Şok iddia: Referandum geri çekilebilir

1 Şubat 2017
Şok iddia: Referandum geri çekilebilir

"Ancak "çok çok" önemli bir olay referandumu geri çektirebilir. Bu da çok büyük bir terör eylemi, bir büyük suikast veya savaş durumu olabilir. "

Korkusuz yazarı Can Ataklı, Meclis'ten apar topar geçirilen Anayasa değişiklik paketinin onay için Cumhurbaşkanlığına gönderilmemesi hakkında çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi. Ataklı "Yangından mal kaçırır gibi Meclis'ten geçirdiler ama saraya gönderemiyorlar" dediği yazısında referandumun geri çekilebileceğini belirterek, bunun da ancak "çok büyük bir terör eylemi, bir büyük suikast veya savaş durumu" gerekçeleri ile olabileceğini yazdı.

İşte Can Ataklı'nın çok konuşulacak o yazısı:

Yangından mal kaçırır gibi Meclis'ten geçirdiler ama saraya gönderemiyorlar

Bu yazıyı salı günü (dün) saat 15.00 itibarıyla yazıyorum. Şu ana kadar Meclis'ten adeta “Yangından mal kaçırır gibi geçirilen” Anayasa değişikliği paketi henüz onay için saraya gönderilmemişti. Meclis'ten geçen teklif önce cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak ki referandum süreci başlasın. Bu bir türlü olmuyor.

Neden?

Bu kadar acele ile geçirilen Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin saraya gönderilmesi neden bu kadar geciktiriliyor.

Genel kanı AKP'nin referandum takvimini arzuladığı gibi düzenlemek istediği yönünde. Başbakan referandum kampanyasına 7 Şubat'ta başlayacaklarını ve referandumun da muhtemelen 9 Nisan'a yetişeceğini açıklamıştı. Bu tarihi tutturabilmek için saray onayının şubat ayı içinde olması gerekiyor.

Şubattan önce imzalaması halinde referandum 26 Mart ya da 2 Nisan'da yapılacak. Gerçi önemli olan cumhurbaşkanının onay verdiği tarihtir. Erdoğan teklif önüne geldiğinde 15 gün bekletebilir. Böylelikle yine arzulanan tarih tutturulabilir. Ancak sanıyorum Erdoğan'ın “önüme geldiği an imzalarım” sözü bunu engelliyor. Bu nedenle Meclis Başkanlığı oyalama işini üzerine almış gibi görünüyor. Şimdi gelelim spekülasyonlara. Onay tarihinin geciktirilmesini bazı kesimler “Amaç referandumu 23 Nisan'da yapmak” diye yorumluyor.

Çünkü, biliyorsunuz 23 Nisan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş yıldönümü. Bu kesimin görüşüne göre “Cumhuriyet ve devrimlerini tümden ortadan kaldırmak isteyen iktidar zihniyeti bu tarihi seçerek Cumhuriyet ve devrimlerinin de halkoyu ile kaldırıldığını göstermek istiyor.”

İkinci spekülatif görüş ise iktidarın ve sarayın referandumdan vazgeçebileceği yönünde. Başkanlık sistemini Meclis'ten geçirirken “Evet oyları en az yüzde 60 olacak” diye düşünen iktidar ve sarayın gelen araştırma sonuçlarından şoke oldukları ve ağır bir yenilgi ihtimali gördükleri, bu nedenle bir bahane bularak referandumdan vazgeçme koşulları oluşturmak istedikleri ileri sürülüyor.

CHP'nin ağır topu Deniz Baykal'ın dün “Umudum artıyor belki Cumhurbaşkanı bu teklifi onaylamaz” sözleri başkentte bu yöndeki beklentileri artırdı. Tabii bu aşamadan sonra referandumdan vazgeçmek kolay değil. 

Ancak "çok çok" önemli bir olay referandumu geri çektirebilir. Bu da çok büyük bir terör eylemi, bir büyük suikast veya savaş durumu olabilir. Böyle bir durumda iktidar “ülkenin içinde bulunduğu koşullarda referanduma gitmek olmaz” diyebilir ve beklenen yenilgiyi bu şekilde perdeleyebilir  

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…