Savaş genişletiliyor: Rusya ve İran harekete geçiyor!

10 Nisan 2017
Savaş genişletiliyor: Rusya ve İran harekete geçiyor!

Savaşın genişlemesine karar verildiğini belirten ABC ve Tele1 Ortadoğu Temsilcisi Ömer Ödemiş, "İdlib'e sert yanıt vermeyi planlıyorlar. İdlib, Halep savaşından sonra cihatçıların son sığınağı haline gelmişti. Burada yaklaşık 40 bin cihatçı olduğu söyleniyor. Operasyonu çemberi daraltmak için değil, İdlib'i tamamen kurtarmak için yapmayı hedefliyorlar" dedi

Ödemiş, Suriye savaşına dair İdlib'e 'güçlü' bir operasyon başlatılacağını açıkladı. Ödemiş, Rusya'nın, koalisyonun Suriye'deki etkisini azaltmaya dönük önemli adımlar attığını belirtti

Tele1 ve ABC Gazetesi Ortadoğu Temsilcisi Ömer Ödemiş, askeri ve siyasi kaynaklardan alınan ve doğrulatılan bilgileri canlı yayında, 'Gün Başlıyor' programında açıkladı. Batı'nın cihatçılarla birlikte kurduğu 'İdlib' tezgahı ve ABD'nin İdlib'i gerekçe göstererek Şayrat Hava Üssü'nü vurmasının ardından Suriye'deki yeni denkleme dair değerlendirmelerde bulundu.

Rusya ve Suriye'nin İdlib'teki kimyasal silah depolamasına dair istihbaratı yaklaşık bir aydır Birleşmiş Milletler'e bildirdiğini belirten Ömer Ödemiş, ABD'nin söz konusu hava üssünü İran Ordusu ve Hizbullah savaşlarının da kullandığı gerekçesiyle, bundan rahatsız olduğu için vurduğunu söyledi. Rusya'nın 3 saat önceden saldırı yapılacağı konusunda bilgilendirildiğini belirten Ödemiş, "50'den fazla Tomahawk füzesi deniyor ama yanlış bu. Rusya, imha edilen ve isabet edenler de dahil olmak üzere 38 tane füze ateşledi" dedi.

ABD'nin Şaryat Hava Üssü saldırısından sonra Rusya ve Suriye'nin meşruiyet kaybettiği iddialarına ilişkin de yorum yapan Ömer Ödemiş, "Böyle bir şey yok. Batı medyası bunu ısrarla söyledi ama aksine olan şey ABD'nin bölgedeki hareket alanının daralmasıdır" diye konuştu.

KOALİSYONUN UÇUŞLARI YASAKLANDI!
"Yeni bir karar alındı, artık Rusya koalisyon uçaklarını izne tabi tutacak" diyen Ömer Ödemiş, askeri kaynaklardan aldıkları bilgiyi aktardı:

"Bundan sonra Türkiye uçakları da dahil koalisyon uçakları Rusya'dan izinsiz uçamayacak. Bu uçuşlar yasaklandı. Rusya'nın bu uçakları izinsiz uçmaları halinde uyarı yapılmadan vuracağı belirtiliyor."

İDLİB'E 'KESİN SONUÇLU' OPERASYON
Rus askeri kaynaklardan alınan bilgileri aktaran Ömer Ödemiş, "Rusya ve İran, Suriye'ye yönelik askeri etkilerini artıracak. Bundan sonra gelebilecek saldırılara net yanıtlar verileceği belirtiliyor. İran ve Rusya takviye kara birlikleri göndermeye de başlayacak. Hedef İdlib" diye konuştu. 

Savaşın genişlemesine karar verildiğini belirten Ortadoğu Temsilcisi, "İdlib'e sert yanıt vermeyi planlıyorlar. İdlib, Halep savaşından sonra cihatçıların son sığınağı haline gelmişti. Burada yaklaşık 40 bin cihatçı olduğu söyleniyor. Operasyonu çemberi daraltmak için değil, İdlib'i tamamen kurtarmak için yapmayı hedefliyorlar" dedi.

Kimyasal saldırı' iddialarına ilişkin kaynakların geçtiği son bilgileri aktaran Ödemiş, "1 Nisan'da Nusra içine yerleştirilmiş bir kişiden gelen bilgi üzerine 7 hedef belirlendi. 3 Nisan'da dört hedef, 4 Nisan'da ise diğer üç hedef vuruldu. Han Şeyhun'da vurulan bu son üç hedeften biri de iddiaların palazlandığı yerdi" dedi. Han Şeyhun'da vurulan yerin Beyaz Miğferler'in 'şov' yaptığı konuma 935 metre uzaklıkta olduğu bilgisine ulaştıklarını belirten Ömer Ödemiş, "Bir dikkat çeken nokta da 935 metre ötedeki yer vurulduktan 1 saat 6 dakika cihatçıların propagandaya girişmiş olması. Bu süre zarfında cihatçılar gerekli hazırlıklarını yapmış gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…