Adım adım ‘Soğuk Savaş’: ABD, 35 Rus diplomatı sınır dışı edecek

30 Aralık 2016
Adım adım ‘Soğuk Savaş’: ABD, 35 Rus diplomatı sınır dışı edecek

ABD, başkanlık seçimleri esnasında Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ın seçim kampanyasına yönelik siber saldırıları Rusya’nın gerçekleştirdiği iddiası üzerine, 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Bunun üzerine Rusya, ABD’ye misillemede bulunacağını söyledi.

Beyaz Saray, sınır dışı kararına gerekçe olarak başkanlık seçimlerine müdahalenin yanısıra Moskova’daki ABD’li diplomatların taciz edildiği iddiasını da gösterdi. Yaptırım kararının ABD Başkanı Barack Obama tarafından alındığı bildirildi.

Bu kapsamda Rusya’nın Maryland ve New York’taki diplomatik temsilciliklerinin, istihbarat amacıyla kullanıldıkları iddiasıyla kapatılacağı, Washington ve San Francisco’daki 35 diplomatın da 72 saat içerisinde ülkeden çıkarılacağı belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Obama, “Bu hamleler, Rus hükümetine defaatle ilettiğimiz gizli ve açık uyarıların ardından geldi ve yine bu hamleler uluslararası davranış normlarını ihlal ederek ABD’nin çıkarlarına zarar verme çabalarına karşı zorunlu ve yerinde bir yanıttır” diye konuştu.

Rusya: Aynı şekilde karşılık verilecek

ABD’nin yaptırım kararına yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise “Karşılık olarak alınacak önlemlerle ilgili yarın resmi açıklama yapılacak” diyerek ‘rest’ çekti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise, Washington’a aynı şekilde karşılık vereceklerini ve bunun ABD’yi ciddi şekilde rahatsız edeceğini belirtti. ABD’nin aldığı kararları ‘öngörülemez ve saldırgan’ diye niteleyen Peskov, Rusya’nın atacağı adımlar için ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasını bekleyebileceklerini de ifade etti.

İki ülke arasındaki gerginlik son dönemde artmıştı. ABD’nin konuyla ilgili en dikkat çekici hamlesi ise askeri alanda olmuştu. ABD ordusunun Avrupa’daki komutanlarından General Ben Hodges, Soğuk Savaş döneminden kalma depolama tesislerini yeniden devreye sokacaklarını ve Eski Kıta’ya zırhlı bir askeri birlik de konuşlandıracaklarını söylemişti.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…