Ahmet Şık 3 örgütün propagandasını yapmakla suçlandı!

31 Aralık 2016
Ahmet Şık 3 örgütün propagandasını yapmakla suçlandı!

Ahmet Şık, savcılık tarafından PKK, DHKP-C ve FETÖ terör örgütlerinin propagandasını yaptığına dair delillerin bulunduğu öne sürülerek "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da attığı 11 ayrı tweet ve yazıları nedeniyle dün gözaltına alınan Gazeteci Ahmet Şık sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Şık ifadesinde “Gazeteciliği böyle soruşturamazsınız. Beş yıl öncesinin aynısı tekrar ediyor” diyerek sorulara yanıt vermedi. Şık, savcılık tarafından PKK, DHKP-C ve FETÖ terör örgütlerinin propagandasını yaptığına dair delillerin bulunduğu öne sürülerek "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Şık, daha önce FETÖ'nün emniyetteki yapılanmasını anlattığı kitabının basımından önce dönemin savcısı firari FETÖ'cü Zekeriya Öz'ün talebiyle Ergenekon Davası kapsamında tutuklanmıştı.

'GAZETECİLİĞİ BÖYLE SORUŞTURAMAZSINIZ'

Avukat Can Atalay’ın verdiği bilgiye göre İstanbul Basın Savcısı Fahrettin Kerim Yerli, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek, gözaltında tutulan Ahmet Şık’ın ifadesini aldı. Sorulara yanıt vermeyen Şık, “Gazeteciliği böyle soruşturamazsınız. Beş yıl öncesinin aynısı tekrar ediyor” dedi. Ahmet Şık emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Şık mahkemece tutuklandı.

Soruşturmayı yürüten savcı tarafından emniyette sorgusu yapılan gazeteci Ahmet Şık, öğle saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Polisler eşliğinde basın savcılığı bürosunda bekletilen Ahmet Şık hakkındaki savcılık kararı, saat 14.30 sıralarında belli oldu. Savcılık, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan Ahmet Şık’ın tutuklanmasını talep etti. Bunun üzerine Şık, polisler eşliğinde nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Bu arada CHP’li milletvekili Barış Yarkadaş ile birlikte yakınları da Ahmet Şık’a destek olmak için adliyeye geldi.

SAVCILIK SORGUSU EMNİYETTE YAPILDI

"Terör örgütü propagandası yapmak" ve TCK’nin 301. maddesindeki "TürkiyeCumhuriyeti’ni yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçlamasıyla gözaltına alınan Ahmet Şık’ın sorgusu savcılık tarafından emniyette yapıldı. Savcılık sorgusunda Şık’a attığı tweetler, 14 Mart 2015’te yayımlanan "Ya Apo Kandil’e, ya biz İmralı’ya" başlıklı yazısıyla terör örgütü yöneticisi Cemil Bayık ile yaptığı röportaj, 8 Temmuz tarihli "Bizimki gazetecilik, sizinki ihanet" başlıklı ve 9 Temmuz tarihli "MİT TIR’ları savcısı, MİT, Reyhanlı’ya göz yumdu" başlıklı MİT TIR’larına ilişkin yazısı, 13 Şubat tarihli " TIR’daki sır aydınlandı" yazıları soruldu.

Ahmet Şık’a ayrıca 23-26 Eylül 2014 tarihlerinde Basın Özgürlüğü Çalıştayı’nda "PKK için çalışanlar da gazetecidir" şeklindeki açıklaması soruldu.

SORULARA GENEL BİR YANIT VERDİ

Tüm sorulara genel bir yanıt veren Şık,"Geçmişten beri sorunlu olan yargının kendisinin hukukla bağının bu kadar zayıf olduğu bir süreçte, mesleki faaliyetlerimin soruşturma konusu edilmesini meslek ahlakıma hakaret sayarım. Kimsenin de haddine değildir.Yargı bağımsız, tarafsız olabilseydi o zaman ifade vermek isterdim" dedi.

'5 YIL ÖNCEKİ ERGENEKON ÖRGÜTÜ BAĞLAMINDA...'

"5 yıl önceki Ergenekon Örgütü bağlamında suçlandığımda mesleki faaliyetlerim suçlama konusu olmuştu. Şimdi de mesleki faaliyetlerim başka bir isimle soruşturma konusu edilmeye çalışılıyor" diyen Şık, savcılık sorularından birinin bir gazetede yayımlanan habere ilişkin olmasını da eleştirdi.

 “3 ÖRGÜTÜN PROPAGANDASINI YAPMAKLA" SUÇLANDI

Ahmet Şık savcılık tarafından PKK, DHKP-C ve FETÖ terör örgütlerinin propagandasını yaptığına dair delillerin bulunduğu iddiasıyla "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanması talebiyle hakimliğe sevk edildi. Sevk edildiği nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tekrar sorgulanan Ahmet Şık, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklandı.

HAKİMLİK: "PKK VE FETÖ ÖRGÜTLERİNİN..."

Hakimlik tutuklama gerekçesinde, “PKK ve FETÖ/PDY silahı terör örgütlerinin propagandası niteliğindeki açıklamalarının iki örgütün birbirinden farklı olması nedeni ile çelişki gibi görülse bile 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ki soruşturmalar ve kamuoyuna yansıyan bilgiler gözetildiğinde dış destekli bu örgütlerin birbiriyle darbe sürecinde ve sonrasında koordineli olarak hareket ettiklerinin ortaya çıktığı, bu nedenle şüphelinin her iki örgütün propagandası niteliğindeki açıklamalarının bir çelişki tekil etmediği ve aynı amaca hizmet ettiği, şüphelinin savunmasında da devleti ve devlet yetkililerini suçlayıcı nitelikte açıklamalarına devam ettiği hususları birlikte değerlendirildiğinde” ifadeleri kullanıldı. Suçun basın yoluyla işlenmiş olmasını ve Şık’ın herhangi bir pişmanlık göstermediğine değinilen kararda, “Sorgu sırasında da söz konusu terör örgütlerinin üyelerinin açıklamaları ile aynı mahiyette açıklamalarda bulunmuş olması dikkate alındığında, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz geleceği ve tutuklama tedbirinin orantılı olduğu anlaşıldığından tutuklanmasına” ifadeleri kullanıldı.

'GÖRÜŞEMEZSEK ENSEYİ KARARTMAYIN'

Avukat Efkan Bolaç, Twitter hesabından Şık'ın tutuklama kararı öncesi salona girerken, "Görüşemezsek hoşça kalın, enseyi karartmayın" dediğini aktardı.

375 GÜN CEZAEVİNDE KALMIŞTI

Ahmet Şık, Mart 2011'de, 'FETÖ' soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan ve yurt dışına kaçan eski savcı Zekeriya Öz'ün yürüttüğü Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmış ve gazeteci Nedim Şener'le birlikte 375 gün cezaevinde kalmıştı.

 GÖZALTINA ALINDIĞINI TWEET’LE DUYURMUŞTU

Gazeteci Ahmet Şık, dün bir tweet atarak polisler tarafından gözaltına alındığını duyurmuştu. İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan Şık, dün geceyi emniyette geçirmişti.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…