BM raporu: Güneydoğu'daki operasyonlarda 2 bin kişi öldü

10 Mart 2017
 BM raporu: Güneydoğu'daki operasyonlarda 2 bin kişi öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'nin güneydoğusunda Temmuz 2015- Aralık 2016'da döneminde düzenlenen operasyonlarda 800'ü güvenlik görevlisi 2 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve bölgede ciddi insan hakları ihlallerinin yapıldığını açıkladı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Türkiye'ye bu ihlalleri ve ölümleri soruşturması çağrısı yaptı. 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Türkiye ile PKK arasında ateşkesin çöktüğü Temmuz 2015'ten bu yana Güneydoğu'da ciddi insan hakları ihlalleri olduğuna yönelik 25 sayfalık bir rapor yayımladı.

Raporda 'Temmuz 2015- Aralık 2016 arası dönemde  güvenlik güçlerinin 'toplu yıkım, öldürmeler ve diğer ciddi insan hakları ihlalleri' eylemlerinde bulundğu ifade edildi.

Buna göre en ciddi ihlaller tek seferde birçok gün için ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yapıldı.

'ÇOĞU KÜRT OLMAK ÜZERE 335 BİN İLE 500 BİN ARASI İNSAN YERİNDEN EDİLDİ'

Hayatını kaybeden 2 bin kişiden 800'ünün güvenlik gücü, 1200'ünün de siviller ya da silahlı kişiler olduğu kaydedilen raporda  güvenlik güçlerinin operasyonlarının 30'dan fazla ilçeyi etkilediği ve çoğu Kürt 335 bin ile 500 bin arası insanın evini terk etmek zorunda olduğu belirtildi.

Raporda yer verilen uydu fotoğrafları ile  'evlerin ağır silahlarla çok büyük çapta bir yıkıma uğratıldılğı' ifadesi yer aldı.

Raporda ifadelerine yer verilen Cizre sakinleri mahallelerin yıkımını 'kıyamet sonrası' olarak niteledi.

Raporda Cizre'de 2016 başında aralarında çocukların da olduğu yaklaşık 200 kişinin 'bombardıman nedenli yakılarak öldürülmeden önce haftalarca evlerinin bodrumlarında aç, susuz, elektirik ve tıbbi yardım olmadan mahsur kaldıkları' ifadelerine yer verildi.

BM İNSAN HAKLARI YÜKSEK KOMİSERİ EL HÜSEYİN: TEK BİR KİŞİ BİLE YARGILANMADI

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin Türkiye hükümetini doğrudan eleştirerek "yüzlerce yargısız infaz iddiaları ile ilgili hiçbir soruşturma yapılmadığı konusunda endişeli" olduklarını söyledi.

El Hüseyin "Tek bir şüpheli yakalanmadı, tek bir kişi yargılanmadı" dedi.

Türkiye'nin BM araştırmacılarını bölgeye sokmaması nedeniyle rapordaki bilgilerin uydu fotoğrafları, özel ve tüzel kişilerin açıklamaları ve diğer kaynaklardan elde edildiği de vurgulandı.

El Hüseyin Türk hükümeti makamlarına acil bir bağımsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…