İsrail, bağımsız Kürdistan'a desteğini yineledi

26 Nisan 2017
İsrail, bağımsız Kürdistan'a desteğini yineledi

''Bağımsız Kürdistan'ın kurulmasının, (İsrail'in) en üst düzey yürütme ve yasama organlarınca görüşülüyor.'' İsrail'in Irak'ın kuzeyinde bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına verdiği destek bir kez daha teyit edildi.

'İSRAİL, BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN'IN KÜRTLERİN DOĞAL HAKKI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR'

K24'ün haberine göre İsrail'in Vatikan Büyükelçisi Sahyoun Afrudi, bağımsız Kürt devletine desteğini vurgularken "İsrail hükümeti, parlamento, siyasi partiller ve halk bağımsız bir Kürdistan'ın Kürtlerin doğal hakkı olduğunu düşünüyor" dedi.

Büyükelçi Afrudi, Kürt basınına verdiği demecinde ayrıca 'Bağımsız Kürdistan'ın kurulmasının, (İsrail'in) en üst düzey yürütme ve yasama organlarınca görüşüldüğünü' belirterek İsrail'in bağımsız Kürt devletine desteğinin 'sözde kalmadığını, resmi tutum olduğunu' anlattı.

Afrudi "İsrail hükümeti, parlamento, siyasi partiler ve halk bağımsız bir Kürdistan'ın Kürtlerin doğal hakkı olduğunu ve sonucunda Ortadoğu'da istikrarın sağlanacağını düşünüyor" dedi.

K24'ün haberinde  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin de bir Suudi gazeteyle yaptığı mülakatta "Kürtler ile İsrailliler arasında bağların kurulması bir suç değil, özellikle birçok Arap ülkesinin Yahudi devletleri ile bağları olduğu düşünülürse" dediği anımsatıldı.

İsrail hükümeti yıllardır doğrudan ve dolaylı olarak destek verdiği KPD-Barzani çizgisinde bir bağımsız Kürt devleti fikrini sık sık gündeme getiriyor.. Daha önce ırkçı sözleri sebebiyle kabinenin tartışmalı isimlerinden olan ve ‘Bayan Hitler’ olarak anılan Adalet Bakanı Ayelet Şaked, bağımsız Kürt devleti kurulmasına büyük destek verdiğini açıklarken bu yeni devletin Türkiye ve İran arasında yer alması gerektiğini dahi söylemişti.

İsrail'in bu tutumunun bölgenin stratejik dengeleri açısından önemi var elbette. Ama bunun ötesinde ekonomik çıkarlar da sözkonusu.. İsrail’in ham petrolünün üçte birini Irak'ın kuzeyinden, yani Barzani yönetimindeki Kürt federe devleti topraklarından aldığı biliniyor. İsrail özel kuvvetleri 10 yılı aşkın süredir bölgede Kürt güçlere destek veriyor. Tel Aviv’den Erbil’e düzenli bir silah akışı olduğu da iddialar arasında.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…