Rutkay Aziz: İktidar da kendini 'Hayır'a hazırlıyor

8 Nisan 2017
Rutkay Aziz: İktidar da kendini 'Hayır'a hazırlıyor

250 yi aşkın yazar ve sanatçının, '12 Eylül'de de hayır dedik. Bugün de hayır diyoruz' içerikli bildirisinin altına imzasını atan ve bu kampanyayla ilgili yaptıkları basın toplasında düşüncelerini dile getiren Rutkay Aziz, iktidar sözcülerinin yüzlerinde 'Hayır'a hazırlık var' dedi.

16 Nisan'da yapılacak referandum yaklaşırken, bununla ilgili kampanyalar da tam hız devam ediyor. Yeni anayasa değişikliği ve referandum tartışması gündemdeyken, bir çok parti, sivil toplum örgütü ve oluşumlar referandum kampanyaları yürütüyor. Bununla ilgili olarak referanduma çok az bir zaman kala, 250 yi aşkın yazar ve sanatçı ortak bir bildiri yayınladı. Sanatçılar yayınladıkları bildiri de: "12 Eylül'de de hayır dedik. Bugün de hayır diyoruz" diyerek 'Hayır' dediklerini açıkladılar ve kamuoyuna duyurdular.

Hayır diyen 250 yi aşkın sanatçının arasında, Orhan Alkaya, Edip Akbayram, Ezel Akay, Selda Bağcan, Rutkay Aziz gibi, birçok isim yer aldı. Sanatçılardan oluşan etkili ve kalabalık grubun arasında, '12 Eylül'de hayır dedik, bugün de hayır diyoruz' diyen ve basın toplantısında konuşan Rutkay Aziz de vardı.

RS FM'de yayınlan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle'de konuşan Rutkay Aziz, bu kampanyanın ve tepkinin asıl sebebini, "Mustafa Kemal ve arkadaşlarının insanlığa armağan ettiği bu Türkiye Cumhuriyeti, bu demokratik laik, bu hukukun üstünlüğüne inanmış çağdaş, uygar Cumhuriyet'imizi kollamak ve korumaktır. İşin aslı budur. Yani tek adama kitli bir rejim değişikliğine gidilmesinin çok ciddi sakıncaları olduğuna inanıyoruz. Bu kadar açıktır" diyerek açıkladı.

'BU REJİM DEĞİŞİKLİĞİ DARBE NİTELİĞİ TAŞIYOR'

Rutkay Aziz, getirilecek olan anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin bir tek adam rejimine gideceğini, bunun ister istemez böyle olacağını düşündüğünü belirtti. Yeni anayasada, anayasanın tek adama kitli bir ilişiğini düşünen Rutkay Aziz: "Yeni anayasayla ilgili her ne kadar, bu bir sistem değişikliği olmayacak deseler de, rejim değişikliğine doğrudan, doğru yönelik bir darbe niteliği taşıyor kanımca. Onun için de hayır demeyi zorunlu gördük. Yani adalet adına, insanlık onuru adına, hukuk adına ne derseniz deyin, tek adama kitli bir ekonomik politika, Türkiye'yi ileriye götürmeyecektir. İleri demokrasiye, özgürlüğe, barışa asla götürmeyeceği inancına çok ciddi bir şekilde taşıyoruz" diyerek bu rejimin bir darbe niteliği taşıdığına ve bunun için hayır demenin zorunlu olduğuna dikkat çekti.

'HAYIR ÇIKACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUM'

16 Nisan referandumu yaklaşırken, yeni anayasa değişikliğiyle ilgili olarak bir çok anket yapılmaya devam ediyor. Son süreçte 'Hayır' oranının, 'Evet' oranından yüksek olduğu görülürken, Gezi'cinin en son yaptığı ankete göre 'Evet yüzde 53.3', Hayır yüzde '46.7' olduğu açıklandı.

