İşkencede sağır edildi, idam kararı verildi

27 Mayıs 2017
İşkencede sağır edildi, idam kararı verildi

Suudi Arabistan'da katıldığı hükümet karşıtı eylemde gözaltına alındıktan sonra işkencede bir kulağı sağır olan 23 yaşındaki gencin idam cezası onandı. Münir el Adem'in mahkeme süreci dünya çapında tepki çekmişti.

Suudi Arabistan’da 2012’de Şiilerin hükümet karşıtı eylemlerine katılan ve bu eylemlerde yediği polis dayağı nedeniyle bir kulağı sağır olan 23 yaşındaki Münir El Adem, ‘eylemlere katılmak’ suçlamasıyla idam edilecek. Suudi Arabistan’da bir temyiz mahkemesi idam cezasını onarken, insan hakları örgütleri ABD Başkanı Donald Trump’ın ziyaretinin Suudi yetkilileri cesaretlendirdiği suçlaması getirdi.

CEP TELEFONU YOKTU AMA…

Münir El Adem

Münir El Adem

Adem Şii nüfusun yoğun olduğu doğu bölgelerinde ‘Arap Baharı’ sırasında 2012’de düzenlenen protesto gösterilerine katılmış ve tutuklanmıştı. Reprieve adlı insan hakları örgütünün direktörü Maya Foa’nın anlatımına göre bir kulağı duyma kaybına uğrayacak şekilde dayak yedi, işkence gördü ve kendisine bir itiraf imzalatıldı. Adem geçen yıl gizlice görülen bir dava sonucunda bu itiraf üzerinden idam cezasına çarptırılmıştı. Adem protestolarda şiddet eylemlerine karışmakla suçlandı ama buna bir kanıt gösterilmedi. Ayrıca, bir cep telefonu alamayacak kadar yoksul olmasına rağmen ‘mesaj gönderme’ suçlamasıyla da karşı karşıya kaldı. Temyiz mahkemesinin uluslararası tepkilere rağmen cezayı onaması sonrası Adem, Kral Salman’ın idam cezasını imzalamasından önce bir kez daha temyize gitme hakkına sahip.

‘TRUMP CESARETLENDİRDİ’

Maya Foa, “Münir’in davası son derece şoke edici. Beyaz Saray, Suudi müttefiklerimizin engelli bir protestocuya sağır olana dek işkence edip ona zorla alınan bir itiraf sonucu idam cezası vermesi karşısında dehşete düşmüş olmalı. Bugün verilen ceza, Başkan Trump’ın Suudi Arabistan’da insan hakları ihlallerini gündeme getirmeyerek bu krallığı işkence ve protestocuları idam etme konusunda cesaretlendirdiğini gösteriyor” dedi. 

kaynak: Duvar

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…