‘Evet diyen ihanet eder’

6 Ocak 2017
‘Evet diyen ihanet eder’

Kılıçdaroğlu, Bahçeli'ye gönderme yaparak, Anayasa değişikliği teklifine "Evet diyen ihanet eder" dedi. Darbe girişimiyle ilgili iddiaları da tekrar gündeme getirdi.

AKP ve MHP ortaklığıyla hazırlanan ve pazartesi günü Genel Kurul görüşmeleri başlayacak olan başkanlık sistemi odaklı Anayasa değişikliğine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Evet diyenler ihanet ediyorlar” dedi. Kılıçdaroğlu, darbe girişimine dair de hükümete “Biliyor muydunuz?” diye sordu.

Bahçeli’ye gönderme

Tekirdağ’da konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ‘cumhurbaşkanlığı sistemi’ olarak yansıtılan, başkanlık sistemi odaklı Anayasa değişiklik teklifi için, “Bütün yetkileri bir kişiye vermek istiyorlar. Bu proje bu anayasa değişikliği Türkiye Cumhuriyeti tarihine ihanettir. Bu anayasa değişikliği parlamento geleneğine ihanettir. Bir vesayetten kurtarıyorsun, daha ağır bir vesayetin içine koyuyorsun” dedi. Kılıçdaroğlu, "Meclis'te de referandumda da evet diyeceğim" diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye gönderme yaparak, “TBMM'de bu anayasaya evet oyu kullananlar varsa, onlar Türkiye ve Türkiye Cumhuriyet'ine ihanet ediyordur. Nokta” ifadelerini kullandı.

‘İki yıldır ne düzeldi’

AKP’lilerin ‘Başkanlık gelirse her şey düzelir’ dediğini belirten Kılıçdaroğlu, ülkede iki yıldır fiili bir başkanlık rejimi olduğunu vurgulayarak, “İki yılda ne düzeldi. Terör mü azaldı, TL değer mi kazandı, hayır. İşsizlik mi azaldı, hayır. Her darbe sonrası darbeciler hukuk değişikliği yaparak kendi geleceklerini güvence altına alırlar” diye konuştu.

‘Mücadelemizi göreceksiniz’

Kılıçdaroğlu, Meclis’te başlayacak olan görüşmelere dair ise iddialı konuştu: “Televizyonu pazartesiden itibaren izleyin mücadelemizi göreceksiniz. Bir bedel ödenecekse o bedeli önce CHP milletvekilleri ödeyecektir.”

Darbe soruları

Kılıçdaroğlu, darbe girişimine dair de iktidara seslenerek, "Bir kez daha soruyorum, ey hükümet yetkilileri, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden önceden haberiniz var mıydı, yok muydu" diye sordu.

Darbe girişimine dair “ilk kez açıklıyorum” vurgusuyla sözlerine devam eden CHP Lideri şunları söyledi: “15 Temmuz gecesi linç edilen askerlerin hesabını sormalıyız. O askerlerin anneleri babaları yok mu? İlk kez söylüyorum. 15 Temmuz sonrası Saray’a gittim. ‘Linç edilen askerlerin faillerinin de yakalanması lazım’ dedim. Hepsi ‘evet’ dedi, ne oldu?’ Evet’ diyeceksin gereğini yapmayacaksın.”

Darbe girişiminin hâlâ tam aydınlatılmadığının altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu Adil Öksüz kimdir” diye sorarak şunları söyledi: “Askeri birliğin içinde yakalanıyor. Herkesin eline kelepçe takılırken buna takılmıyor. Herkesin cep telefonları toplanırken bununki alınmıyor. Herkesin konuşması yasakken bu beyefendi telefonla konuşmaya devam ediyor. Herkes tutuklanıyor, bu tutuklanmıyor. Telefonları eline veriyor, serbestsin deniyor. Kim bu Adil Öksüz, kim olduğunu ben de biliyorum, onlar da biliyorlar. Ben istiyorum ki cevabını onlar versin" ifadesini kullandı.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…