaoud) Türkiye bağlantısı çıktı.

26 TEMMUZ 2016, NORMANDİYA

26 Temmuz 2016… Fransa’nın kuzeyindeki Normandiya bölgesindeki Saint-Etienne du Rouvray kentinde kiliseye saldırarak 86 yaşındaki papazın başını keserek öldüren iki saldırgandan biri olan 19 yaşındaki DAİŞ elemanı Adel Kermiche’nin yolu da Türkiye’den geçmişti. Bu korkunç cinayetten iki ay sonra, Kermiche, Suriye’ye gitmek için İstanbul’daydı.

3 NİSAN 2017, ST. PETERSBURG

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde, bu yılın Nisan ayında metroda yapılan saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti. Metroyu kana bulayan Kırgızistan uyruklu Akbarcan Celilov, 2 yıl önce Suriye’ye gitmek için Türkiye’ye gelmişti.

16 Mart günü Yeni Özgür Politika'da yer alan Seyit Evran’ın haberine göre, IŞİD’in Türkiye sorumlusu Ebu Huzeyfa’ya yazılan notlarda, Türkiye üzerinden Almanya’ya gönderilmek üzere iki kişinin görevlendirdirildiği ortaya çıkmıştı.

IŞİD’in Türkiye sorumlusu olan Ebu Huzeyfa olarak bilinen Mihemed Oglea El Ebdullah’a 7 Kasım 2016 tarihli yazılan notta şöyle deniliyor: “Kardeşimiz Ednan Mihemmed Mirli Emirlerin Mümini Ebubekir Bağdadi’nin bilgisi ve isteği üzerine (...) Almanya’ya halkın içinde geçmek üzere görevlendirilmiştir.”

İkinci not ise 29 Kasım 2015 yılına ait Türkiye’nin IŞİD sorumlusuna yazılmış ve Almanya’ya görevlendirmesi yapılan bir militana ilişkin. Notta “Ebubekir El Bağdadi tarafından kardeşimiz Wail Naci El Heraki’nin Türkiye’ye gitmesi oradan da halkın arasına karışarak Almanya’ya geçmesi için görevlendirildiği” belirtiliyor.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…