'Obama, Putin'i uyarmış: ABD seçimlerine müdahale 'silahlı çatışmaya yol açar'

20 Aralık 2016
'Obama, Putin'i uyarmış: ABD seçimlerine müdahale 'silahlı çatışmaya yol açar'

NBC televizyonunun ismini vermediği üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın ülkesindeki seçimlere herhangi bir biçimde müdahale edilmesinin 'silahlı çatışmaya' sebep olabileceği konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i uyardığı öne sürüldü.

NBC'ye göre, Obama 8 Kasım'daki seçimler öncesinde ABD ve Rusya liderlerinin doğrudan iletişim kurması için oluşturulan 'kırmızı telefonu' ilk kez kullanmak gibi 'dramatik bir adım' attı.

'Kırmızı hat' üzerinden 31 Ekim'de Putin'i arayan Obama, savaşa ilişkin uluslararası hukukun siber alanı da kapsadığını ve Rusya'nın da bu kurallar üzerinden sorumlu tutulacağını söyledi.

OBAMA, SİLAHLI ÇATIŞMA DEDİ

Obama bu telefon görüşmesinde 'silahlı çatışma' kelimelerini de kullandı.

NBC'nin aktardığına göre, Soğuk Savaş dönemine ait bir iletişim sistemi olan 'kırmızı telefon' 11 Eylül saldırısı gibi olağanüstü durumlarda kullanılıyor.

OBAMA YÖNETİMİ DAHA ÖNCE KREMLİN'LE KIRMIZI HAT ÜZERİNDEN İLETİŞİM KURMADI

Obama yönetimiyse daha önce Kremlin ile bu hat üzerinden iletişim kurmamıştı.

CIA'in de aralarında olduğu istihbarat örgütlerinin Rusya'nın siber saldırılar üzerinden Trump'ın başkan seçilmesine yardım ettiği konusunda 'oldukça emin' olduklarını aktardığı bir dönemde Obama da 'siber saldırıların Rus hükümetinin en üst kademelerinde hazırlandığını' savunmuştu.

Rus yetkililer, Moskova'nın, ABD'de emlak milyarderi Cumhuriyetçi Donald Trump'ın zaferiyle sonuçlanan seçimlere müdahale ettiği biçimindeki iddiaları pek çok kez reddetmişti.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…