Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin AB Büyükelçisi'ni çağırdı..

23 Mart 2017
Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin AB Büyükelçisi'ni çağırdı..

İngiltere'de gerçekleşen ve bugün IŞİD'in üstlendiği saldırı ile Erdoğan'ın sarfettiği 'Batyı tehdit edici' sözlerin eş zamanlı olması AB'yi hareket geçirdi.

İngiltere'de dün (22 Mart 2017) parlamento binası yakınlarında düzenlenen terör saldırısını IŞİD üstlendi. Terör örgütünün yayın organı 'Amaq haber ajansı'nda yer alan açıklamada, saldırının 'halifeliğin bir askeri' tarafından düzenlendiği kaydedildi.

Londra'da dün yaşanan olayda saldırgan, Westminster köprüsünde aracıyla insanları ezmiş, bir polisi de bıçaklamıştı. Olayda polis memuru ve saldırgan dahil toplam 4 kişi ölmüş, 40 kişi de yaralanmıştı.

Saldırının ardından açıklama yapan İngiltere Başbakanı Theresa May, teröristin İngiltere doğumlu olduğunu açıklamıştı. Bu kişinin, geçmişte İngiliz istihbaratı tarafından incelendiğini belirten May, saldırıyı ‘hasta ve ahlaksız’ olarak nitelendirmişti. 

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Avrupa Komisyonu'na çağrıldı. Komisyondan yapılan açıklamada "Erdoğan'ın Avrupalıların güvenliğini ilgilendiren sözleri hakkında bir açıklama bekliyoruz" dendi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB'ye üye ülkelere yönelik olarak dün (23 Mart 2017) "Türkiye itilecek, kakılacak, bakanları kapıdan kovulacak bir ülke değildir. Böyle devam ederseniz, dünyanın hiçbir yerinde hiçbir Batılı sokağa adım atamaz" demişti.

"Tehdit eder' nitelikteki açıklamalar..."

Brüksel'deki görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü ve görüşmede Türkiye'ye sözlü nota verildi. Türkiye'den yapılan 'tehdit eder' nitelikteki açıklamaların kaygı verici olduğu ifade edildi; Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday bir ülke olduğu hatırlatılarak bu tür açıklamalardan kaçınılması istendi.

Hollanda krizi sonrası ilişkiler gerilmişti

Yurt dışında düzenlenen 'referandum' etkinliğine katılmak isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na "uçuş izni" vermeyen Hollanda hükümeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı da sınır dışı etmişti.

Erdoğan, Hollanda ile yaşanan "ziyaret" krizinin ardından AB üyesi ülkeleri "zulüme sessiz kalmakla" suçlamıştı. Erdoğan, Hollanda ve Almanya'ya yönelik olarak da "Nazi kalıntısı" benzetmesini yapmıştı. 

Hollanda ve Almanya hükümetlerinden yapılan açıklamalarda, "Türk yetkiler 'Nazi' benzetmelerine son vermeli" denmişti.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…