Rutkay Aziz, Gezici'nin anket sonucunun, ona inandırıcı gelmediğini belirtti. Yapılan anketle ve 16 Nisan sonrası 'Evet' çıkması durumunda olaşabilecek kaygıyla ilgili sorulan soruyla ilgili olarak şunları söyledi: "İnanın bana pek inandırıcı gelmiyor. Adalet Sizsiniz tiyatro oyunumuzla hemen hemen 150. oyuna geldik, Anadolu'yu dolaşıyoruz. Bir çok yerde oyunu oynuyoruz. Oyun sonrası seyircilerimizle kurduğumuz ilişkilerde, 'Hayır'ın çok önde olduğunu görüyorum kesinlikle. Ve bir hayır çıkacağı inancına çok ciddi yürekten inanıyorum"

'ASIL ÖNEMLİ 17 NİSAN, YANİ HAYIRDAN SONRASI' 

16 Nisan'da yapılacak olan yeni anayasa değişikliği referandumuyla ilgili Rutkay Aziz, 16 Nisan'ın önemli olup, 17 Nisan'ın yani referandum sonrasının daha önemli olduğunu vurguladı. 17 Nisan'ın rahatlama yeri olmamasını söyleyen Rutkay Aziz, şöyle devam etti: "Benim aslında üstünde durduğum, bugünkü toplantımda arkadaşlarımla tartıştığım nokta, hayırdan sonrası. 17'si önemlidir. Yani 'Hayır' sonrası önemlidir. O anlamda siyaseten, ekonomik, politik ve kültürel anlamda, sosyal anlamda nasıl bir örgütlenme olacaktır ona bakmak lazım. Yani hayır çıkması önemlidir ama bir bayram yapma yeri değildir demek istiyorum 17 Nisan. Düşünmenin yeridir, yeniden çalışmanın yeridir, yeniden bir örgütlenmenin, hem muhalefet partilerinin, hem sivil toplum örgütlerinin çok ciddi çalışması gerekli olduğunu inanıyorum."

'İKTİDAR SÖZCÜLERİNİN YÜZÜNDE, 'HAYIR'A HAZIRLIK VAR'

16 Nisan'da 'Hayır' çıkması durumunda daha çok mücadele etmenin gerektiğini savunan, Aziz, "Bir rahatlamanın yeri olmayacaktır, hayır sonrası. Asla her şeyi bitmiş saymayacağız, büyük bir yanılgı olur. Karşı taraf da çünkü kendisini 'Hayır'a hazırlıyor kanımca. Suratlarda bunu görüyorum, iktidar sözcülerinin yüzlerinde bunu görüyorum" dedi.

250 sanatçıdan ortak referandum açıklaması

16 Nisan'da 'Evet' çıkmasını durumunda, asla umutsuzluğa yer vermemek gerektiğini belirten ve 'düşmana inat, bizde umut bitmez' diyen Rutkay Aziz, şunları kaydetti: "Asla umutsuzluğa hayatımızda yer vermedik ve yer vermeyiz de. Düşmana inat, umut bizde bitmez. Nazım'ın dediği gibi. Hayır hayır, önemli olan bu umudun gerçekçi ve akılcı bir biçimde hukuka dayalı, demokrasinin kuralları içinde hayat geçirmektir. Asla umutsuzluğa yer yok. Bizim oyunda zaten böyle bitiyor, bıkkınlığa ve umutsuzluğa yer yok."

BİZİM NE OLDUĞUMUZ BELLİDİR, YENİ DOĞMADIK TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE'

RS FM'de yayınlanan Gazeteci Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programının YouTube canlı yayınında bir dinleyicinin yönelttiği, 'Hayır demekten endişe ettiniz mi? 250 yeni FETÖ'cü olmuş olabilir aman dikkat etsinler' sorusunu da yanıtlayan Rutkay Aziz, "Asla. Bizim ne olduğumuz bellidir. Yeni doğmadık bu Türkiye Cumhuriyeti'nde. Yaptıklarımızla ortadayız" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…