Sarraf davayı 'yukarıdan' bağlamaya çalışıyor

31 Mart 2017
Sarraf davayı 'yukarıdan' bağlamaya çalışıyor

Rıza Sarraf'ın geçen ay Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştüğü iki yeni avukatı tartışma yaratmaya devam ediyor. Avukatların duruşmalara katılmayacağı belirtilirken, New York Times 'amaçları davayı mahkeme dışında çözmek olabilir' yorumu yaptı.

ABD, İran’a yönelik yaptırımları delerek milyonlarca dolarlık yolsuzluk yapmakla suçlanan Rıza Sarraf’ın yeni avukatlarını konuşuyor. İddiaya göre, Sarraf’ın iki ünlü avukatı savunma ekibine katma nedeni, Donald Trump yönetimine mahkeme dışında siyasi yollardan baskı yapmak ve davayı diplomatik bir meseleye dönüştürmek.

‘ERDOĞAN’LA GÖRÜŞME’ İDDİASI

Sarraf’ın, New York’un eski belediye başkanı Rudolph Giuliani ile eski federal başsavcı Michael Mukasey’i savunma ekibine eklemesi tartışma yaratmıştı. New York Times, ikilinin geçen ay gizlice Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştüğünü yazmıştı.

YENİ AVUKATLAR KİM?

Giuliani, Trump’a yakınlığıyla tanınıyor. Mukasey ise Bush döneminin önde gelen federal savcılarından biriydi. Sarraf davasına bakan Manhattan savcısı Preet Bharara’nın görevden alınması sonrası yerine geçici olarak atanan Joon Kim ise eyalet yargıcına dilekçe göndererek bu iki yeni avukata ‘çıkar çatışması’ gerekçesiyle itiraz etti ve azledilmelerini istedi. Joon, Sarraf’ın İran yaptırımlarını deldiği sırada mağdur ettiği belirtilen en az sekiz bankanın, Giuliani ve Mukasey’in bağlı bulunduğu hukuk bürolarının müvekkilleri olduğuna dikkat çekiyordu.

‘YARDIMCI ROL’

Davanın başından bu yana Sarraf’ın savunma ekibinin başında bulunan avukat Benjamin Brafman ise bu dilekçeye yanıtında, Giuliani ve Mukasey’in ‘mahkemeyle doğrudan temas gerektirmeyen yardımcı roller üstleneceğini’ vurguladı. Brafman, ‘iki avukatın duruşmalara gelmeyeceğini ve ceza pazarlığı sürecine de katılmayacaklarını’ belirtti.

‘MÜZAKERE EDECEKLER’

Bu yanıt Amerikan medyasında, Giuliani ve Mukasey’in Sarraf’ın cezasını hafifletmek için siyasi bağlantılarını kullanacağına dair yorumlara yol açtı. New York Times, Joon’un azil talep ettiği dilekçe ve Brafman’ın yanıtı hakkında şu yorumu yaptı: “Bu iki mektup, Giuliani ve Mukasey’in davayı Manhattan’daki savcılık ofisinin üzerindeki seviyelerde çözmeye çalıştığına dair güçlü bir işaret. Bu, üst düzey Adalet Bakanlığı yetkilileriyle müzakere etmek veya davayı, diğer kurumları da dahil edecek şekilde diplomatik bir meseleye dönüştürmek anlamına gelebilir.” 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…