Tarihte görülmemiş bir karar

24 Mayıs 2017
Tarihte görülmemiş bir karar

''Zorla besleme için tutuklamış olabilirler'' --Tutuklanan eğitimciler Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in Avukatı Selçuk Kozağaçlı karar hakkında, “Tarihte görülmemiş bir tutuklama kararı gerekçesi gördük. Tamamen talimata dayalı bir tutuklama yaşandı” dedi.

İhraç edildikleri mesleklerine geri dönmek için yaptıkları açlık grevinin 76’ncı gününde tutuklanan eğitimciler Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in Avukatı Selçuk Kozağaçlı, karara tepki gösterdi. Selçuk Kozağaçlı, “Tarihte görülmemiş bir tutuklama kararı gerekçesi gördük. Tamamen talimata dayalı bir tutuklama yaşandı” dedi.

Seyri Sokak’a konuşan Kozağaçlı şu ifadeleri kullandı:

“Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 20 günlük eylemleri nedeni ile tutuklandılar. Dün itibari ile geçtiğimiz 20 günden öncesi için ise tutuksuz olarak yargılandıkları bir dava açıldı. Sadece 2 Mayıs ile 20 Mayıs tarihleri arasındaki etkinlikleri nedeni ile tutuklandılar. Tarihte görülmemiş bir tutuklama kararı gerekçesi gördük. Tutuklanmamaları adli sistemin işleyişine zarar vereceğinden dolayı bir tutuklama yaptı yargıç. Ancak bizim hukukumuzda böyle bir tutuklama gerekçesi yok.

Tamamen talimata dayalı bir tutuklama yaşandı. Hakime de ifade ettiğim gibi her kim Nuriye ve Semih’in tutuklanmasını organize etmiş ise hükümetin kamudan ihraçlar konusundaki politikasını baltalamak için yapmıştır. Binlerce kamu emekçisini umutsuzluğa sevk etmek amacı ile alınmış bir karardır. Komployu yapanlar birkaç ay içerisinde açığa çıkacaktır. Hükümetin bu yolla zor duruma düşürülmesini isteyen kim ise bu tutuklamaları yapanlar da onlardır.

Açlık grevini bu yolla bitirebileceklerini düşünüyorlarsa son derece yanılıyorlar. Bu ülkenin yakın tarihi hapishanelerdeki açlık grevlerinin tarihi. Tek yapmaları gereken hatayı düzeltip insanları işlerine iade etmekti. Bununla yüzleşmekten kaçarak Nuriye ve Semih’i tutuklamayı seçtiler.

Gülmen ve Özakça’nın sağlıklarından oldukça endişeliyiz ve durumu dikkat ile takip edeceğiz. Süreç hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz ve her gün tutukluluklarına itiraz edeceğiz. Arkadaşlarımızı öldürmelerine ve sakat bırakmalarına izin vermeyeceğiz.

Nuriye ve Semih, kendilerine destek için mücadele eden herkesi kucakladıklarını belirtti. Hak mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini belirttiler. Yanımızdan umutla ve gülerek ayrıldılar.”

Zorla besleme için tutuklamış olabilirler'

Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, tutuklamanın asıl gerekçesinin 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 82. maddesi olabileceğine dikkat çekti. Altıparmak bu maddenin zorla beslemeye imkan verdiğini belirtti.

kerem altiparmak

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça hakkında verilen tutuklama kararının somut hukuki bir dayanağının bulunmadığı belirtildi. Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, tutuklamanın asıl gerekçesinin 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 82. maddesi olabileceğine dikkat çekti. Bu maddenin zorla beslemeye imkan verdiğini belirten Altıparmak, dışarıdaki açlık grevine bu tür bir müdahalenin yasal dayanağı olmadığına vurgu yaptı.

‘SADECE KAĞIT ÜZERİNDE GEÇERLİ’

Altıparmak şöyle dedi: “Böyle bir tutuklama sadece kağıt üzerinde geçerli olacaktır. Çünkü bu gerekçeyle tutuklama yapılamaz. Böyle bir nedenle tutuklama yapılmasına dair yasalarda bir hüküm yok. AİHS’in (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) 18. maddesi uyarınca Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz. Bu nedenle, zorla besleme yapmak amacıyla tutuklama yapmak da mümkün değildir. Bu nedenle karara bu nedenle tutukluyoruz demeyecekler, başka bir gerekçe yazacaklar.”

ZORLA BESLEMENİN DAYANAKLARI NELER?

Gerçek amacın farklılığının daha sonrasında da saptanabileceğine dikkat çeken Altıparmak şunları söyledi: “Zorla besleme konusunda da sınırsız bir yetki yok. 82. madde de ‘hayatî tehlikeye girme veya bilinç bozukluğunun hekim tarafından belirlenmesi’ koşulu getiriyor. Ama nihayetinde böyle bir doktor raporunun kolayca temin edilebileceğini tahmin etmek güç değil. Ancak bu yapılırsa, bu da Sözleşmenin 3. maddesinin ihlaline neden olabilir. AİHM, zorla beslemeyi kategorik olarak reddetmiyor. Ama bunun koşulları var. Tabii bugüne kadarki vakalarda hep hapiste olan kişinin açlık grevi tartışılıyordu, ilk defa açlık grevini sonlandırmak için bir tutuklama vakasıyla karşı karşıyayız, bu temel ilkeleri etkiler mi onu kestirmek güç.” /Duvar

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…