Trump’ın başı dertte: Rusya ile gizli anlaşmaya dair 'somut deliller' var!

16 Nisan 2017
Trump’ın başı dertte: Rusya ile gizli anlaşmaya dair 'somut deliller' var!

Başkanlık yarışında Donald Trump’ın çok yakın çevresinin Rus istihbarat servisi ile bağlarının olduğu ortaya çıktı. Soruşturmayı yakından takip eden bir kaynağın İngiliz Guardian gazetesine verdiği bilgilere göre, bu bağlara dair “somut ve özel kanıtlar” var.

The Guardian, Perşembe günkü haberinde, İngiltere Hükümet İletişim Merkezi’nin Trump cephesinin 2015’in sonlarından itibaren Rusya ile girdiği şüpheli ilişkileri takibe aldığını bildirdi. Bu şüpheli ilişkilerin Trump cephesinden etkili isimler ile Rus istihbaratının tanınan ajanları arasında gerçekleştiği aktarıldı.

İngiliz istihbaratının ABD’ye bu ilişkiler hakkında 2016 yazına kadar 6 ay boyunca düzenli olarak bilgi verdiği ifade ediliyor. ABD istihbaratının ayrıca Almanya, Estonya ve Polonya’dan da bilgi alışverişinde bulunduğu belirtiliyor.

“Beş Göz” ittifakı

ABD’nin “Beş Göz” ortaklığı çerçevesinde İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan düzenli olarak istihbarat bilgisi aldığı biliniyor.

The Guardian haberinde, “İngiltere’nin Trump’ın kampanyasını hedef alarak böyle bir çalışma yürütmediği anlaşılıyor. Doğal istihbarat faaliyeti sırasında Rus istihbarat görevlileri takip edilirken şans eseri olarak elde edilen bilgilerin ABD ile paylaşımı durumu mevcut. Farklı ajanların takip ettikleri aynı kişilerden alınan bilgiler ABD istihbaratı ile paylaşılmış.” ifadelerini kullandı.

ABD’de devam eden soruşturmaya yakın kaynağın ilettiği bilgiler arasında, Trump kampanyası ve Rusya arasındaki gizli anlaşmanın kanıtları dikkatli bir şekilde toplandığı bilgisi mevcut. Soruşturmayı yürütenlerin elinde çok somut ve özel kanıtlar olduğunu ifade eden kaynak, bazı hacklenmiş materyallerin de bunlar arasında olduğunu belirtti.

ABD istihbaratı uyumuş

İngiliz istihbaratına yakın kaynaklar ABD istihbaratının uyuduğunu ifade ederek The Guardian’a “Avrupa’daki istihbarat örgütleri, ABD’ye, ‘Trump’ın yakın çevresi ile Rus istihbaratından olduğunu düşündüğümüz insanlar arasında normal olmayan bir ilişki var. Gözünüzü dört açın’ diyor ve ABD istihbaratını bu konuda uyarıyor” diye açıklamada bulundu.

Bununla birlikte ABD istihbaratının kendi vatandaşları için soruşturma izni almadan böyle bir istihbarat faaliyetinde bulunamıyor. İşlerin bu şekilde yavaş yürümesi ve tehlikenin erkenden fark edilmemesine neden olarak bu durum gösterildi.

Derleyen: Abidin Mutlu / Washington Hattı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…