Ethem Sarısülük'ü öldüren polisin cezası paraya çevrildi!

19 Aralık 2016
Ethem Sarısülük'ü öldüren polisin cezası paraya çevrildi!

Ethem Sarısülük'ün öldürülmesi davasında polis Ahmet Şahbaz 1 yıl 4 ay ceza aldı. Şahbaz'ın cezası para cezasına çevrildi.

Gezi Direnişi sırasında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz'a 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi; mahkeme, cezayı adli para cezasına çevirdi.

 Aksaray Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, müşteki yakınları ve taraf avukatları katıldı. Tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Mahkeme başkanı, heyet tarafından delillerin ayrıntılı olarak incelendiğini, tarafların dinlenildiğini, araştırılacak başka bir husus kalmadığı için davayı karara bağlayacaklarını söyledi. 

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık polis memuru Ahmet Şahbaz'a, "Meşru müdafaada kastı aşarak ölüme neden olma" suçundan 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verdi. Hapis cezası, 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrildi. Karar sonrası müşteki avukatı ve yakınları, "Para cezası mı veriyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi. 

"KARDEŞİMİN CANI 10 BİN TL"

Mahkemenin verdiği kararı Twitter hesabından değerlendiren Ethem Sarısülük'ün kardeşi İkrar Sarısülük, "Kardeşim Ethem'in canı 10 bin TL! Türkiye adaleti öldüren polisine ceza vermedi. Adaletiniz batsın." dedi. 

YARGITAY ‘CEZA AZ’ DEDİ, MAHKEME SERBEST BIRAKTI

Ethem Sarısülük’ü öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı dava şöyle gelişti:

Davayı gören Ankara 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük’ün ölümüne ilişkin sanık polis memuru Ahmet Şahbaz’a, “Haksız tahrik altında adam öldürmek” ve “Kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak” suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verdi.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay1’inci Ceza Dairesi ise kararı usulden bozdu. Daire, bazı tanıkların yargılama aşamasında dinlenilmemesini, olayla ilgili temin edilen tüm görüntülerin mahkeme huzurunda izlenmesi gerekirken nerede izlendiği ve içeriği tutanaklardan anlaşılamayan görüntülerin hükme esas alınmasını bozma gerekçesi saymıştı. Bu süre zarfında tutuklu polis memuru Ahmet Şahbaz serbest bırakıldı ve yargılamasına tutuksuz olarak devam edildi.

Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, sanık avukatlarının ‘güvenlik’ gerekçesiyle yaptıkları başvuru doğrultusunda nakil talebini kabul etmiş ve davanın Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi kararlaştırılmıştı. Serbest bırakıldıktan sonra hiçbir duruşmaya gelmeyen polis memuru Ahmet Şahbaz, duruşmalara SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığıyla katıldı.

‘YARGITAY KARARINI FIRSAT BİLDİLER’

Bugünkü karar duruşması öncesi Duvar’ın sorularını yanıtlayan Sarısülük ailesinin avukatlarından Teoman Özkan davanın seyrine ilişkin şunları söyledi:

“Yargıtay’ın bozma kararını fırsat bilen Ankara 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi ve karşı tarafın avukatları Ahmet Şahbaz’ı tahliye ettirdiler. Bu, hukuka aykırı şekilde yapıldı. Biliyorsunuz son zamanlarda duruşmalar güvenlik nedeniyle farklı illere taşınıyor. Doğu ve Güneydoğu illerinde açılan davaların görüldüğü il Ankara. Demek ki güvenli bir il Ankara. Başkent burası. Ancak Ethem Sarısülük davasını, dosyayı buradan kaçırmak, davaya katılımı azaltmak için Aksaray’a götürdüler. Savcı son celsede polis Ahmet Şahbaz Ethem Sarısülük’ü sanki kazara öldürmüş gibi 10 aya düşecek bir ceza talep etti. Biz savcının bu tavrını eleştirdik. Karar duruşmasında sonucu göreceğiz.”

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Ethem Sarısülük’ün öldürülmesine ilişkin polis Ahmet Şahbaz hakkında açılan davanın güvenlik gerekçesiyle Aksaray’a nakledilmesine hükmetti.

Gezi eyleminde 1 Haziran 2013 tarihinde Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu. Yargılama sırasında tutuklanan Şahbaz, yargılama sonucunda da olası kastla adam öldürmek suçundan 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi, davayı usul yönünden bozmuştu ve dosya yeniden 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi de dava için 7 Eylül tarihine duruşma günü vermiş ve jandarmaya yazdığı yazıda, salonda yeteri kadar güvenlik kuvveti sağlanarak güvenliğin sağlanmasını istemişti. Bu sırada sanık Ahmet Şahbaz ve Ankara Valiliği, iki ayrı başvuru ile mahkemeye dilekçe vermiş ve davanın güvenlik gerekçesiyle naklinin istenmesi için Adalet Bakanlığı’na başvurulmasını talep etmişti.

Mahkeme de talep yazılarını bakanlığa göndermişti. Başvuruları inceleyen Adalet Bakanlığı, davanın nakledilmesine karar verilmesi için dosyayı Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderdi. 5. Ceza Dairesi de Sarısülük davasının Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakletti.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…