Hollanda'da seçimin galibi Rutte'den ilk açıklama: Hollanda 'dur' dedi

16 Mart 2017
Hollanda'da seçimin galibi Rutte'den ilk açıklama: Hollanda 'dur' dedi

Hollanda'da seçim sandıklarının açılmasıyla sandıktan birinci çıkmaya yakın olduklarını açıklayan Başbakan Rutte, seçim sonuçlarının Hollanda'nın "popülizmin yanlış türüne dur dediğini" gösterdiğini söyledi. 

Hollanda'da 28 partinin yarıştığı seçimlere katılım bir öncekine göre yüksek. Seçimlerdeki ilk sonuçlara göre Başbakan Rutte'nin partisi 32 sandalyeyle seçimi kazanmış görünüyor. İlk tahminlere göre, Başbakan Mark Rutte'nin lideri olduğu VVD önde. 

Mark Rutte, "Görünen o ki VVD üst üste üçüncü defa Hollanda'da birinci parti olmayı başardı" diye konuştu. Lahey'de seçmenlerine seslenen Rutte, "Brexit ve ABD başkanlık seçiminin ardından bu gece Hollanda popülizmin yanlış türüne dur dedi" ifadelerini kullandı. 

Aşırı sağcı, İslam ve Avrupa Birliği karşıtı Geert wilders’ın Özgürlük Partisi ise sandık çıkış anketine göre parlamentoda 19 sandalye kazanıyor.

Hollanda’da vatandaşlar parlamentonun 150 üyeli alt kanadını belirlemek için sandık başına gitti.28 partinin yarıştığı seçimlere katılım 2012 yılındaki seçimlere göre bir hayli yüksek seyretti. 13 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Hollanda'da sandıklar Türkiye saati ile saat 23:00'te kapandı ve oyların sayımına geçildi.

Hollanda'da seçim barajı bulunmuyor. Seçimlerde yarışan 28 partiden 14'ünün meclise gireceği tahmin ediliyor.

Image result for Hollanda seçimleri

WILDERS BEKLENEN OYU ALAMADI

Seçimlerde İslam ve göçmen karşıtı Geert Wilders'in alacağı oy merak konusu.

Salı akşamı yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre Wilders'in partisi yüzde 13 ila yüzde 14 oy oranına ulaşıyor. Wilders'ın başkanlık ettiği PVV 2012 yılında 14 sandalye kazanırken, sandık çıkış anketi sonuçlarına göre sandalye sayısını 19'a çıkardı. Wilders böylece beklenen oy patlamasını yapamamış oldu. Wilders Tweet'inde "Koltuklarımızı kazandık! Bu ilk zafer! Rutte ile henüz işim bitmedi!" ifadelerini kullandı.

Lahey kentinde oy kullanan Wilders, partisi Özgürlük Partisi'nin seçimlerden birinci parti çıkmaması halinde dahi kendilerini kazanmış saymaları gerektiğini belirtti.

Göç ve İslam tartışmalarına atıfta bulunan Wilders "Bu seçime damgamızı vurduk. Herkes bizim konularımızı konuşuyor” dedi.

Wilders Salı akşamı yaptığı seçim kampanyasının kapanış konuşmasında da İslam'a karşı her türlü araçla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

"İslam Hollanda'ya en büyük tehdittir” diyen aşırı sağcı siyasetçi "Hollanda yeniden bize ait olmalı” diye konuştu.

SEÇİMİN FAVAROSİ BAŞBAKANIN PARTİSİ

Başbakan Mark Rutte'nin sağ liberal çizgideki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) seçimin favorisi olarak gözüküyor.

Türkiye ile yaşanan diplomatik krizden hafif bir biçimde faydalandığı belirtilen partinin oyları anketlere göre yüzde 17 ile yüzde 20 arasında.

Türkiye ile yaşanan diplomatik krizin baş aktörleri arasında yer alan Başbakan Rutte seçim kampanyası sırasında Avrupa Birliği'nin Türkiye ile imzaladığı sığınmacı anlaşmasını savunmuştu.

Rutte anlaşma sayesinde Avrupa Birliği'ne gelen sığınmacıların yüzde 90 oranında azaldığını ileri sürmüştü.

Seçim uzmanları yarışın henüz bitmediğini, Hristiyan Demokrat Çağrı (CDA) ve sol liberal Demokratlar 66 (D66) partilerinin de seçimi birinci sırada bitirme ihtimali olduğunu belirtiyor.

Rutte'nin partisi ile sosyal demokrat İşçi Partisi'nden (PvdA) oluşan koalisyon hükümetinin çoğunluğu kaybetmesine ise kesin gözüyle bakılıyor. Anketlerde iki partinin oy toplamı mutlak çoğunluğu sağlayamıyor.

Wilders'in partisinin seçimler sonrasında herhangi bir koalisyonda yer alması ise mümkün görünmüyor. Zira seçime katılan diğer tüm partiler Özgürlük Partisi ile koalisyon yapmayı reddettiklerini seçimlerden önce ilan etti.

OYUNU EN ÇOK ARTIRAN YEŞİLLER

Sol Yeşiller partisi ise bu seçimde oyunu en çok artıran parti oldu. Yaklaşık yüzde 250'lik bir artış gösteren Yeşiller, ilk sonuçlara göre 16 sandalye kazanıyor.

(Kaynak: Deutsche Welle, Sputnik

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…