İki anne ve bir babanın genlerini taşıyacak bebek için ilk lisans alındı

17 Mart 2017
İki anne ve bir babanın genlerini taşıyacak bebek için ilk lisans alındı

İngiltere'nin Newscastle kentindeki bir klinik, iki anne ve bir babanın genlerini taşıyacak ilk tüp bebeği dünyaya getirmek için gerekli lisansı aldı.

İki kadının yumurtaları ve bir erkeğin spermlerinin kullanılacağı teknik, ölümcül mitokondriyal hastalıkların önüne geçmeyi amaçlıyor. 

İLK BEBEK 2018'DE DOĞACAK

Newcastle'daki klinik, tesisinin bu operasyon için yeterli olduğuna dair lisansı aldı. Bundan sonra bu operasyonun uygulanacağı hastaların da birer lisans alması gerekiyor. Doktorlar, bu yöntemle ilk bebeğin 2018'de dünyaya gelmesini bekliyor.

Dünyada her 6 bin 500 bebekten biri, ciddi bir mitokondriyal hastalıkla doğuyor. Mitokondriyal hastalıkla doğanlarda vücut bazı fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Bu da kas güçsüzlüğü, körlük, kalp yetmezliği ve hatta ölüme yol açabiliyor.

HASTALIK ANNEDEN BEBEĞE GEÇİYOR

Hastalık, hücrelerde hareketi ileten kısımların zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkıyor. Mitokondriya, yalnızca annelerden çocuklara geçiyor. Mitokondriyanın kendine özgü bir DNA'sı bulunuyor.

Geliştirilen yeni teknikle, annenin yumurtasındaki hatalı genler çıkartılarak o genlerin yerine başka bir kadından alınan sağlıklı genler yerleştirilmesi planlanıyor. Böylelikle, söz konusu teknikle dünyaya gelen bir bebek, her üç kişinin de DNA'sını taşıyor olacak.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…