PYD lideri Müslim: Rakka’da 'demokratik özerklik' kurulabilir

28 Mart 2017
PYD lideri Müslim: Rakka’da 'demokratik özerklik' kurulabilir

PYD lideri Salih Müslim, "Silahlı güçler Rakka'yı özgürleştirdikten sonra kentten ayrılıyorlar. Kent sivil meclise devrediliyor. Rakka sivil meclisi şimdi çalışmalarına başladı. Bölgede özgürleştirilen yerlerde sivil meclis çalışmalarını yapıyor" dedi. 

Türkiye'nin PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak gördüğü PYD'nin lideri Salih Müslim Suriye'deki gelişmeler ve Rakka operasyonuyla ilgili Sputnik'in sorularını yanıtladı.

Rakka operasyonunda son durum nedir?

"Rakka operasyonu iyi gidiyor. Tabka askeri havaalanı alındı. Tabka havaalanı askeri bir havaalanıdır. O havaalanının alınması bölge için çok önemli. Daha önce Suriye bunu denedi ama başarılı olamadı. Demokratik Suriye Güçleri (DSG) özgürleştirdi. Daha da ilerliyorlar. Çatışmalar devam ediyor. Şimdi Rakka kentinin özgürleştirilmesi gündemde." 

DSG Rakka kent merkezine ne zaman girecek?

"Bu konu DSG'nin hazırlıklarına bağlıdır. DSG bu konuda açıklamalar yaptı, nisan ayı içerisinde operasyonu başlatacağını açıklamıştı."

Rakka'nın IŞİD'den alınmasından sonra YPG ve DSG kentte kalmaya devam edecek mi?

"Silahlı güçler kenti özgürleştirdikten sonra kentten ayrılıyorlar. Kent sivil meclise devrediliyor. Rakka sivil meclisi şimdi çalışmalarına başlamıştır. Bölgede özgürleştirilen yerlerde sivil meclis çalışmalarını yapıyor."

IŞİD'in Rakka'dan çıkarılması, ne gibi sonuçlar doğuracak?

"Kent özgürleştirilirse halk rahatlayacak. Suriye'nin kuzeyi ve tüm Suriye için iyi olur. Rakka halkı için de iyi olur. Halk o zaman özgürlüğüne kavuşur. Halk o zaman kendi sistemini kendisi kurabilir. Rakka'da demokratik özerklik sistemini kurulabilir. Halk kendisine sahip çıkar."

 

DSG'nin Rakka'dan sonraki hedefi ne?

"Rakka'dan sonra hangi kente operasyon yapacak onu bilmiyorum fakat kuşkusuz Suriye'nin hepsinin IŞİD'den özgürleştirilmesi lazım. IŞİD nerede varsa veya IŞİD gibiler nerede varsa Suriye halkları direnmeli ve DSG'nin amacı da tüm Suriye'nin kurtarılmasıdır. Sadece bir yer değildir."

Rakka operasyonu nedeniyle göç edecek mülteciler için kamp hazırlığı var mı?

"Daha önce de kamplar vardı. Ayn İsa kasabasında kamp var. Başka yerlerde kamp var. IŞİD'den kaçan siviller için kamplar yapılmıştır. Siviller Ayn İsa ve diğer yerlere geliyorlar."

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…